Noi probleme privind cardul de sănătate. Sistemul funcţionează numai offline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi probleme privind sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate
Noi probleme privind sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, duminică, existenţa unor noi probleme privind sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate. Astfel, începând de astăzi, confirmarea utilizării serviciilor medicale, prescrierii reţetelor şi eliberării medicamentelor prin cardul de sănătate vor putea fi efectuate numai în modul offline, până la remedierea problemei.

„În perioada 14.02.2016 şi până la data publicării remedierii problemei, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale / prescrierii reţetelor / eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline", potrivit unui anunţ publicat pe site-ul CNAS.

Astfel, serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) în maxim 72 ore de la prestarea acestora.

Nicio firmă nu mai asigură mentenanţa sistemului

   

„Începând cu 16 decembrie 2015 nu mai avem un contract de mentenanţă. Probabil că mâine sau poimâine (20 sau 21 ianuarie - n.r.) lansăm încă o licitaţie. Sperăm să se prezinte firmele. Poate că tehnic este astfel structurată. Noi am încercat să fim cât se poate de expliciţi în ceea ce încercăm să obţinem. Ca şi condiţii mari nu s-a schimbat mare lucru”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS la Digi24. 

Ciurchea a explicat că în august 2015 au fost demarate procedurile legale pentru organizarea unei licitaţii, însă nicio firmă nu s-a înscris. Astfel, în momentul în care a expirat contracul cu firma care se ocupa iniţial de acest mentenanţa sistemului, CNAS a început procedurile pentru o nouă licitaţie care va avea loc zilele următoare.

Preşedintele CNAS a precizat că sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate trebuie monitorizat în fiecare zi, acesta fiind un sistem foarte mare, cu foarte mulţi utilizatori.

„Sistemul este ţinut în funcţiune din resurse proprii, intervenim atunci când trebuie, nu aşteptăm să vină cineva din afară”, a spus Ciurchea.

În ultima perioadă, medicii de familie s-au plâns de faptul că sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate este blocat. Mai mult, aceştia chiar au trimis un memoriu Avocatului Poporului în care au explicat punctual în memoriu care sunt problemele pe care le întâmpină de când sunt obligaţi să consulte şi să dea reţete ori trimiteri în baza cardului de sănătate. De altfel, ei au explicat că sistemul funcţionează din ce în ce mai prost şi că nu îşi pot face meseria.

Cardul de sănătate, obligatoriu din septembrie 2015

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie 2015, devenind unicul instrument de validare al serviciilor medicale. În lipsa lui, asiguraţii nu pot primi reţete de la medicul de familie, nu pot fi consultaţi şi nu beneficiază de bilete de trimitere către specialist. 

În cazul persoanelor care au refuzat, din motive religioase, cardul de sănătate, este valabilă adeverinţa de asigurat, care se ridică de la casa de sănătate la care este arondat acesta, odată la trei luni.

În prezent, singurii care beneficiază de servicii medicale fără a avea cardul de sănătate asupra lor sunt copiii şi persoanele care ajung la urgenţe, însă oficialii au menţionat încă din vara anului trecut că se ia în calcul introducerea obligativităţii cardului de sănătate şi la urgenţe, pentru a avea un control mai eficient asupra costurilor din sănătate. 

Asta având în vedere faptul că, în ciuda măsurilor luate până acum, românii preferă să meargă la urgenţă şi sar peste consultaţiile medicului de familie şi peste cele ale medicului specialist din ambulator, aşa cum se procedează în alte ţări europene.

Pe aceeaşi temă:

Nicio firmă nu mai asigură mentenanţa sistemului prin care funcţionează cardul de sănătate. CNAS: Contractul a expirat în decembrie 2015

Medicii de familie se plâng de cardul de sănătate. Documentul electronic a ajuns în atenţia Avocatului Poporului

Sistemul informatic care gestionează cardul de sănătate, funcţional. CNAS: „Conducerea Casei îşi asumă aceste căderi ale sistemului” 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite