Marşul bicicliştilor spre Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii, bucureştenii sunt invitaţi să meargă la mare pe biciclete pentru a reduce poluarea produsă de maşini Bucureştenii care vor să ajungă la mare în

La sfârşitul săptămânii, bucureştenii sunt invitaţi să meargă la mare pe biciclete pentru a reduce poluarea produsă de maşini

Bucureştenii care vor să ajungă la mare în weekendul viitor pot merge pe bicicletă. Asociaţia "Bate Şaua" organizează "Marşul Velorutionarilor", dedicat românilor care vor să-şi lase maşinile acasă. Organizatorii susţin că evenimentul vrea să determine şi o schimbare majoră de comportament în stilul de viaţă al românilor, mult prea comozi.

Marşul bicicliştilor, iniţiat anul trecut de Lucian Mândruţă, are loc între 3 şi 4 mai pe ruta Bucureşti - Urziceni - Slobozia - Constanţa. Cicliştii vor pleca din Bucureşti la ora 9 şi vor înnopta în Slobozia. A doua zi, ruta va continua pe o porţiune scurtă din vechea autostradă. "Sperăm ca vremea să fie bună, astfel încât să putem parcurge aproximativ 20 km /oră", a declarat preşedintele "Bate Şaua", George Culda.

Lista de înscrieri rămâne deschisă

Până ieri se înscriseseră 45 de ciclişti pe listele cu participanţi, dar organizatorii susţin că pot participa şi cei care nu s-au înscris, cu condiţia să fie echipaţi corespunzător, să poarte haine mulate pe corp. "Marşul Velorutionarilor" îşi propune să transmită un mesaj către românii prea comozi şi în acelaşi timp să-i avertizeze pe toţi şoferii: "Excesul de carburanţi dăunează grav sănătăţii voastre!", a mai spus George Culda.

El a mai afirmat că bicicliştii vor să le atragă atenţia şi factorilor de decizie care încurajează producţia şi importul de autoturisme, în condiţiile în care acestea nu sunt capabile să gestioneze numărul imens de autovehicule acceptate în trafic.

"Prin participarea lui Lucian Mândruţă, cel cu care am iniţiat proiectul anul trecut vrem să încurajăm personalităţile să se implice în protecţia mediului înconjurător", a adăugat George Culda.

Tinerii, principalii ciclişti

Acţiunea de la sfârşitul săptămânii e organizată şi în urma unui recent studiu cu privire la folosirea bicicletei de către români, din care a reieşit că traficul e principalul impediment. Realizat în perioada martie 2007 - martie 2008, sondajul arată că românii care folosesc bicicleta au vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Dintre cei 2.000 de chestionaţi, 27,9% folosesc bicicleta săptămânal, iar 1,7% o folosesc zilnic.

Bicicletele mai sunt folosite şi pentru cumpărăturile zilnice, dar numai de persoanele în vârstă şi doar în proporţie de 2,1%. Principalele motive pentru care românii nu folosesc bicicletele sunt: lipsa locurilor de parcare la destinaţie (46,2%) şi poluarea din cauza traficului aglomerat (43,9%).

Un alt motiv pentru care românii se feresc de biciclete îl reprezintă furturile, 56,9% din repondenţi declarând că le-au fost furate bicicletele. Doar 5,8% din biciclişti au avut accidente de circulaţie, fie din cauza indisciplinei şoferilor, fie din cauza infrastructurii proaste.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite