Maia Morgenstern se judecă pe sporuri cu Teatrul Evreiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa trebuie să returneze 2.000 de euro, întrucât ar fi luat nelegal această sumă. Îndrăgita actriţă Maia Morgenstern a fost dată în judecată de Teatrul Evreiesc, pentru a returna sporurile de vechime pe care le-a  încasat în anii 2008 şi 2009.

Renumită pentru rolurile din filmele „Patimile lui Iisus" sau „Balanţa", Maia Morgenstern este citată la 23 mai 2012, la Tribunalul Bucureşti, în procesul intentat de Teatrul Evreiesc. Directorul Teatrului, Eliad Hary, cere magistraţilor s-o oblige pe actriţă să plătească  suma de 8.044 de lei, aproximativ 2.000 de euro, reprezentând  „sume încasate necuvenit în anii 2008-2009. 

Maia Morgenstern, în Gala VedeTeatru de la Buzău

Problemele au început anul trecut, când Curtea de Conturi a făcut un control la Teatrul Evreiesc şi a constatat că mai multor angajaţi - patru actori şi un secretar literar - li s-ar fi plătit în mod nelegal sporuri de vechime. Astfel că, Teatrul a fost obligat de Curtea de Conturi să restituie bugetului 52.209 lei, aproximativ 12.500 de euro.

Conducerea Teatrului a trimis Curţii de Conturi mai multe note cu obiecţiuni, însă acestea nu au fost luate în considerare de inspectori. La 17 ianuarie 2011, Curtea de Conturi a înştiinţat Teatrul Evreiesc că are obligaţia de a lua măsuri pentru „recuperarea integrală a prejudiciului produs ca urmare a acordării nelegale a sporului de vechime". În cazul Maiei Morgenstern, motivul pentru care sumele solicitate ar trebui returnate este că actriţa este angajată cu contract de muncă la Teatrul Naţional şi ar trebui să încaseze sporul de vechime de la această instituţie.

Înainte de a deschide proces în instanţă, la 29 martie 2011, Teatrul Evreiesc i-a trimis o notificare Maiei Morgenstern prin care îi cere ca în două zile, repectiv până la 31 martie, să depună la casieria Teatrului Evreiesc „suma totală de 8.044 de lei din care 7.084 de lei reprezintă suma netă aferentă sporului de vechime şi 960 de lei dobânda calculată până la 20 martie". Întrucât actriţa nu a achitat aceşti bani, reprezentanţii teatrului au acţionat-o în judecată.

Directorul Teatrului Evreiesc, Hary Eliad, arată judecătorilor că a contestat decizia Curţii de Conturi. Deciziile Curţii de Conturi sunt executorii, astfel că a deschis acest proces. El a arătat faptul că, potrivit Codului Muncii, angajatorul nu poate opera nicio reţinere din salariul datorat angajaţilor săi fără o hotărâre judecătorească irevocabilă.

„Este trist ce se întâmplă"

Maia Morgenstern a declarat ieri pentru „Adevărul" că lucrează la 32 de ani la Teatrul Evreiesc şi că nu ştie cum a ajuns să aibe calitatea de pârât la Tribunal. „Este foarte trist ce se întâmplă. Este o chestiune de hârţogăraie, o chestiune care mă doare. Mai ales că nimeni nu mi-a vorbit drept, faţă în faţă, despre aceste lucruri.Un om nu-şi poate lua singur nişte sporuri", a explicat actriţa. Maia Morgenstern arată că în cazul în care se va dovedi că este vorba de o greşeală, cel vinovat de acest lucru trebuie să răspundă. „Nu ştiu care este vina mea", a completat actriţa. Ea a mai explicat că este nedumerită, întrucât a jucat în numeroase spectacole, care au adus multe premii Teatrului Evreiesc. 

"Nimeni nu mi-a vorbit drept, faţă în faţă, despre aceste lucruri. Un om nu-şi poate lua singur nişte sporuri.''
Maia Morgenstern actriţă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite