Magistraţii bucureşteni continuă protestele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi grefieri s-au adunat pe scările Palatului de Justiţie, unde au protestat în tăcere faţă de faptul că legea salarizării în ceea ce îi priveşte nu a fost încă promulgată. De asemenea,

şi grefieri s-au adunat pe scările Palatului de Justiţie, unde au protestat în tăcere faţă de faptul că legea salarizării în ceea ce îi priveşte nu a fost încă promulgată. De asemenea, personalul auxiliar este nemulţumit de reducerea unor sporuri. Solidari cu protestatarii de la Palatul de Justiţie au fost şi grefierii, şi arhivarii de la instanţa supremă. Activitatea în instanţe nu a fost însă perturbată, întrucât a fost asigurată de treimea legală şi de magistraţii asistenţi. Personalul de specialitate din instanţe, în principal arhivarii şi grefierii afiliaţi la Sindicatul Justiţia, protestează de aproape două săptămâni, timp în care au avut şi negocieri cu Ministerul Justiţiei. Monica Macovei i-a avertizat însă că nu va face nimic sub presiune.
Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a declarat, ieri, că susţine revendicările personalului auxiliar, dar că majorările salariale trebuie să fie rezonabile. Ea a promis că va negocia în continuare cu ministerele Muncii şi Finanţelor. Potrivit legii, a mai spus Macovei, este ilegal să se organizeze un protest pentru a determina adoptarea unei legi. În ceea ce priveşte protestul magistraţilor, Monica Macovei l-a catalogat ca fiind "tardiv", iar atitudinea AMR - "neprofesionistă". Ministrul a arătat că AMR nu a avut niciun amendament înainte de adoptarea legii, iar acum face proteste care nu mai pot schimba practic nimic.

* Judecătorii Curţii de Apel Suceava s-au alăturat protestului iniţiat de grefieri şi personalul auxiliar, fără ca activitatea de judecată în cauzele penale să fie suspendată. Protestul judecătorilor suceveni s-a desfăşurat timp de o jumătate de oră.
* şedinţele la judecătoriile Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa din judeţul Harghita au fost suspendate timp de jumătate de oră, în timp ce la tribunal activitatea s-a desfăşurat normal.
* Magistraţii din mai multe judeţe din Transilvania, printre care Timiş, Arad şi Alba, nu au întrerupt activitatea, în timp ce în Mureş sute de procese au fost amânate din cauza grevei grefierilor.
* Protestul personalului auxiliar din instanţele gălăţene nu a primit în totalitate sprijin din partea magistraţilor, un judecător ameninţând că va desface contractul de muncă unei grefiere care a absentat.
* Magistraţii dâmboviţeni şi-au întrerupt activitatea, alăturându-se protestului declanşat la nivel naţional de Asociaţia Magistraţilor din România.
* Personalul auxiliar constănţean din justiţie şi-a desfăşurat normal activitatea, fără a organiza acţiuni de protest.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite