Mondiali de România: "Valoarea mea, valoarea mea, nu o are nimenea!... "

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bercea Mondial ne-a dat o nouă lecţie. El şi ceilalţi fraţi ai lui din aceeaşi breaslă au subliniat mereu că nu îţi trebuie carte şi e de-ajuns să fii combinator, să tai lumea pe stradă cu sabia, să te ştie procurorii de frică şi să fii rudă cu neamurile Preşedintelui României, adică e apriori că să fii un Mondial să insemni ceva în România.

____

Mai acu' un an, într-o seară de vară, undeva în cartierul Titan din Bucureşti, doi mondiali voiau să se taie. Erau porniţi, haules baules, înjurături, te tai să moară mama şi tot repertoriul.
 
Vigilent, un echipaj de poliţie, fără girofarul aprins la maşină, se apropie tiptil, pâş-pâş, aproape de cei doi nervoşi. Un poliţist îşi face curaj, îşi lasă tichiul pe scaun în semn de reverenţă, iese din maşină şi, cu o grijă aproape paternă, îl ia de umăr pe unul dintre spadasini: "Tati, duceţi-vă şi voi mai încolo, că e câmp, aici e lume şi să nu vă vadă careva sau să tăiaţi pe cineva din greşeală."
 
Între cele două tabere au urmat negocieri dure, până la urmă, nu s-a mai tăiat nimeni iar nenea poliţist a răsuflat uşurat. Nu a ajuns să fie el cel tăiat, a rezolvat încă un caz pe cale amiabilă, nu a trebuit să se complice ducând pe cineva la secţie, ca să verifice dacă cei doi au cazier ori că să îi ţină o noapte la răcoare, mă rog, chestii birocratice. Cuţitarii şi-au promis o nouă confruntare, dar pe tura altui echipaj mai ghinionist.
 
România e plină de mondiali. Nu, Mondiali. Scuze, cu "m" mare. Respecte, voi sunteţi bosii, pentru că voi conduceţi de fapt ţara. La televizor, s-a tot clamat că România a ajuns un stat poliţienesc. Muhaha, ce glumă PROASTĂ! E un stat mafiot, condus de găşti, de hoarde pline de Mondiali!

Eşti profesor? Sigur că ai avut în clasă un Mondial mic, al cărui tată era un Mondial mai mare şi dacă lăsai loaza repetentă, Mondial Sr. avea pile şi relaţii, aşa că zburai de la catedră şi apoi îţi luai şi o mamă de bătaie - în cel mai bun caz, asta dacă nu te lua chiar loaza la pumni - fără să intervină cineva. Eşti medic? Sigur ai avut pe masă de operaţie un Mondial tăiat în vreo luptă teritorială şi alte câteva zeci de Mondiali aşteptau la uşa salonului deznodământul operaţiei. Eşti patronul unui chioşc? Sigur au venit Mondialii la tine ca să îţi ceară taxă de protecţie. Exemplele cu Mondiali pot continua.
 
Pentru că Mondialii ne conduc. Ajung să se propună pe lista de finanţare ale partidelor, ajung să îşi facă armată proprie, să îşi facă seturi de legi pentru propria comunitate şi pe care să le aplice la scară largă fără să fie vreodată deranjaţi de cineva. Ajung staruri, personaje şi modele pentru Mondiali mai mici.
 
Imaginile cu hârtiile de 50 de lei plutind în apa sfiinţită în care a fost botezat Mondial jr şi privirile calde ale naşilor şi ale rubedeniilor cu salbe la gât şi bulendre large simbolizează cel mai bine unde a ajuns România. O societate putredă, bazată pe combinaţii, pe şmechereală, tixită de incompetenţi şi condusă de interlopi. De Mondiali, pardon! Deja neamurile lui Don Bercea au început să îşi schimbe declaraţiile şi, mai mult ca sigur (voiam să scriu "probabil", dar m-am răzgândit), va ajunge cumva în libertate. Va continua liniştit ca să domnească peste magistraţii care i-au dat NUP de 119 ori, legăturile de rubedenie vor fi mai trainice, ce dracu', viaţa îşi va relua cursul normal.
 
Bercea Mondial ne-a dat o nouă lecţie. El şi ceilalţi fraţi ai lui din aceeaşi breaslă au subliniat mereu că nu îţi trebuie carte şi e de-ajuns să fii combinator, să tai lumea pe stradă cu sabia, să te ştie procurorii de frică şi să fii rudă cu neamurile Preşedintelui României, adică e apriori că să fii un Mondial să insemni ceva în România. Orice discuţie despre Schengen, creştere economică, rapoarte pe justiţie şi alte teme d-astea abstracte pălesc când ai în faţă pe unul care numai la a 120-a infracţiune ajunge după gratii şi nici atunci nimeni nu e sigur că se va face justiţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite