Patriarhia Moscovei acuză Biserica Română de expansiune naţionalistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Moscovei a acuzat Patriarhia Română de expansiune naţionalistă, apreciind că recenta decizie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de a reactiva sau reînfiinţa eparhii istorice

Patriarhia Moscovei a acuzat Patriarhia Română de expansiune naţionalistă, apreciind că recenta decizie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de a reactiva sau reînfiinţa eparhii istorice reprezintă un pericol la adresa unităţii lumii creştine, informează Rompres.

"Este o aventură cu conotaţii de expansiune naţionalistă şi un act direct spre dezbinarea lumii creştine", a declarat pentru Interfax reprezentantul Departamentului pentru relaţii externe din cadrul Patriarhiei Moscovei, episcopul Mark.

"Se creează impresia că Biserica Română este pur şi simplu o jucărie în mâna politicienilor de orientare naţionalistă şi este surprinzător faptul că Biserica Română a apucat pe această cale", a adăugat reprezentantul Bisericii ruse.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis recent reactivarea a şapte noi episcopii. Între acestea figurează Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului), cu sediul în oraşul Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Cetatea Albă-Ismail), cu sediul în oraşul Cantemir, şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria), cu sediul la Dubăsari.

Decizia de reactivare sau reînfiinţare a acestor trei episcopii, forţate să-şi întrerupă activitatea în perioada sovietică, a provocat reacţii dure şi din partea Mitropoliei Moldovei de la Chişinău, dependentă canonic de Patriarhia Moscovei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite