Mult peste jumătate dintre şefii spitalelor sunt numiţi politic. Un ONG a demarat campania „Depolitizaţi spitalele, acum!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Facebook / Declic
Imagine: Facebook / Declic

Comunitatea Declic anunţă că aproximativ 66% dintre spitalele gestionate direct de Ministerul Sănătăţii sunt conduse de manageri numiţi direct, prin semnătura ministrului Sănătăţii, funcţie eminamente politică. Peste 22.000 de persoane au semnat petiţia „Depolitizaţi spitalele, acum!”

Declic a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, citând un răspuns primit de la Ministerul Sănătăţii, că mai mult de jumătate dintre spitalele de stat au manageri interimari, numiţi pe perioadă nedeterminată.

„Ce ne spune această statistică oficială este simplu: managerii de spital sunt numiţi politic, nicidecum pe criterii profesionale, clare şi transparente. Este un tertip de care au abuzat absolut toate guvernele. Noi nu căutăm vinovaţi acum, ci spunem direct STOP! Este o practică nocivă, care trebuie să înceteze. Petiţia Declic, ale cărei peste 21.000 de semnături au ajuns la Parlament, cere iniţierea unui proiect care să scoată politicul din spitale şi să facă loc numirii unor manageri competenţi. Poate nu realizează, dar politicienii negociază vieţilor pacienţilor, nu simple funcţii şi salarii”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

În cadrul campaniei „Depolitizaţi spitalele, acum!”, Comunitatea Declic atrage atenţia că practica numirilor de manageri interimari trebuie să devină o excepţie, justificată de o urgenţă, nu o regulă aplicată în mod abuziv de politicieni.

Câte persoane au semnat până acum petiţia

„Mentionăm că din cele 58 de unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, 20 de unităţi sanitare au manageri angajaţi prin concurs, 33 de unităţi sanitare au manageri interimari şi 5 unităţi sanitare au manageri interimari, în curs de numire”, se arată în răspunsul trimis de MInisterul Săătăţii la solicitarea Declic.

În plus, ministerul atrage atenţia că nu doar ministrul face astfel de numiri la conducerea spitalelor, ci şi preşedinţii de consilii judeţene, primarii sau rectorii universităţilor de medicină, în funcţie de autoritatea în subordinea căreia se află spitalele respective. Aşadar, numărul managerilor interimari la nivel naţional poate fi mult mai mare decât cel cunoscut şi comunicat de ministerul de resort.

Totodată, ministerul nu a răspuns şi solicitării Declic de a preciza câţi dintre aceşti manageri interimari au mai mult de 6 luni la conducerea spitalelor. 

Petiţia „Depolitizaţi spitalele, acum!”, iniţiată de Comunitatea Declic, a fost semnată deja de peste 22.000 de personane. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite