Numărul deceselor cauzate de infarct în România, mare comparativ cu media europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Num[rul deceselor produse de infarct este peste media europeana
Num[rul deceselor produse de infarct este peste media europeana

Numărul deceselor cauzate de infarct în România este mult peste media europeană. Concluzia se desprinde din cel mai recent raport făcut de OECD în colaborare cu Observatorul European al Sistemelor şi Politicilor Europene de Sănătate.

Potrivit documentului, care citează date strânse la nivelul anului 2014,  unu din cinci pacienţi supravieţuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an. 

„Pacienţii subestimează riscurile şi complicaţiile infarctului miocardic. Majoritatea supravieţuitorilor unui infarct au o aderenţă la tratament de doar 2-3 luni, după care încep să se simtă bine şi uită că inima lor are nevoie de mai multă atenţie. Trebuie să se prezinte la controale regulate la medicul cardiolog şi la medicul de familie, trebuie să respecte recomandările de tratament făcute de medic, să ţină sub control factorii de risc cardiovascular şi să conştientizeze că riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal”, a declarat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), citată de Agerpres.

„Nu putem sublinia îndeajuns faptul că infarctul şi bolile cardiovasculare, în general, pot fi prevenite prin acţiuni simple, uşor de înţeles şi de aplicat, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciţii fizice regulate şi renunţarea la fumat. Dacă însă pacientul a ignorat toate aceste sfaturi şi a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie să înţeleagă că ţine de el, în primul rând, să îl prevină pe cel de al doilea”, a afirmat şi medicul cardiolog Oana Inţă, de la Fundaţia Pop de Popa pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite