Noi restricţii pentru fumători. Din luna mai dispar ţigările cu arome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România mai are la dispoziţie cinci luni pentru a transpune în legislaţia naţională Directiva europeană prin care vor fi interzise la vânzare ţigările cu arome. Modificările majore sunt deja prevăzute de un proiect de lege lansat în dezbatere de Ministerul Sănătăţii. În caz că depăşeşte termenul, România riscă procedura de infringement.

Din luna mai 2015, pachetele de ţigări vor avea ambalaje diferite, ţigările cu alte arome faţă de cea mentolată vor dispărea de pe piaţă, iar producătorii vor fi obligaţi să raporteze, într-un sistem european, fiecare ingredient conţinut de ţigările pe care le comercializează. Asta pentru că România este obligată să implementeze Directiva europeană anti-fumat, care are ca obiectiv să îi determine pe europeni, în special pe cei tineri, să renunţe la fumat.

Tocmai din acest motiv, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care stabileşte limitele privind conţinutul ţigaretelor obişnuite şi al celor electronice, precum şi etichetarea acestora. Dacă termenul-limită nu va fi respectat, iar România nu va transpune Directiva europeană antifumat în legislaţia naţională, riscă să intre în procedură de infringement.

Medic: „Va scădea numărul fumătorilor“

Medicii susţin întru totul directiva despre care se ştie încă din 2014, dar care a fost ignorată până în acest moment. De altfel, doar trei ţări europene, între care Ungaria, au reuşit să transpună directiva până în prezent. „Nu suntem singurii întârziaţi. Evident că se putea transpune încă de anul trecut, dar cert este că legea e una complexă. În termenul prevăzut trebuie făcută legislaţia în aşa fel încât să respecte şi regulile proprii fiecărui stat”, a explicat pneumologul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat.

Specialista arată că efectele acestei directive se vor vedea în scurt timp, asta pentru că rolul directivei este de a aduce mai multă transparenţă în industrie, care în prezent îi înşală pe fumători, dar şi pe potenţialii fumători.

„Directiva reglementează condiţiile de etichetare, oamenii trebuie să fie conştienţi că tutunul este nociv. E important să îi avertizezi, iar dacă ei vor să se expună este problema lor. Astfel, din mai, pachetele de ţigări vor avea alt ambalaj, vor include hârtiuţe în care se va menţiona care sunt riscurile pentru sănătate, ambalajele nu vor mai fi la fel de îmbietoare cum sunt acum”, a completat Magda Ciobanu.

Care sunt schimbările

Prin urmare, etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui să cuprindă un avertisment general „Fumatul ucide” - pe 50% din faţa laterală, un mesaj de informare „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer” - pe 50% din faţa laterală, avertismente de sănătate combinate formate din text, poză şi număr de telefon de la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat (pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafaţă, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal astfel încât marca să rămână sub avertisment). Mai mult, avertismentele trebuie schimbate anual.

În plus, potrivit proiectului de lege, autorităţile vor monitoriza nivelurile maxime ale emisiilor ţigaretelor introduse pe piaţă sau fabricate în România. Totodată, va fi interzisă punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică, adică au un miros sau gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar. „Orice ingredient care parfumează tutunul va fi interzis. Nu e firesc ca într-un produs de tutun să fie şi taurină şi alte energizante sau alte lucruri care să mascheze gustul. Acum, consumatorii sunt păcăliţi de aceste ingrediente”, a mai spus medicul.

Ţigările mentolate, singurele „aromate“ acceptate

Specialiştii din România sunt de părere că directiva poate fi implementată în cele cinci luni care au rămas la dispoziţie. Asta pentru că ambalajele pot fi schimbate cu uşurinţă, iar din punct de vedere al produselor care nu se încadrează în termenii stabiliţi de Comisia Europeană, ele nu vor suferi modificări, ci vor dispărea, pur şi simplu, de pe piaţă.

„Orice producător ar fi avut timp să ia măsuri. Singurele ţigări cu arome care vor rămâne pe piaţă sunt cele mentolate, ele vor fi interzise din 2020. A fost o excepţie la lege, motivată de faptul că volumul de vânzări este mare, şi ajunge la 6%. Pentru acest tip de produs a fost făcută o concesie, în aşa fel încât fumătorii să reuşească fie să renunţe la viciu, fie să opteze pentru alt tip de ţigară”, a conchis Magda
Ciobanu.

5 milioane de pachete de ţigări vândute zilnic

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, în România se fumează în fiecare zi peste 5 milioane de pachete de ţigări. Aceeaşi organizaţie mai spune că 70 de români mor în fiecare zi din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni suferă fiecare diverse complicaţii din cauza ţigărilor.

În plus, un Eurobarometru publicat în anul 2015 arată că printre cele mai importante criterii de selecţie ale fumătorilor atunci când optează pentru o anumită marcă de ţigări se numără aspectul pachetului şi gustul pe care îl are tutunul.

Reglementări stricte şi pentru ţigările electronice

O altă noutate o reprezintă reglementarea ţigărilor electronice, din ce în ce mai folosite de români, uneori chiar la indicaţia medicilor care îi tratează. Cu toate acestea, ţigările electronice sunt controversate tocmai pentru că nu se cunoaşte cu exactitate care este cantitatea de substanţe pe care acestea o conţin şi nici reacţiile adverse provocate de acestea.

„Nu ştim cât de sigure sunt ţigările electronice. Oamenii nu inhalează atâtea substanţe toxice ca la ţigara normală, dar după două-trei săptămâni de folosire, substanţele din acel lichid încep să aibă efecte asupra gâtului şi asupra plămânilor”, a explicat Magda Ciobanu. Proiectul de lege prin care urmează să fie transpusă Directiva europeană introduce însă limite, care trebuie urmate îndeaproape de producătorii de ţigări electronice care, spre deosebire de cei de ţigări obişnuite, nu plătesc acciză.

Câtă nicotină poate fi în ţigara electronică

Concret, lichidele care conţin nicotină sunt introduse pe piaţă doar în flacoane de reumplere dedicate, cu un volum maxim de 10 ml, în ţigarete electronice de unică folosinţă sau în cartuşe de unică folosinţă. Totodată, proiectul prevede că volumul maxim al cartuşelor şi al rezervoarelor nu depăşeşte 2 m, iar lichidul care conţine nicotină are maximum 20 mg/ml nicotină.

„Este obligatorie introducerea unui sistem de colectare a informaţiilor cu privire la toate suspiciunile de efecte adverse, de către producători astfel încât, dacă un stat membru constată că produsele prezintă un risc grav pentru sănătatea umană, poate lua măsuri provizorii de restricţionare”, se mai arată în document. Potrivit acestuia, prevederile referitoare la vânzările transfrontaliere la distanţă de produse din tutun se aplică şi ţigaretelor electronice, şi flacoanelor de reumplere.

Cât de eficientă este ţigara electronică

Cel mai recent studiu derulat în Marea Britanie a arătat că după un an în care unii fumători au primit ţigară electronică cu nicotină, iar alţii au fost trataţi cu ţigară electronică fără nicotină, dispozitivul nu a avut mare succes. Concret, 91% din cei care aparţineau primului grup nu s-au lăsat de fumat cu ajutorul ţigării electronice, în timp ce procentajul în cazul celuilalt grup s-a ridicat la 96%.  ;

Ţigările slim nu dispar

Chiar dacă iniţial s-a vehiculat că şi ţigările slim vor dispărea de pe piaţă din luna mai, ele vor putea fi cumpărate în continuare, însă pachetele nu vor mai fi înguste, ci vor avea alte dimensiuni. Motivul este acelaşi ca în cazul ţigărilor mentolate: au încasări substanţiale, susţin specialiştii.

Legea antifumat, în aşteptare

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice, adoptată pe 15 decembrie de Camera Deputaţilor, a fost contestată de un grup de 33 de parlamentari la Curtea Constituţională, aceştia invocând că este discriminatorie.  Contestaţia va fi luată în discuţie pe 21 ianuarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite