Marionetele din TVR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un comando de marionete a instituit în TVR frica şi obedienţa.

Din luna martie a acestui an, Oana Popescu ţine pe TVR1 talk-show-ul „În spatele uşilor deschise". Dar cine este Oana Popescu? Ea pretinde că este jurnalist. Cei care au pus-o „să modereze" au ştiut că este „omul potrivit la... talk-show-ul amorţit". Eu cred că Oana Popescu nu este altceva decât simbolul imposturii, al mediocrităţii şi al nepotismului ce domină televiziunea publică. Ea ştie foarte bine să spună: „Mai aveţi zece secunde să vă expuneţi părerea..." şi „Îmi pare rău, timpul alocat emisiunii noastre s-a terminat..." Oana Popescu este fiica lui Petre Popescu (Dumnezeu să-l odihnească!), fostul prezentator al Telejurnalului din vremea lui Ceauşescu. Ce dovadă mai clară de nepotism în TVR?

Oana Popescu a ţinut multe ediţii ale talk-show-ului „În spatele uşilor deschise" cu un alt pafarist al jurnalisticii, Corneliu Calotă. Amândoi
s-au comportat ca nişte marionete, puse să strice subiectele discutate, să-şi descurajeze invitaţii cu întrebări stupide şi să anunţe că „timpul alocat emisiunii..." L-am auzit pe Corneliu Calotă, într-o ediţie dedicată fotbalului românesc, cum i s-a adresat lui Dumitru Dragomir cu apelativul „nea Mitică", de parcă fuseseră amândoi la băute, în spatele blocului.

Ah, am uitat un lucru important! Până să fie plantată în acest talk-show, Oana Popescu n-a avut vreo legătură cu gazetăria. (Dar ce contează, de vreme ce tata, Dumnezeul să-l ierte!, a fost „cineva" în TVR!) Înşurubarea acestei cucoane a fost o mutare calculată cu mare grijă de conducerea televiziunii. După ce „şi-a făcut mâna" în „spatele uşilor deschise", Oana Popescu a ajuns să modereze emisiunile de dezbateri în campania electorală pentru europarlamentare şi în campania pentru alegerile prezidenţiale. Au ieşit nişte emisiuni anoste, de mântuială, să nu se spună că TVR nu şi-a făcut datoria de „serviciu public".

Incompetenţa a ieşit la suprafaţă în sondajele de audienţă, ca uleiul... Primul sfert de oră al prezentării exit-poll-urilor pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale pe TVR1 (program moderat de Oana Popescu şi cuminţelul Luca Niculescu) a avut un rating de 3,2% la nivel naţional. Asta în timp ce Realitatea TV, post cu acoperire mai mică decât a televiziunii publice, a atins 8,9%. Din cele şase posturi TV care au transmis exit-poll-uri, TVR 1 s-a clasat pe locul cinci în topul audienţelor.

Oana Popescu face parte din trupa de marionete pe care Alexandru Sassu, preşedintele TVR, le-a plasat în punctele (programele) cheie ale instituţiei. Ca să răspundă la comenzile politice. Este un comando care a instituit în televiziunea publică frica, inhibiţia şi obedienţa. Intenţia TVR de a organiza dezbateri directe între Traian Băsescu şi Mircea Geoană nu trebuie considerată un act de curaj editorial. Dacă în primul tur TVR n-a făcut-o cu principalii candidaţi, pentru că i-a fost frică, acum conducerea televiziunii a primit „verde" pentru astfel de dezbateri. Dacă le va organiza, vă rog, fără Oana Popescu sau alte marionete de calibrul ei!  

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite