Opriţi mesajele toxice la elevi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihopedagogii arată că formulele de genul „o să ajungi ultimul prost" şi „n-o să faci nimic în viaţă" nu fac decât să-i demotiveze pe copii. Cei mai mulţi părinţi crescuţi în comunism impun standarde prea înalte pentru copiii lor. Cei mici ajung să urască şcoala şi să aibă rezultate slabe la învăţătură.

Paula A, 30 de ani, îşi aminteşte că o notă de 8 i-a spulberat visul de a mai face vreodată volei. „Eram în echipa şcolii, mergeam la campionate. În clasa a VII-a am luat un 8 la biologie, iar mama mi-a interzis să mai merg la sport. Mi-a mai spus că, dacă nu învăţ, o să ajung o ratată", a spus tânăra.


Modelul „Domnul Goe"


„Dacă nu înveţi, atunci o să speli parbrize la colţ de stradă!", „Dacă nu înveţi, o să ajungi să ai şef!". Asta le spun frecvent părinţii români copiilor lor, arată studiul „Şcoala aşa cum este", realizat recent de Centrul Educaţia 2000+.


Specialiştii în educaţie afirmă însă că astfel de practici nu fac decât să timoreze elevul, iar consecinţa este că acesta îşi pierde încrederea în el şi ajunge să urască studiul. „La noi s-a preluat un model competiţional mai vechi. Dacă ne gândim numai la personajul «Dl Goe», vedem că de atunci se alerga după note mari", arată Anca Nedelcu, coordonatorul proiectului «Şcoala aşa cum este» şi lector la catedra de Pedagogie a Facultăţii de
Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Universitatea din Bucureşti.


În plus, actualele generaţii de părinţi sunt crescute în comunism. „Atunci, competiţia însemna cine are cele mai mari note, cine spune cea mai frumoasă poezie sau cine cântă cel mai bine. Toate cerinţele exagerate pentru copiii lor sunt nişte efecte ale acelei perioade pe care au trăit-o", explică Anca Nedelcu.


Standardele înalte împing la sinucidere


Psihologii arată că părinţii au o concepţie greşită despre efectele standardelor ridicate de învăţare. „Dacă pui standarde pe care elevii nu le pot atinge, atunci, nimeni nu mai învaţă. Copilul acumulează nereuşite nu din cauza performanţelor lui reale, ci din cauză că acestea sunt considerate insuficiente. În acest fel, copiii ajung să dezvolte anxietate şi depresie", spune Mircea Miclea, directorul Centrului de Psihologie Cognitivă Aplicată de la Cluj-Napoca.


Specialistul are şi o soluţie: „Dacă copilul e de nota 6, i se poate spune e bine aşa, dar eu ştiu că poţi să iei şi 7.


Altfel, dacă trăieşti într-un mediu cu standarde înalte pe care nu le poţi atinge, ajungi la sinucidere".


Expertul în educaţie Marian Staş afirmă că sistemul nostru de învăţământ e toxic şi depăşit „Dacă nu ai numai 9 şi 10, nu eşti bun. La noi se cultivă sistemul eu împotriva celorlalţi, care în alte ţări nu mai există de mult.În ţările europene şi în America, elevii sunt motivaţi să se depăşească pe sine, nu pe celălalt. Acolo, elevii învaţă cum să fie astăzi mai buni decât au fost ieri", spune Staş.

A fugit de acasă terorizat de note

ll Un elev eminent de clasa a VII-a din satul Căueşti, comuna ieşeană Şcheia, a fugit de acasă anul trecut după ce a luat mai multe note de 4 la matematică. Mihai Narcis Iuraşcu le-a lăsat un bilet de adio părinţilor prin care-şi explica gestul:„Dragă mama şi tata, vreau să vă spun că astăzi am luat un 4 la matematică. Nu mai îndrăznesc să vin acasă. Nu încercaţi să mă căutaţi pentru că nu mă veţi găsi. Îmi pare rău că v-am supărat". Mihai a fost găsit de poliţişti după câteva zile.

Notele mici „l-au împins" de pe bloc

Un copil de clasa a V-a, Remus Niţoi (11 ani), şi-a găsit sfârşitul marţi seară pe asfaltul din faţa unui bloc-turn din Târgu-Jiu. Rudele băiatului spun că teroarea notelor la matematică l-ar fi făcut să se sinucidă.

image


Remus era elev în clasa


a V-a la Şcoala Generală nr. 12 din Târgu-Jiu, judeţul Gorj. Remus şi-a petrecut ultima zi din viaţă alături de cei mai buni prieteni ai lui, Alexandru Ţârcomnicu şi Ramon Dimişor, elevi în clasa a IV-a. Ei spun că Remus era abătut şi-şi făcea griji pentru notele mici din catalog, mai ales că, în ziua tragediei, mai luase un 3 la matematică. „Îmi zicea că e disperat de notele pe care le avea în catalog şi că nu mai rezistă", spune Alexandru Ţârcomnicu. Ramon Dimişor stă chiar la etajul 10 al blocului de pe care s-a aruncat Remus.


„Ne-am întâlnit în părculeţ. Mi-a zis că nu-i mai place să trăiască. Am vrut să-i spun asta mamei lui, dar n-am găsit-o acasă. Cred ca s-a aruncat", a povestit Ramon.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite