Pedepse grele pentru interceptarea convorbirilor pe mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Botezat Watergate-ul elen, imensul scandal al interceptării, timp de aproape un an de zile, a convorbirilor pe mobil ale premierului Greciei, Kostas Karamanlis, şi ale soţiei sale, Nataşa, ale mai

Botezat Watergate-ul elen, imensul scandal al interceptării, timp de aproape un an de zile, a convorbirilor pe mobil ale premierului Greciei, Kostas Karamanlis, şi ale soţiei sale, Nataşa, ale mai multor miniştri, ale unui număr important de membri ai elitei politice şi militare a ţării, ca şi ale unor activişti de stânga, în total 100 de persoane, continuă să facă valuri. Premierul a anunţat introducerea unor măsuri legislative aspre, inclusiv amenzi între 2 şi 2,4 milioane de euro şi ridicarea licenţei companiilor care operează serviciile de telefonie mobilă dacă se fac vinovate de asemenea grave violări ale secretului convorbirilor, cu posibile implicaţii asupra securităţii naţionale. "Este o gravă infracţiune comisă împotriva ţării noastre şi a cetăţenilor săi", a declarat Karamanlis într-o alocuţiune televizată, adăugând: "E de datoria noastră să apărăm securitatea statului. Epoca muşamalizărilor s-a încheiat".
Expus sancţiunilor este Vodaphone, una dintre cele patru companii care furnizează servicii de telefonie mobilă în Grecia. În computerul central al companiei a fost instalat, cu puţin înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Atena, un sistem supersofisticat de interceptare a convorbirilor, care a funcţionat până în martie anul trecut. În perioada respectivă, Grecia a fost supusă unor serioase presiuni din afară pentru intensificarea măsurilor de securitate legate de Olimpiadă. Este însă greu de înţeles de ce a trebuit să fie interceptate convorbirile elitei conducătoare. Un sondaj de opinie arată că majoritatea grecilor cred că în spatele interceptărilor se află serviciile speciale americane. Săptămâna trecută, în faţa Ambasadei SUA la Atena a fost organizată o demonstraţie de protest.
Scandalul a fost amplificat şi de sinuciderea şefului serviciilor tehnice de la Vodaphone, Kostas Tsalikides, cu numai o zi înainte de izbucnirea scandalului. În jurnalul său personal s-a găsit o însemnare în care arăta că se vede pus în situaţia de a părăsi imediat compania, aceasta fiind "o chestiune de viaţă şi de moarte". Familia sinucigaşului a deschis o acţiune judiciară împotriva unor "persoane necunoscute" pentru complicitate la împrejurările care au dus la moartea acestuia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite