Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam  e urmărit general şi internaţional
Omar Hayssam e urmărit general şi internaţional

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Ieri, la Curtea de Apel Oradea s-au ţinut pledoariile finale în dosarul fugii lui Omar Hayssam. În  sală au fost prezenţi doar avocaţii părţilor, fraţii lui Omar şi omul de afaceri Tartoussi Mustafa.

Dacă avocaţii apărării au cerut schimbarea încadrării faptei, procurorul de caz a spus: „Ne opunem schimbării încadrării faptei lui Omar Hayssam şi a omului de afaceri, deoarece considerăm că sunt îndeplinite toate condiţiile acestei acţiuni", a spus procurorul, care a cerut şi confiscarea a două telefoane mobile luate de la doi martori, dar şi expulzarea lui Omar Hayssam după executarea pedepsei.

Avocaţii apărării au cerut, în principiu, pentru fraţii lui Omar Hayssam şi pentru omul de afaceri Mustafa Tartoussi  achitarea, iar în subsidiar schimbarea încadrării faptei, din înlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane acuzate de terorism, faptă pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani, în complicitate la trecerea ilegală a frontierei, pentru care riscă între 3 luni şi 2 ani de închisoare.

Procurorii invocă probe secrete

„Omar Hayssam, ajutat de cei doi fraţi, şi de Tartoussi Mustafa, după un plan bine pus la punct, a părăsit în mod fraudulos teritoriul României. Probe care susţin starea de fapt sunt înregistrarea convorbirilor telefonice, localizarea şi traseul navei, contractele care au existat între diferiţi martori şi inculpaţi", a spus Demian Moca, procurorul de caz. Acesta a mai afirmat că la baza învinuirii stau probe din dosarul secret, iar aceste probe trebuie neapărat luate în considerare.

„După aproape şase ani, am ajuns la finalul procesului unui dosar complicat şi complex. Clientul meu, Omar Hayssam, a fost primul cetăţean român condamnat pentru acte de terorism. Am avut de-a face cu un proces emoţional şi plin de enigme nerezolvate, cunoscut de preşedintele nostru", şi-a început avocatul Ion Cazacu pledoaria.

Acesta a recunoscut că Omar Hayssam este judecat pentru o faptă pe care a săvârşit-o. „Sigur, în ceea ce-l priveşte pe Omar Hayssam, lucrurile sunt clare, dar ceea ce este foarte evident şi s-a dovedit cu probe este că Omar Hayssam nu a plecat din România în noaptea de 29/30 iunie 2006, nu a fost în Portul Constanţa şi nu s-a îmbarcat pe nava IMAN T", a spus Cazacu. Avocatul lui Hayssam consideră că există întrebări la care nu s-a găsit răspuns. „Ce pot să vă spun este  că mi-a relatat că nu pe acolo şi nu la acea dată a plecat. A avut un zbor confortabil", a spus Cazacu.

Judecătorul Traian Munteanu, care a condus şedinţa, a anunţat ieri că pronunţarea sentinţei în acest caz se face peste două săptămâni, în data de 7 octombrie.
În toamna lui 2007, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, Omar Hay-ssam, respectiv pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat. De altfel, ulterior, sirianul a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite