Lista tarifelor neoficiale pentru o înmormântare în România: preoţii „costă“ de la 50 de lei la 350 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă taxele oficiale percepute de bisericile din România, în cazul unei înmormântări rudele celor decedaţi sunt nevoiţi să scoată din buzunar alţi bani în funcţie de biserica sau de preotul la care merg. „Adevărul“ vă prezintă lista preţurilor neoficiale percepute pentru înmormântările din ţară.

ARAD

Înmormântările în judeţul Arad devin tot mai costisitoare în ultima perioadă. Dacă se pun la socoteală toate cele care trebuie făcute când cineva drag trece în nefiinţă suma medie ajunge la 3000 lei. În această sumă întră de la sicriu şi până la pomană. O parte din bani, uneori mai mulţi, alteori mai puţini ajung la preoţi. Uneori preţul se mai negociază. 

BOTOŞANI

La Botoşani preţul pieţei la înmormântări variază între 200 şi 400 de lei la bisericile din municipiul Botoşani, în timp ce la ţară preţul cel mai piperat nu depăşeşte 100 de lei. La fel ca şi în cazul cununiilor religioase la Botoşani, preoţii nu cer o sumă bine stabilită. ”Ne-a spus la înmormântarea mamei anul trecut, că să dăm cât ne lasă inima. Nu ne-a cerut o sumă expres. Eu m-am interesat prin oraş şi am dat 300 de lei. Să fie făcută bine toată rânduiala. Şi am dat şi la dascăl, 50 de lei”, a spus Georgiana Foca, o botoşăneancă care şi-a înmormântat mama în cimitirul Eternitatea, aflat în parohia bisericii cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.  

CĂLĂRAŞI

Între 50 şi 400 de lei sunt cuprinse taxele bisericeşti pe care le achită călărăşenii pentru serviciile oficiate de slujitorii Domnului: botez, cununie şi înmormântare. O slujbă pentru ultimul drum scoate din buzunarele rudelor defunctului până la 300 de lei. Tarifele se plătesc în funcţie de biserică, dar şi de starea materială a celui care a plecat în lumea celor drepţi.

CONSTANŢA

În general, în Constanţa lumea apelează la firmele specializate de pompe funebre, preferând să plătească un pachet complet de servicii pentru toate cele trebuincioase: de la preluarea trupului neînsufleţit până la masa de pomenire. Este mai comod, deşi preţul depăşeşte lejer 2.000 lei pentru toate cerinţele lumeşti.

„Fără TVA“, nota de plată scade cu un sfert. Dar asta nu e tot. Se adaugă cheltuielile de la cimitir, cu pregătirea locului de veci - alte mii de lei, pentru cea mai mică intervenţie. Slujba de înmormântare trebuie astfel achitată separat. La biserică se urmează acelaşi tipic ca la botez, spre exemplu. Familia achită o taxă de 100 lei, minimum, pe chitanţă. Restul sumei este considerată donaţie şi este lăsată, în principiu, la latitudinea celui care oferă. Iar de cele mai multe ori, biserica aleasă este cea situată la cimitir, pentru a elimina costurile cu deplasarea convoiului către biserica din parohie, unde slujeşte duhovnicul familiei.

CLUJ

În Cluj-Napoca, slujba de înmormântare variază între 100 de lei şi 160 de lei şi se negociază direct între enoriaş şi preot. În sumă este inclusă şi prezenţa cantorului.

„Preotul cere 150- 160 de lei, depinde de preot, de ritul în care se oficiază. Pentru această sumă vine la cimitir unde va fi înmormântarea, cu cantor, care cântă, şi oficiază slujba”, a precizat reprezentantul firmei de pompe funebre Carpe Diem. El a arătat că firma colaborează cu mai mulţi preoţi, dar tariful este negociat direct între client şi faţa bisericească. Un preot care slujeşte la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie”, dintr-un cartier al oraşului, a susţinut că nu există un tarif stabilit, ci se lasă la latitudinea enoriaşului. Un alt preot de la Biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a susţinut că preţul începe de la 100 de lei, dar traiful se stabileşte în funcţie de enoriaş. 

HUNEDOARA

Preoţii din Hunedoara susţin că slujbele religioase de înmormântare nu sunt condiţionate de achitarea unei contribuţii către parohie sau preoţi. Însă, potrivit obişnuinţei, familiile defuncţilor plătesc preoţilor pentru serviciul religios. „Această contribuţie percepută de unele parohii, mai în nevoie, reprezintă o sumă modică, de 30 – 50 de lei. Se acordă chitanţă pentru ea. Însă în general parhoiile nu percep taxe pentru slujba religioasă la înmormântare, ţinând cont că oamenii trec atunci prin momente grele. Oricum, chiar dacă aceste contribuţii nu sunt achitate în cazul în care ele sunt percepute, preotul nu poate refuza să oficieze slujbele necesare la înmormântare”, a precizat preotul Gabriel Miricescu.

IAŞI

Potrivit site-urilor de specialitate, cea mai ieftină înmormântare este tarifată la Iaşi cu preţul de 1.200 de lei şi este încadrată la profilul "economic". Aceeaşi firmă oferă şi pachetele funerare "mediu" (1.650 de lei), "premium" (2.300 de lei) şi "lux" (4.300 de lei). Serviciul religios ar trebui să fie gratuit, conform legislaţiei în vigoare. Cu toate acestea, preoţii le cer urmaşilor care se ocupă cu înmormântarea să dea pentru biserică "cât îi lasă inima". Din acest motiv, suma medie lăsată la biserică de majoritatea credincioşilor se situează undeva la 300 de lei.

MARAMUREŞ

Pentru 200 de lei, familia decedatului va avea parte de o slujbă relativ scurtă, fără prea multe complicaţii. Dacă vă doriţi ca la slujbă să participe mai mulţi preoţi, poate chiar un diacon, atunci tariful poate ajunge chiar şi la 1.000 de lei. Dacă oficial nu există un tarif, nici măcar o chitanţă pentru această oficiere, nu există inmormântare fără o taxă. „În urmă cu câteva luni am trecut printr-un episod de acest gen. La sfârşit am întrebat preotul cât trebuie să-i dau iar el mi-a zis «cât pot şi cât vreau». Eram decis să-i daui 150 de lei, dar când mergeam spre maşină a venit domnul care-l însoţea, m-a tras de mânecă şi mi-a zis că de obicei acest preot ia cam 250 de lei. Atâta i-am dat“, spune un băimărean.

OLT

În general, tarifele percepute de preoţii din municipiul Slatina pentru o slujbă de înmormântare pornesc de la 350 lei, dar pot ajunge să fie şi duble. În funcţie de biserică, şi preotul are programul său în cadrul unui asemenea tarif: unii includ doar slujba religioasă de înmormântare, alţii slujba menţionată şi pomeni până la trei săptămâni 

SATU MARE

Tarifele de înmormantare practicate diferă de la o localitate la alta. Costurile legate de acest trist eveniment sunt determinate nu numai de serviciile la care trebuie apelat în astfel de cazuri, ci şi de pretenţiile familiei îndoliate. „După moartea bunicii mele am sunat la o firmă de servicii funerare şi am ales un pachet complet tradiţional la un preţ de 2.485 lei. Apoi am mers la cimitir şi biserică şi am negociat cu preotul tariful slujbei. Bunica, o femeie prevăzătoare, îşi cumpărase din timp un loc de veci în cimitir. Am mai plătit  preotului 150 lei pentru slujbă, 450 lei pentru trei gropari“, spune o sătmăreancă ce şi-a îngropat bunica nu de multă vreme.

SĂLAJ

Oficial, orice creştin are dreptul de a fi înmormântat gratuit cu condiţia să fie plătită, la zi, taxa de cult. În Sălaj, această taxă oscilează între 65 de lei pe familie şi 80 de lei de persoană. În timp, la nivelul judeţului, mai cu seamă în parohiile din mediul rural, s-a încetăţenit obiceiul ca rudele persoanei decedate să "lase bani sub cruce" preotului. Vorbim despre sume cuprinse între 10 şi 20 de lei, puse sub crucea de pe sicriu de fiecare dintre rudele mai apropiate. În unele parohii, la aceste sume, familia care se ocupă de înmormântare mai achită preotului şi o altă sumă, un soi de taxă neoficială. Aceasta merge, de regulă, până la 100 de lei. În unele parohii se mai plătesc, cu câte 50 de lei, şi diaconul şi cantorul.

TIMIŞ

După ce se rezolvă problema sicriului şi a celor ataşate, urmează discuţia cu preotul din parohia de care aparţinea persoana decedată. Iar aici există două tipuri de taxe ce trebuie plătite. În primul rând există contribuţia „oficială”, cea pentru care acordă chitanţă, plus suma cu care se obţine „susţinerea” preotului şi a cantorului. La oficial, se plăteşte o contribuţie (nu taxă, spun oficialii bisericii) în valoare medie de 150 – 250 de lei, în funcţie de biserică şi locaţia acesteia. Pentru aceasta se oferă chitanţă. Urmează „atenţia” pentru slujitorii Domnului. „Este o sumă între 50 şi 100 de lei care se oferă preotului, respectiv între 30 şi 50 de lei plătită cantorului. Vă daţi seama că nu se oferă chitanţă”, am aflat de la un preot care a dorit să rămână anonim. 

VASLUI

Tarifele pentru o înmormântare creştină variază de la o parohie la alta. În zona Moldovei, creştinii ţin foarte mult la respectare tuturor tradiţiilor ce ţin înmormântare. Prin urmare, serviciile religioase au tarife prestabilite şi nimeni nu coboară sub preţul împământenit. Vom prezenta doar cele mai mici tarife practicate. Slujbele preotului, cu tot cu stâlpi, costă 350 de lei. Pentru dascăl, rudele decedaţilor trecbuie să mai achite 150 de lei. Clopotarul primeşte 30-40 de lei, iar oamenii bisericii care cară podoabele (5 la număr) primesc câte 30 de lei fiecare.

     

 VRANCEA

„Tarifele variază de la o parohie la alta. Spre exemplu, la mine în parohie am hotărât în cadrul consiliului parohial doar trei taxe pentru servicii, de bun simţ, care ţin cont de nivelul material al populaţiei. Pentru un botez tariful este de 40 de lei, pentru o nuntă 60 de lei, iar la înmormântare nu este o taxă propriu-zisă, ci cât poate omul să dea, deşi cele mai multe servicii de acest gen le-am făcut gratuit. Bineînţeles, totul se face cu chitanţă”, ne-a precizat părintele Nicolae Cobzaru, din Focşani.

Neoficial însă, preţurile practicate de preoţi sunt cu totul altele, mai ales când evenimentele de familie îi vizează pe cei cu dare mai mare de mână. „Am avut un deces în familie iar preotului i-am plătit 100 de lei, după ce am întrebat şi alte rude cum au făcut. Şi la toate pomenile pe care le-am făcut până acum am dat câte 50 de lei preotului. Este adevărat, nu mi-a cerut nimeni nici un ban, ci am făcut-o pentru liniştea mea sufletească”, ne-a spus Mariana Axente. În Focşani, oamenii spun că tarifele pentru o înmormântare variază între 100 şi 150 de lei, iar în mediul rural acestea sunt mai mici, de 50 de lei, pentru că şi situaţia materială a oamenior de la ţară este mai redusă.

La realizarea acestui material au participat: Cristina Cîcău, Sabina Ghiorghe, Remus Florescu, Cosmin Carp, Robert Bloancă, Claudia Untaru Creţu, Sînziana Ionescu, Alina Pop, Cosmin Zamfirache, Mugurel Manea, Ştefan Borcea, Ionela Stănilă, Cezar Pădurariu.

CITIŢI ŞI:

Lista tarifelor neoficiale pentru o cununie religioasă în România: de la 100 de lei, într-o biserică de cartier, până la 1.500 de lei, la o mănăstire „de fiţe“

Preoţii care ne-au trădat şi au făcut pact cu Securitatea. Lista celor mai cunoscuţi duhovnici români care l-au vândut până şi pe Dumnezeu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite