Pentru că medicii nu lucrează fără șpagă, nou-născuții trebuie operați în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Cîrstoveanu
Cătălin Cîrstoveanu

Niciun nou-născut n-a fost tratat în Centrul de Chirurgie Cardiacă Pediatrică de la Spitalul "Marie Curie" din București, deși secția a fost dotată cu aparatură de ultimă generație încă de acum un an și jumătate. Motivul ? Doctorii și personalul medical nu doresc să lucreze aici, pentru că șeful secției, doctorul Cîrstoveanu, este împotriva șpăgii, notează publicația ”The Independent”.

În mod oficial, noua secție de cardiologie condusă de doctorul Cîrstoveanu nu funcționează pentru că nu are angajați. Adevăratul motiv pare a fi faptul că șeful secției a interzis personalului medical să accepte șpagă. Asta înseamnă că aparatura de ultimă generație rămâne nefolosită pentru că doctorii nu se înghesuie să aplice pentru un loc de muncă unde știu că nu vor primi șpagă.

În lipsă de personal medical, doctorul Cîrstoveanu trebuie să ducă nou-născuții cu probleme cardiace în străinătate pentru a putea fi operați. Programul lui este unul extrem de aglomerat, având în vedere că-și împarte viața între spital și clinicile din străinătate.

Săptămâna trecută, doctorul Cîrstoveanu l-a dus în Italia pe Cătălin, un băiețel de numai 13 zile care avea nevoie de o operație la inimă. Operația a fost un succes, însă costul ei a fost unul exorbitant. Dacă secția de Chirurgie Cardiacă Pediatrică de la "Marie Curie" ar funcționa cum trebuie, pentru operația lui Cătălin s-ar fi cheltuit între 2.000 și 3.000 de euro. În schimb, statul român a plătit de 10 ori mai mult pentru ca viața micuțului să fie salvată de medicii italieni.

Nu toți nou-născuții pot fi salvați. Tot săptămâna trecută, doctorul Cîrstoveanu a dus o fetiță de doar trei săptămâni la aceeași clinică din Italia. Din nefericire, micuța a murit înainte de a putea fi operată. "Am fost foarte îngrijorat că nu va merge, dar în România, oricum, ar fi murit", mărturisește doctorul.

Rata mortalității infantile în România a ajuns să fie de două ori mai mare decât media europeană, un nou-născut din 100 nereușind să supraviețuiască primului an de viață.

Citește și:

Cătălin Cîrstoveanu, medic neonatolog: «Mi-aş dori să spun că nu mai este nevoie să ne operăm copiii în străinătate»

Doctorul duce singur o luptă istovitoare împotriva unei culturi în care corupția a devenit atât de bine înrădăcinată încât chirurgii cer mită pentru a salva viețile nou-născuților. O țară în care e nevoie să bagi în buzunar bani până și asistentei pentru ca să-ți schimbe cearșafurile, scrie The Independent. Pentru pacienții români șpaga pentru doctori a devenit o discuție de rutină, notează același cotidian britanic. Publicația enumeră, pe scurt, tarifele din spitalele românești: chirurgii iau sute de euro pentru o operație, asistentele primesc câțiva euro de fiecare dată când le dau pacienților medicamentele, iar pentru a primi aprobarea de a te opera în străinătate trebuie să scoți din buzunar cel puțin câteva sute de euro.

Totuși, se întâmplă și lucruri minunate la "Marie Curie", notează aceeași publicație britanică.

Intestinele lui Andrei, un băiețel de opt luni, sunt aproape inexistente. La naștere, doctorii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire. Toți credeau că va trăi doar câteva zile. Personalul medical s-a atașat atât de mult de micuț, încât asistentele joacă la Loto pentru a aduna banii de care are nevoie Andrei pentru a se opera în SUA. Costul operației se ridică la câteva sute de mii de dolari.

Anca Mandache, un chirurg cardiolog pediatru, și-a lăsat slujba din Franța și s-a întors în România ca să lucreze la spitalul "Marie Curie", unde este plătită de 10 ori mai prost.

Doctorul Cîrstoveanu spune că îi este rușine că trebuie să facă asemenea eforturi ca să salveze viețile micuților, dar e foarte mândru când îi vede fericiți pe părinții copiilor care reușesc să supraviețuiască.

"Doctorul Cîrstoveanu e mai mult decât un erou, e un zeu pentru noi și pentru copii", spune tatăl unuia dintre micuți. "Dacă ar fi mai mulți ca el, mult mai multe vieți ar fi salvate", a continuat acesta.

Unul dintre donatorii de la "Marie Curie", Procter & Gamble, a întrebat în repetate rânduri conducerea spitalului, dar și pe cei de la Ministerul Sănătății, când va începe să funcționeze secția de chirurgie pediatrică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite