Miss ANI, faza pe Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea s-a pierdut în vacarmul cauzat de alte «cestiuni importante, arzătoare, la ordinea zilei».

Marţi, trei ceasuri rele, România era pusă la colţ de Comisia Europeană. Autorităţile de la Bucureşti primeau o urecheală zdravănă într-un raport sosit de la Bruxelles. Analiza, pentru că asta este de fapt documentul, arăta că stăm mai prost la capitolul justiţie decât acum un an. Principalele reproşuri sunt legate de nerealizarea unor angajamente asumate de ţara noastră în momentul aderării, precum unificarea jurisprudenţei, formarea magistraţilor sau accelerarea luptei anticorupţie.

Evident, preşedintele Traian Băsescu a organizat imediat o conferinţă extraordinară de presă ca să comenteze observaţiile forurilor europene. Presa scrisă şi televiziunile au relatat evenimentul, în direct, axându-se mai ales pe recentele modificări aduse legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Pe scurt, ANI. Din păcate, ştirea s-a pierdut în vacarmul cauzat de alte „cestiuni importante, arzătoare, la ordinea zilei".

După 24 de ore, aproape nimeni nu mai discuta, pe sticla micilor ecrane sau în paginile ziarelor, despre raportul Comisiei Europene. Presa şi-a mutat atenţia spre alte poveşti mai pe gustul publicului. Misterioasa sinucidere a Mădălinei Manole, urmată de cearta dintre părinţii şi soţul ei, candidatura la Preşedinţie a jurnalistului-inculpat Dan Diaconescu, iar, de miercuri, dezgroparea rămăşiţelor Ceauşeştilor au pus în umbră radiografia care ne arată că justiţia românească e bolnavă de cancer.

Nu ştiu dacă explicaţia este că doamna care împarte dreptatea legată la ochi e mai puţin populară, la noi, decât o mare cântăreaţă de muzică uşoară, decât patronul televiziunii poporului sau decât foştii dictatori comunişti. Cert e că nu multă lume pare interesată să afle ce se va întâmpla cu „draga de ANI", cum alinta dl Băsescu această agenţie inventată ca să controleze averile crescute peste noapte în curţile politicienilor.

Sigur, omul de pe stradă poate că nu înţelege ce-l doare pe el dacă legea conţine un paragraf sau altul. Şi luat cu grijile crizei sau calamităţilor, n-are curiozitatea să desluşească dedesubturile maşinaţiunilor parlamentare care au restrâns atribuţiile ANI până când au transformat-o, ca şi pe CNSAS, într-o instituţie-fantoşă.

Ceea ce s-a petrecut în Senatul României n-a fost o operaţie estetică, o liposucţie, un lifting sau o injecţie cu botox, menite s-o facă mai frumoasă pe „draga de ANI". A fost o amputare a spiritului şi literei legii care-i permitea să scoată la lumină corupţia celor pe care i-am ales.

Dovada cea mai bună că dânşii se simt „cu musca pe căciulă", cum zice românul, este cvasiunanimitatea cu care s-a votat. Pentru ciuntirea puterilor instituţiei au ridicat mâna 47 de senatori PDL, 33 PSD, 17 PNL, 8 UDMR şi 10 independenţi. Doar două abţineri. Votul care a sluţit-o şi a descalificat-o pe ANI în concursul de Miss, faza pe Europa, ne dezvăluie totodată faţa cea mai hidoasă a clasei noastre politice. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite