Laseracupunctura, o terapie cu "ace" de lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mii de ani, medicina tradiţională orientală este îmbunătăţită în prezent cu ajutorul tehnicilor moderne. Este şi cazul laseracupuncturii, despre care specialiştii români spun că

După mii de ani, medicina tradiţională orientală este îmbunătăţită în prezent cu ajutorul tehnicilor moderne. Este şi cazul laseracupuncturii, despre care specialiştii români spun că "formează o punte de legătură între medicina modernă, fizioterapie, fototerapie şi medicina tradiţională extrem orientală".

Laseracupunctura reprezintă aplicarea unei surse de lumină laser - în general în spectru roşu (vizibil) şi infraroşu (lumină care nu se vede) - în punctele tradiţionale de acupunctură.

Ce presupune aplicarea acestei tehnici şi ce afecţiuni răspund cel mai bine la acest tratament explică dr. Corneliu Moldovan, de la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie (CNAH) situat în incinta Spitalului "Th. Burghele" (Panduri), din Bucureşti, care aplică această metodă de tratament.

Dr. Moldovan este membru fondator al Societăţii Române de Laseri în Medicină şi Biologie, membru al Societăţii Europene de Laseri în Medicină, vicepreşedinte al Societăţii Române de Acupunctură şi şef Compartiment Laserterapie şi Sisteme Informatice Medicale la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie Bucureşti.

"În acupunctură, laserul devine un ac virtual, dar energia pe care acesta o poartă nu este deloc virtuală, reuşind să stimuleze specific punctele de acupunctură", explică dr. Moldovan. "Aceste puncte au caracteristici electro şi termodinamice distincte care le deosebesc de tegumentul învecinat", explică dr. Moldovan.

Prin laseracupunctură se produce o stimulare cu un stimul laser extrem de slab, care acţionează cu efecte tonifiante (cum se numesc în medicina tradiţională) sau cu efecte calmante. Laserterapia de joasă energie (LLLT) este o terapie sigură, care nu produce radiaţii ionizante, efecte secundare, scăderea globulelor albe sau roşii, efecte de încălzire sau distrugere a ţesuturilor şi nu favorizează cancerul.

Efect benefic în hidrartroza genunchiului

"Laseracupunctura combină indicaţiile deja clasice ale acupuncturii, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu indicaţiile aplicării biostimulării laser de joasă putere", explică dr. Moldovan. În ceea ce priveşte bolile care se tratează prin această metodă combinată, paleta este extrem de vastă.

De la tratamentul durerii cronice sau a celei acute, al durerilor articulare, musculare, până la tratamentul bolilor reumatice cronice degenerative, cum sunt artrozele şi poliartrozele, artritele cronice.

O indicaţie particulară a laseracupuncturii este tratamentul hidrartrozei genunchiului (acumularea de lichid în articulaţia respectivă), afecţiune în care, după urmarea acestui tratament, uneori nu mai este nevoie de evacuarea prin puncţie a lichidului din articulaţie, susţine dr. Moldovan.

Alte domenii importante în care laseracupunctura este indicată sunt tratamentele diferitelor tipuri de edeme periferice (acumulări de lichid) - generate de inflamaţii, afecţiuni neurologice (nevralgii, pareze, sechele după accidente vasculare cerebrale) şi bolile interne funcţionale cum ar fi ulcerul gastroduodenal cronic, dischinezia biliară fără litiază (pietre), colicile abdominale fără o cauză organică, manifestă.

În plus, anexitele cronice, durerile care survin la ciclu, recuperarea după diferite tipuri de traumatisme, după intervenţii chirugicale şi unele boli dermatologice au, de asemenea, ca indicaţie de tratament laseracupunctura.

Dr. Corneliu Moldovan ţine să sublinieze faptul că tipurile de laser utilizate în laseracupunctură au o putere extrem de redusă, se aplică pe durate limitate (câteva minute) şi nu prezintă niciun efect secundar. Radiaţia laser utilizată nu este radioactivă şi nu produce durere.

"Pentru acupunctura modernă, laseracupunctura reprezintă un progres tehnologic normal care se îmbunătăţeşte de la an la an cu echipamente din ce în ce mai perfomante, ce cresc aria de aplicaţii iniţiale atât ale acupuncturii, cât şi ale laserului de joasă energie", este de părere specialistul român.

O cură, între 5 şi 10 şedinţe pe an

O şedinţă poate varia între 3-4 minute şi maximum 20 de minute. O cură de laseracupunctură poate varia între 5 şi 10 şedinţe. În cadrul CNAH, tratamentul este suportat de CNAS. Pentru a putea beneficia de tratament, pacienţii trebuie să prezinte un bilet de trimitere de la medicul de familie către CNAH, cu indicaţia "laserterapie", o adeverinţă de salariat, în cazul pensionarilor - ultimul talon de pensie, în cazul copiilor - certificatul de naştere (copie), iar în cazul elevilor sau al studenţilor - copie carnet de elev/student, vizat la zi.

Sfaturile şi informaţiile prezentate în această rubrică nu se pot substitui indicaţiilor şi prescripţiilor medicului de specialitate. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse provocate de aplicarea sfaturilor publicate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite