Jaf de mare artă la Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă tablouri semnate de Grigorescu, Tonitza, Luchian şi Baba au fost sustrase marţi din casa Victoriei Stoiciu (72 de ani). Colecţionarii bănuiesc că este vorba de o acţiune la comandă. Un bărbat a intrat în casa femeii din Piatra Neamţ, a imobilizat-o, apoi a ales cu ajutorul proprietarei cele mai importante picturi, pe care le-a împachetat cu grijă. Jaful a durat şapte ore.

După un scenariu desprins parcă din filme, un tânăr de până în 30 de ani a sustras din vila familiei Stoi­ciu din Piatra Neamţ nouă tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Corneliu Baba, Octav Băncilă şi Ştefan Popescu. Nu s-a oprit însă aici. „Bărbatul a mai luat statuete din fildeş, un ceas de buzunar de aur şi suma de 1.410 lei", a precizat Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ.

Casa în care locuiesc colecţionarii are sistem de alarmă, dar acesta era decuplat. Potrivit anchetatorilor, hoţul a acţionat în tihnă: a întrebat-o pe femeie care sunt cele mai valoroase obiecte din casă, după care a demontat cu grijă rama de la tablouri, a împachetat pânzele şi le-a aşezat într-o geantă sport lua­tă tot din casă, alături de celelalte obiecte de valoare.

Portretul robot al autorului furtului de tablouri


A sechestrat-o şi pe vecină

La plecare, tânărul s-a întâlnit, pe aleea de acces, cu o vecină de-a Victoriei Stoiciu (70 de ani), care venise în vizită. I-a spus acesteia că este instalator şi a invitat-o să intre în casă pentru a-i arăta lucrarea. A lovit-o şi a imobilizat-o alături de prima victimă, după care s-a făcut nevăzut. Femeile legate au fost descoperite de fiica vecinei, care, văzând că mama ei nu se întoarce, a venit să vadă ce se întâmplă. A sunat la 112 în jurul orei 17.00, la aproape şapte ore de la intrarea hoţului în vilă. „Suspectul are în jur de 30 de ani, înălţimea de 1,70-1,75 metri şi purta o pereche de pantaloni de trening negri, un hanorac închis la culoare şi adidaşi", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Pentru a da de urma hoţului, poliţiştii au folosit marţi noapte un câine de urmă. Astfel, ei au descoperit că vila familiei Stoiciu a fost filată dintr-o casă părăsită din apropiere. Câinele i-a dus pe oamenii legii pe câteva străzi, după care a pierdut urma hoţului, semn că acesta s-a urcat într-o maşina. În acea zonă locuiesc Aurelian Vasea Şoric, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Neamţ, şi familia interlopului Mararu. Şoric a fost demis de la vârful IPJ după ce interlopul Gheorghe Mararu a fost asasinat, iar omul legii i-a luat apărarea. Până aseară, cel care o jefuise pe bătrână nu fusese prins de poliţişti.

Hoţul de tablouri de patrimoniu din Piatra Neamţ nu a fost încă prins


Tablouri de sute de mii de euro

Colecţionarii susţin că hoţul a acţionat la comandă, mai ales că plasarea unor astfel de tablouri ar fi destul de dificilă. „După modul în care a acţionat se pare că este vorba de o comandă făcută din Bucureşti", a declarat Dumitru Grumăzescu, unul dintre cei mai mari anticari din ţară. Specialiştii susţin că nu pot estima valoarea tablourilor sustrase din vila familiei Stoiciu deoarece nu ştiu exact dimensiunile acestora. „Există foarte multe tablouri «Car cu boi» semnate de Grigorescu. Marile opere sunt deja în colecţiile constituite în perioada interbelică, iar cele care circulă acum în sfera privată sunt de cele mai multe ori de rang secundar", a spus criticul de artă Valentin Ciucă. În 2010, una dintre variantele tabloului „Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, a fost vândută cu 155.000 de euro.

Familie pasionată de artă

Vecinii Victoriei Stoiciu spun că, deşi o cunosc de zeci de ani, femeia este o persoană destul de retrasă. „Nu am fost niciodată la ei în casă, dar ştiu că erau oameni înstăriţi. El a fost liber-profesionist,  şi, înainte de anii '90, au avut un magazin cu rochii de mireasă la Baia Comunală, în centrul oraşului Piatra Neamţ, şi un atelier de remaiat ciorapi. Aşa cred că au făcut avere", a spus unul dintre vecinii familiei Stoiciu. Cei care au trecut pragul casei susţin că în clădire erau şi alte tablouri mult mai valoroase adunate de familia lui Spiru Stoiciu, soţul Victoriei.

Despre averea familiei s-a vorbit şi în 2003, când, în timpul unor săpături făcute pentru consolidarea unei case care aparţinuse familiei Stoiciu, a fost descoperită suma de 4 milioane de lei, în bancnote de 100 lei, ieşite din circulaţie în 1990. Din spusele cunoscuţilor, Victoria Stoiciu locuia singură.

„Au avut un fiu care a murit în urmă cu mulţi ani pe Rarău şi ştiu că mai au o fată, care este în Iaşi. Domnul Stoiciu a murit în urmă cu şapte ani. El avea pasiunea pentru obiectele de artă. Ştiu că s-a mutat în Piatra Neamţ de la Brăila în urmă cu mulţi ani şi de atunci a locuit aici, pe Ştefan cel Mare", a adăugat vecinul familiei de colecţionari. Pianista Vasilica Stoiciu-Frunză, fiica bătrânei jefuite, este consultant artistic la Opera din Iaşi. Şi ea, şi mama ei au refuzat să comenteze incidentul. 

Lista tablourilor furate din casa Stoiciu

- „Flori" - Ştefan Popescu
- „Natură moartă" - Corneliu Baba
- „Peisaj" - Nicolae Grigorescu
- „Băiat" - Nicolae Grigorescu
- „Car cu boi" - Nicolae Grigorescu
- „Fată pe piatră" - Nicolae Grigorescu
- „Vaci" - Ştefan Luchian
- „Flori galbene" - Nicolae Tonitza
- „Fructe" - Octav Băncilă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite