Numărul pensionarilor a crescut cu 5.000 în ultimul trimestru al anului trecut. În Teleorman sunt 17 pensionari la 10 salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul pensionarilor a crescut cu 5.000 în ultimul trimestru al anului trecut, arată cele mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în România există în momentul de faţă 5,229 de milioane de pensionari.

Potrivit INS, raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10 în perioada amintită. Spre exemplu, dacă în municipiul Bucureşti sunt doar cinci pensionari la 10 salariaţi, situaţia e complet diferită în Teleorman, unde sunt 17 pensionari la 10 salariaţi. 

„Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 502 de lei (860 lei în judeţul Botoṣani faţă de 1362 lei în Municipiul Bucureşti)”, se arată în comunicat.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,7% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. 

„Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1071 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,5% (comparativ cu 55,3% în trimestrul precedent)”, se arată în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite