Poziţia corectă în care se trece pe sub masă în Vinerea Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile Pascale sunt marcate de o multitudine de tradiţii, respectate cu sfinţenie de o mare parte dintre credincioşi. Vinerea Mare este marcată de procesiunea scoaterii din sfântul altar a sfântului Epitaf, dar şi de postul negru.

Potrivit declaraţiilor date DC News de preotul Nicolae Crângaşu, Vecernia din Vinerea Patimilor, numită şi Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, se săvârşeşte dimineaţa, în Vinerea Mare. 

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. 

Obiceiul ”cu trecutul pe sub masă”

Preotul Nicolae Crângaşu a explicat la DC News cum ar trebui să trecem corect ”pe sub masă”.

"Creştinii au creat obiceiul de a trece pe sub masa pe care este aşezat Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a Mântuitorului pentru a arăta un fel de pietate tăcută plină de veneraţie întru suferinţa şi moartea lui Iisus Hristos mai ales pentru timpul cât a stat în mormânt.

Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu.

De ce este bine să nu mănânci nimic toată ziua

În Vinerea Mare, când are loc moartea Mântuitorului, oamenii rămân fără protecţie divină. Este o zi de doliu. În postul negru, oamenii nu trebuie să consume nimic altceva în afară de apă, până ce soarele apune.

Scopul acestui ritual este de a ne aminti de patimile pe care le-a suferit Iisus înainte să moară. De asemenea, se spune că toţi cei care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli şi vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le realizeze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite