Personalul medical şi auxiliar din „lina întâi” va primi sporuri de până la 85% din salariul de bază. Anunţul făcut de şeful Cancelariei premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Virgil Simionescu
Imagine: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Sporul pentru personalul medical şi auxiliar care îngrijeşte pacienţii cu COVID-19 a fost majorat, prin OUG şi hotărâre de guvern, până la 85% din salariul de bază, a declarat, sâmbătă, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Guvernul mai acordă sume din Fondul de Rezervă pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionării Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Şeful cancelariei premierului  a precizat că în cursul şedinţei de guvern de vineri a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care majorează sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase la 75 până la 85%, transmite Hotnews.ro.

„Acest spor va putea fi acordat din bugetul Fondului Unic Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate", a explicat el.

Respectiva OUG creează cadrul pentru acordarea acestor sporuri iar, în acest sens, a explicat Dancă, a fost propusă hotărârea de guvern prin care se stabileşte efectiv acest spor pentru condiţii deosebit de periculoase, pentru personalul medical implicat în activităţile cu pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19.

„Pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare implicate în activităţile de tratament cu pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, inclusiv în transportul, echiparea sau evaluarea acestora, aceste persoane vor beneficia de un spor pentru condiţii deosebit de periculoase de 75 până la 85% din salariul de bază, iar pentru personalul din Ambulanţă, acest spor este stabilit la nivelul de 80% din salariul de bază", a arătat şeful Cancelariei.

Dancă a mai precizat că, Executivul, prin aceste acte normative, a majorat practic sporul de care beneficiază personalul medical sanitar şi auxiliar implicat în tratamentul pacienţilor COVID-19 de la 55%, cât era în prezent, la 85%.

„Pentru cei care au dreptul la un spor mai mare, vor primi sporul cu valoarea cea mai mare", a afirmat şeful Cancelariei premierului.

Bani din Fondul de Rezervă pentru Protecţia Copilului

Guvernul acordă sume din Fondul de Rezervă pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionării Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) aflate în subordinea Consiliilor Judeţene, în condiţiile în care în mai multe judeţe, dar şi la nivelul municipiului Bucureşti s-a constatat că sumele alocate acestui tip de cheltuieli nu acoperă necesarul, potrivit News.ro.

„Este o situaţie dificilă în care în prezent Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului îşi desfăşoară activitatea, ca urmare a modului în care bugetele Consiliilor Judeţene au fost bugetate şi executate în cursul acestui an. Guvernul a acordat prin legea bugetului de stat o acoperire a cheltuielilor legate de asistenţa socială şi protecţia copilului în cuantum de 60% iar Consiliile Judeţene aveau responsabilitatea acoperirii diferenţei de 40%. În multe situaţii, atât din motive de criză dar nu totdeauna, pentru că a fost an electoral, nu toţi preşedinţii de Consilii Judeţene au administrat în mod responsabil bugetele aflate la dispoziţie astfel încât aceste instituţii au ajuns în imposibilitatea plăţii salariilor personalului”, a afirmat Ionel Dancă sâmbătă.

Prin proiectul dezbătut în şedinţa de Guvern de vineri seară se asigură sumele necesare pentru plata cheltuielilor aferente lunii octombrie 2020.

Şeful Cancelariei premierului a reclamat „modul deficitar în care unii preşedinţi de Consilii Judeţean au înţeles să gestioneze bugetul Consiliului Judeţean în anul 2020”.

„Câteva exemple de foşti preşedinţi de Consilii Judeţene care au acţionat după principiul după noi potopul şi au lăsat în urmă un buget lipsit de resurse pentru plata cheltuielilor curente: Bihor este în situaţia de a primi 8.250.000 lei (...) pentru că fosta administraţie a lăsat bugetul fără resursele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli. Le fel se întâmplă şi la Giurgiu, unde a fost alocată o sumă de 3.700.000 lei, la fel la  Maramures unde este nevoie de o alocare 5.800.000 lei, la fel la Sălaj unde a fost alocată o sumă de 4.280.000 lei, Timiş care beneficiază prin acest proiect de act normativ de o sumă de 10.500.000 de  lei, Vrancea, unde  fostul baron care a administrat judeţul a  lăsat bugetul Consiliului Judeţean fără banii necesari pentru plata unor persoane implicate în asistenţa socială are în acest moment nevoie de 6.500.000 de lei”, a explicat Ionel Dancă. 

Municipiul Bucureşti va primi suma de 5.125.000, sectorul 5 al Capitalei va beneficia de 6.860.000 de lei, în timp ce sectorul 6 va primi 1.789.000 de lei. 

„Sunt şi situaţii diferite la nivel de ţară care arată şi modul în care au înţeles responsabilii în funcţie sau foştii responsabili ai Consiliilor Judeţene să-şi gestioneze resursele aflate la dispoziţie” a afirmat Ionel Dancă, dând ca exemplu conducerile Consiliilor Judeţene Alba sau Suceava, care nu au solicitat astfel de alocare bugetară „dovedind că au proiectat şi executat în mod corect resursele bugetare aflate la dispoziţie”.

Guvernul ia în calcul şi alocarea unor sume către primării pentru asigurarea cheltuielilor necesare pentru persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite