Povestea lui Speedy, cangurul omorât de câinii maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cangurul de la Zoo Ploieşti fusese donat în primăvara acestui an de un iubitor de animale din Suceava
Cangurul de la Zoo Ploieşti fusese donat în primăvara acestui an de un iubitor de animale din Suceava

Speedy, cangurul de la Grădina Zoologică Bucov, a avut o existenţă tumultuoasă. Adus din Olanda, a trăit o vreme la Suceava şi a sfârşit la Zoo Ploieşti, mâncat de câini.

În aplauzele a sute de copii, în această primăvară, doi canguri pitici au sosit la grădina zoologică Bucov din Ploieşti. Un el şi o ea. Pe el l-au botezat Speedy, iar pe ea... în niciun fel. Cinci zile, atât a putut ţopăi prin ţarc femela fără nume, pentru că a fost muşcată de bot de şobolani şi a murit în chinuri. Veterinarul n-a putut face nimic, paznicii... ca inexistenţi, îngrijitorii n-au putut ţine şobolanii departe.

Speedy a rămas singur, în cuşca sa din lemn din care ieşea doar când primea mâncare. Ieri, la numai cinci luni de la tragedie, a pierit şi Speedy. La fel de groaznic: sfâşiat de maidanezi. Femela fără nume a murit degeaba, nimeni n-a învăţat nimic din povestea ei. Aceeaşi poveste şi acum, ca şi atunci: lipsa de personal, găuri în garduri, un adăpost de maidanezi prin apropiere şi multă neglijenţă.

A aflat de tragedie de la „Adevărul"

Cangurii pitici de la Ploieşti erau din specia Benedict, aveau doi ani şi fuseseră donaţi de o persoană fizică. Masculul era olandez, femela nemţoaică.

Donatorul, Dorin Şoimaru, i-a adus personal din Groningen, Olanda, şi din Aldingen, Germania, unde se născuseră în captivitate. La Suceava, Speedy a stat doar câteva săptămâni din momentul când a aterizat în România, din Occident.

Bărbatul are la Suceava un colţ zoologic „Zoo Şoimaru", o mică menajerie, plină cu animale sălbatice. Pentru Zoo Ploieşti, Şoimaru avea o ofertă generoasă. „Am vrut să donez câteva păsări, un tigru şi cangurii. Mi s-a spus că nu au spaţiu amenajat decât pentru sărmanii canguri...", spune bărbatul.

Vestea că Speedy a murit sfâşiat de câini l-a şocat pe Dorin Şoimaru, însă vorbele lui au fost calculate. „Este un incident regretabil.... Eu nu mă culc până nu văd că menajeria mea este sătulă şi în siguranţă. Eu am donat animale la mai multe grădini zoologice din ţară. Nu vreau să mă pronunţ, dar nu ştiu dacă aş mai da altele la Ploieşti. Este normal să îţi pui semne de întrebare când vezi că se întâmplă astfel de lucruri", ne-a spus Dorin Şoimaru, care a aflat de la reporterii noştri despre moartea celor doi canguri.

Pază sporadică pe timp de noapte

Îngrijitorii care au venit să hrănească animalele au găsit, marţi dimineaţă, resturi sângerânde din trupul cangurului, dar şi mai mulţi câini de talie mare şi medie, în ţarcul acestuia, murdari de sânge. Gardul ţarcului a fost sărit cu uşurinţă de câini. Din cauza taliei mici, lipsit de orice apărare, cangurul nu a putut face faţă atacului maidanezilor.

Episodul era mai mult decât previzibil, în condiţiile în care paza grădinii, pe timp de noapte, nu se asigură decât sporadic, iar în gardul grădinii sunt multe fisuri. „În 2002, în schema de pază a personalului existau 27 de posturi, iar acum nu mai avem decât 16 paznici. Angajările se fac după formula cunoscută, 1 persoană la 7 disponibilizate.

Dacă s-a ivit un post, s-au angajat medici sau tehnicieni veterinari, de care este mare nevoie la Zoo. În momentul incidentului, nu a existat pază, doar patru posturi fixe pentru 101 hectare de parc. Într-o astfel de patrulare, paznicii abia dacă ajung o singură dată pe tură într-un punct de pe traseu", ne-a spus Bogdan Toader, directorul de la Zoo Bucov.

De unde au venit câinii

În apropierea grădinii zoologice, în acelaşi parc, există şi Adăpostul de Câini Comunitari ai oraşului, locul în care sunt aduşi maidanezi strânşi din Ploieşti. Directorul spune, însă, că animalele care au atacat cangurul nu sunt din adăpost. „În ultima vreme, pe lângă adăpostul nostru de câini, au apărut câţiva maidanezi, abandonaţi la marginea oraşului fie de către firmele care adună maidanezi, fie de către oameni, în păduricea de la Bucov. Sunt lăsaţi aici în speranţa că îi vom creşte noi", ne-a explicat Toader.

Conducerea instituţiei a promis o anchetă privind moartea cangurului. Grădina Zoologică Bucov, aflată la intrarea în Ploieşti, dinspre Buzău, pare un loc al evenimentelor nefericite. În urmă cu cinci ani, un struţ a fost devorat tot de câinii maidanezi. În 2010, una dintre îngrijitoare a fost atacată de un iac care a scăpat din ţarc, iar în 2011, jaguarul grădinii a evadat şi a sfâşiat un cal.

"În momentul incidentului, nu a existat pază. Avem doar patru posturi fixe pentru 101 hectare de parc.''
Bogdan Toader director Zoo Ploieşti

Neglijenţă şi în cazul tigrului de la Sibiu

În decembrie 2011, un tigru a evadat de la Grădina Zoologică din Sibiu, după ce un îngrijitor a uitat uşa cuştii deschisă. Tigroaica, în vârstă de 14 ani, a fost împuşcată în cap după aproximativ două ore, pentru că tranchilizantul folosit nu şi-ar fi făcut efectul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite