Mircea Kivu: „Îmi e ruşine“. Psihologul Daniel David despre colaborarea sociologului cu Securitatea: „E greu să judeci un astfel de autodenunţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Kivu a recunoscut că a fost colaborator al securităţii
Mircea Kivu a recunoscut că a fost colaborator al securităţii

Cunoscutul sociolog Mircea Kivu a reuşit ieri să ia pe mulţi prin surprindere după ce a mărturisit pe pagina sa de Facebook că a fost colaborator al Securităţii la mijlocul anilor ’80. El spune că nu a mărturisit până acum colaborarea pentru că ar fi vrut să lase în urmă acest episod din viaţa lui. „Am apreciat modul în care şi-a asumat jena pentru ceea ce a făcut”, spune celebrul psiholog Daniel David.

„E greu să judeci un astfel de autodenunţ în condiţiile în care vorbim de valori ghidate de reguli trecute. Am apreciat modul în care şi-a asumat jena pentru ceea ce a făcut. Probabil că va fi impactat pe termen mediu şi lung în spaţiul public, dar profesional vorbind, nu cred va fi afectat de această mărturisire. Sunt multe cauze pentru care cei care au colaborat cu securitatea ajung să mărturisească. Unii ajung pur şi simplu să fie prea apăsaţi şi când ajung la o vârstă la care devin înţelepţi preferă să spună aceste lucruri, cu toate riscurile care decurg dintr-un astfel de gest. În cazul lui Mircea Kivu e de apreciat că şi-a asumat responsabilitatea, sunt persoane care neagă până în pânzele albe realitatea din faţa lor”, a explicat, pentru „Adevărul”, Daniel David, psiholog la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca.

„Dacă nu ar fi existat constrângeri nu ar fi recunoscut.  Nu este nici primul, nici ultimul care a făcut asta. Vezi cazul lui Paleologu Senior sau al Monei Muscă. Totuşi, are un avantaj prin faptul că a admis ce a făcut, iar asta pentru că, acum, CNSAS-ul nu mai poate să înainteze investigaţia”, este de părere Ştefan Vlaston, preşedintele asociaţiei EDU CER.

Mărturia

„Se întâmpla la mijlocul anilor ’80, la puţin timp după ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcţii Tipizate. Securistul institutului m-a chemat la o <<discuţie>> cu două persoane pe care nu le cunoşteam, dar care s-au recomandat drept ofiţeri de Securitate. Mi-au ţinut un discurs despre pericolele interne şi externe care ne ameninţă ţara, despre datoria cetăţenească pe care o avea fiecare dintre noi de a aduce la cunoştinţa <<organelor statului>> acele acţiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol. M-au întrebat dacă aş fi de acord ca, în măsura în care aş afla despre asemenea acţiuni, să le aduc la cunoştinţă. Am răspuns afirmativ. Mi-au cerut să semnez un angajament scris că voi face aşa. Mi-au cerut să îmi aleg un nume cu care să semnez informările, dacă vor fi. Am scris angajamentul, după dictare, alegând numele de cod <<Mihai>>”, s-a confesat Mircea Kivu pe Facebook.

Sociologul mărturiseşte şi motivul pentru care a acceptat „Nu găsesc alt resort pentru a-l fi semnat decât laşitatea. Desigur, erau nişte ameninţări voalate, că mi-aş putea pierde postul pe care tocmai îl căpătasem, dar nimic concret. Nu am avut puterea de a spune <<nu>>. Mi-am spus că voi reuşi să-i <<fentez>>, să nu le spun nimic important“, arată acesta.

Kivu susţine că nu a oferit informaţii valoroase Securităţii comuniste şi că nu a primit niciodată bani de la aceştia. Singurele dăţi în care a fost contactat de securitate au fost pentru o oferi informaţii despre un fost coleg de facultate şi despre sociologul Nicolae Gheorghe. După aceea nu a mai fost căutat de serviciile secrete. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite