Luna februarie aduce românilor „cadouri“ otrăvite: fluturaşii de salarii. Excepţie fac parlamentarii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sfârşit, minciunile ies la iveală. Tot mai mulţi salariaţi citesc fluturaşii de salarii şi se crucesc. Nu le vine să creadă. Salariile sunt un pic mai mari, sau aceleaşi, sau mai mici. Poliţiştii pierd la salarii, la fel grefierii, personalul didactic şi nedidactic din şcoli, personalul de îngrijire, IT-iştii şi multe alte categorii. Liviu Dragnea e disperat. Îi cere ministrului Muncii să explice minciunile. Cam greu.

„Să iasă ministrul Muncii, să intre prin telefon, să facă conferinţe de presă, să explice, să arate, să scrie, să deseneze, să prezinte exemple, să aibă răspunsuri la toate întrebările apărute în spaţiul public. Este o obligaţie fundamentală a ministrului Muncii în această perioadă şi sunt convins că va face este lucru, şi al tuturor comunicatorilor din partea şi a PSD şi a colegilor de la ALDE să explicăm acest lucru" cere Liviu Dragnea.

Să explice ce? Că românii nu văd bine când citesc fluturaşii de salarii? Că preţurile nu cresc accelerat, reducând puterea de cumpărare a unor salarii identice sau mai mici cu acelea de anul trecut? Dar proşti îi mai credeţi pe români!

Fiesta s-a terminat, înainte de a începe. Iată câteva exemple:

  • Personalul de îngrijire, din unele şcoli, la blocurile din toată ţara, aveau program de lucru de 4 ore. În prezent plătesc contribuţiile la stat pentru normă întreagă, adică dublu, din buzunarul propriu, nu din cel al patronului. Cum să le crească salariile? Cu siguranţă scad. Sau unii aduc bani de acasă, dacă au de unde.  
  • În rândul celor cu activităţi independente, după eşecul formularului 600, e un haos total. Nu mai plătesc asigurările de sănătate, Doamne fereşte să se îmbolnăvească vreunul dintre ei. Nu e clar dacă la privat toţi patronii au crescut „brutul” astfel încât „netul” să rămână acelaşi. Iar preţurile cresc, cresc...  
  • Şeful Sindicatului Sanitas, Bucureşti: scad salariile în spitalele monoprofil, psihiatrie, TBC şi infecţioase.  

Indemnizaţiile deputaţilor au fost majorate, pentru a nu pierde bani în urma mutării       contribuţiilor de la angajator la angajat. Salariile deputaţilor cresc cu 800 de lei

  • 22.000 de bugetari şi peste 2 milioane angajaţi din privat vor avea salariile scăzute.  
  • Peste 200.000 de persoane cu contract part-time sunt afectate, unele fiind obligate sa aducă bani de acasă pentru a-şi achita contribuţiile sociale.  
  • Se închid şcoli pentru că nu se pot finanţa în regim de alocare a fondurilor pe număr de elevi.  
  • Se aşteaptă concedieri şi în administraţia locală şi centrală, circa 20%, pentru că nu sunt bani.  
  • Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa: „Combinaţia între Legea salarizării cu mecanismul de plafonare a sporurilor din sector şi împreună cu transferul de taxe creează de fapt o situaţie delicată pentru că mulţi din sectorul bugetar, astăzi, în 2018, sunt în situaţia de a lua mai puţin pe net decât în anul precedent şi nu este vorba de «vârfuri», cum spune doamna ministru Olguţa Vasilescu, ci de categorii întregi, inclusiv în sectoare prioritare, cum sunt sănătatea şi învăţământul, dar şi în alte domenii”. Cel puţin o treime dintre bugetari şi mulţi angajaţi ai firmelor mici si mijlocii vor avea salarii micşorate ca urmare a revoluţiei fiscale. Vor fi afectaţi angajaţi din Educaţie, Sănătate, Poliţie, Justiţie, ministere, persoane fără funcţii de conducere.  
  • Grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în munca şi în funcţie vor pierde la salariu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei.  
  • Circa 8.000 de poliţişti vor avea veniturile diminuate după eliminarea unui spor de performanţă.  

Salariul unui profesor, mai mic decât al unui şofer de primărie

Matematica i-a trădat pe cei care au făcut calculele bugetare. Chiar şi numirea lui Teodorovici la ministerul Finanţelor, în trecut un critic al politicilor bugetare ale guvernelor PSD-ALDE, ne arată disperarea coaliţiei de guvernare în găsirea unui ţap ispăşitor  pentru că nu se închid calculele, aşa cum erau ele prezentate în programul de guvernare.

Aşa se întâmplă când 2-3 oameni se cred deştepţii neamului şi nu iau în considerare opiniile specialiştilor.

Problema este gravă pentru actuala guvernare

Din creşteri de salarii brute cu 25%, salariatul  vede în buzunar mai nimic. Speranţa că peste zeci de ani vor lua o pensie mai mare, nu funcţionează. Cine ştie ce se mai întâmplă până atunci, cu ieşirea „decreţeilor” la pensie, cu deficitul la fondul de pensii care este acum 4 miliarde euro. Cât va fi când vor ieşi ei la pensie, Dumnezeu cu mila!

Eşecul formularului 600 are şi alte consecinţe dramatice. Încasările la bugetul de stat vor fi reduse considerabil, comparativ cu anul trecut. Deja săptămâna trecută statul s-a împrumutat 2 miliarde euro, să aibă bani de pensii şi salarii bugetare. Când se vor prinde creditorii că statul român este la ananghie, să vezi costuri la împrumuturile pe pieţe interne şi externe!

Principala întrebare, de ce colectarea la bugetul de stat este de doar 25% din PIB în România, în timp ce media europeană este de 40-45%, nu şi-o pune nimeni. Nu există discuţii publice iniţiate de coaliţia de guvernare pe acest subiect. Tăcere de cavou. Acelaşi cavou în care omul de mare „valoare”, Darius Vâlcov, autor al programului de guvernare, actual consilier al premierului Dăncilă, îşi ascundea tablourile şi averea.

Concluzii

Coaliţia de guvernare  trebuie să ia în considerare încă o situaţie dificilă. S-a grăbit să scoată modificările la legile justiţiei în decembrie şi ianuarie. Ştiţi de ce? Să nu vadă populaţia fluturaşii de salarii pe ianuarie, să-şi dea seama că fost păcălită. Am ajuns la momentul adevărului în privinţa salariilor. Mai are curaj conducerea politică să modifice în continuare legile justiţiei? Vom vedea până unde merge tupeul guvernanţilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite