Misterele Revoluţiei: Cum s-a împărţit „ciolanul“ la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Voicu, în prim-plan la Revoluţie
Mihai Voicu, în prim-plan la Revoluţie

Mihai Voicu, primul „revoluţionar“ intrat în Televiziunea Română la 22 decembrie 1989, povesteşte cum, în ianuarie 1990, „emanaţii“ chemau oamenii de acasă ca să le dea funcţii în stat.

Mihai Voicu vorbeşte, în exclusivitate pentru „Adevărul", despre o întâmplare petrecută imediat după Revoluţie, care arată cum a luat formă clica puterii în 1990. Metoda a fost: atragerea participanţilor importanţi la evenimentele din decembrie 1989 şi cadorisirea lor cu posturi importante în schimbul tăcerii.

Vizionând casetele filmate la Revoluţie, membrii noului organ de putere, CFSN, au început să caute oamenii care s-au învârtit prin punctele de foc şi care ar putea rupe vraja revoluţiei spontane. Mihai Voicu: „Pe 6 ianuarie a venit la mine acasă un individ, Gică Damigeană, fost coleg de-al meu de şcoală militară, care a fost în Comitetul Central la Revoluţie şi care fusese numit ceva în Justiţie, în noul FSN. Damigeană era înarmat, şi cu mascaţi după el. Om de stat. Îmi zice: «Mi-am luat angajamentul că o să te duc la Iliescu». Vizionaseră o noapte întreagă casete de la Revoluţie, ei, FSN-ul.

Mihai Voicu a fost un apropiat al generalului Nicolae Militaru  Foto: cristian delcea

Probabil că în discuţiile lor se uitau să vadă cine a fost şi ce a făcut, că era lupta pentru ciolan. Şi au decis să mă caute, să vadă dacă mai trăiesc şi ce vreau. Damigeană a spus că mă cunoaşte şi că a fost mandatat de CFSN să mă caute. Mi-a propus o întâlnire şi am acceptat. Dar când am ajuns la Palatul Victoria, Gelu Voican m-a întrebat ce caut acolo. Ne cunoşteam din TVR, de la Revoluţie, că îl tot dădeam afară pe unde îl prindeam. M-a întrebat ce caut şi mi-a sărit muştarul. L-am înjurat: «Dar cine p... mă-tii eşti tu, mă?». Iliescu a început să-mi facă aluzii, că aş merita un post pe undeva. Să mă facă general şi să mă trimită la Bruxelles. Drept răspuns, l-am înjurat şi am plecat".

Mihai Voicu susţine că toate casetele filmate la Revoluţie în Televiziunea Română se află la Victor Atanasie Stănculescu. „Casetele evenimentelor din TVR au fost luate de Stănculescu, pe când era ministrul Apărării, şi puse sub sigiliu. Am fost după Stănculescu şi prin cazinouri, dar n-am putut să pun mâna pe ele. I-am spus de casete, a zâmbit şi a schimbat discuţia. Pe acele casete apar şi eu când spun că s-a creat un guvern condus de Corneliu Mănescu".

Elogiu spionului

Viaţa lui Mihai Voicu a continuat şi după Revoluţie în aceeaşi notă de clandestinitate. Înainte de Revoluţie era prieten cu ofiţerii de Securitate, iar după '90 a devenit un apropiat al generalului Nicolae Militaru, fost spion sovietic (GRU) dovedit de fosta Securitate şi complotist anticeauşist de frunte, alături de Ion Iliescu şi de Virgil Măgureanu. Militaru a devenit ministrul Apărării pe 22 decembrie 1989 şi a rezistat în funcţie până în februarie 1990, când Iliescu l-a înlocuit cu Atanasie Stănculescu.

Mihai Voicu: „În 1992, Militaru m-a sunat şi mi-a spus că vrea să vorbească cu mine. Pe atunci eram membru fondator în Partidul Revoluţiei". Voicu era coleg în acest partid cu Dumitru Mazilu, fost comandant al Şcolii de Securitate de la Băneasa. „Până să-l întâlnesc, îl tot înjurasem în diverse cercuri pe Militaru. Îmi era puţin teamă, pentru că sunt sigur că el aflase de aceste injurii. Şi am zis: «KGB - până aici mi-a fost». Am intrat în casă la el şi i-am spus: «Domnule general, trebuie să recunosc că v-am înjurat». El a pus mâna pe umărul meu: «Domnule Voicu, şi pe Dumnezeu îl înjură mulţi. Eu v-am chemat să vorbim despre cum scoatem noi ţara de pe mâinile ăstora». Devenise potrivnic lui Iliescu. Am discutat despre partid. I-am arătat programul Partidului Revoluţiei. Despre dosarul «Corbii» mi-a spus: «Alea sunt făcături ale lui Stănculescu. Domnule, eu am dat nişte lături la ruşi. Ştiau ei mai bine ce se petrece aici în România. Toţi cei care mergeau în URSS nu scăpau necontactaţi»".

Şi în prezent, Voicu e convins că aportul lui Militaru a fost decisiv pentru răsturnarea lui Ceauşescu. „Dacă Militaru nu se implica, după moartea generalului Ion Ioniţă, în România nu era nicio mişcare. Mi-a povestit mult... cum Iulian Vlad nu a vrut să intre în joc. La o întâlnire pe terasa casei lui de pe strada Belgrad, Militaru a făcut o afirmaţie în faţa mai multor colegi de-ai săi de generaţie. A spus: «Îl vedeţi pe domnul Voicu? Dacă el stătea lângă mine în decembrie 1989, era singurul om care mă putea influenţa să-l arestez şi pe Iliescu»".

În 1991-1992, generalul Nicolae Militaru pusese pe hârtie un guvern şi urmărea să înfăptuiască o lovitură de stat militară. Voicu susţine că pe biroul de lucru al lui Militaru a stat, şi după 1990, un telefon operativ - fir direct cu Ministerul Apărării. Mihai Voicu: „Pentru răsturnarea pe care o pregătea, Militaru era dispus să folosească forţa. Asta cred. Şi regret sincer că a murit şi n-a putut să facă asta. Militaru a fost un om minunat".

Voicu - omul din spatele „Legii Cojocaru"

Mihai Voicu nu a mai avut niciun serviciu după Revoluţie. Cum pictorii de firme n-au mai avut căutare, şi-a dus zilele din vânzarea unor terenuri. „Foarte greu am trăit în ăştia 22 de ani. N-am avut serviciu, n-am avut acces la afaceri. Am avut nişte terenuri şi am trăit din asta. N-am vrut să particip la mari jafuri, să las românii în chiloţi".

În prezent, Mihai Voicu pare un aventurier politic. Este cofondator al Partidului Poporului - aripa Constantin Cojocaru (a nu se confunda cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu). Militează pentru scoaterea României din criză prin „varianta Cojocaru" - care le promite românilor câte 20.000 de euro pe cap de locuitor şi o viaţă prosperă.

"Am păstrat legătura cu generalul Nicolae Militaru până în ziua în care a murit."
Mihai Voicu
revoluţionar

Nu rataţi! Azi apare cartea „Teroriştii printre noi"

Azi la ora 13.00 se lansează, la Târgul de Carte „Gaudeamus", care are loc la complexul Romexpo, în Bucureşti, volumul „Teroriştii printre noi". Cartea vine în continuarea succeselor înregistrate de Editura Adevărul cu „Sfârşitul Ceauşeştilor" şi „Crimele Revoluţiei".

Cartea costă 15 lei şi are patru autori: Grigore Cartianu, Cristian Delcea, Mihai Voinea şi Andrei Crăciun.

Mihai Voicu a fost un apropiat al generalului Nicolae Militaru  Foto: cristian delcea
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite