Israel: religie, clubbing şi spa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eilat, cel mai sudic oraş din Israel, are un port animat şi hoteluri luxoase
Eilat, cel mai sudic oraş din Israel, are un port animat şi hoteluri luxoase

Ţara Sfântă continuă să atragă aproximativ două milioane de turişti anual. Dacă Ierusalimul e un amestec interesant al vremurilor apuse cu un prezent destul „tulburat”, şi cu un focar de credinţe care se contestă una pe cealaltă, restul ţării are câteva zone demne de bifat: Tel Aviv, Marea Moartă şi Eilat. Carla Enea

Israelienii şi palestinienii adoră să intre în conflict sau să facă pronosticuri despre ultimele curente politice, aşa că e mai bine să vă lăsaţi opiniile pe aeroportul Ben Gurion, poarta de intrare în Teritoriile Sfinte. Nu daţi frâu liber gândurilor pro sau contra conflictelor din Fâşia Gaza sau dintre taberele adverse din Ierusalim şi veţi avea o călătorie reuşită.

Aflat la doar 80 de kilometri distanţă de Ierusalim, Tel Aviv este despărţit din toate punctele de vedere de Oraşul Sfânt: cultural, social şi psihologic. Între cele două oraşe par să fie mii de kilometrii. În timp ce locuitorii Ierusalimului iau cu asalt locurile sfinte, cei din Tel Aviv par mai degrabă preocupaţi de cluburile de noapte şi cultura metropolitană cu tot ce implică aceasta: sport de întreţinere, bronz pentru o alură trendy, întâlniri în sushi-baruri.

Oraşul se află într-o permanentă vacanţă. La orice oră vă plimbaţi pe străduţe, cafenelele sunt aglomerate, iar oamenii aleargă pe malul Mediteranei sau îşi plimbă câinii pe plajă. Dacă în Ierusalim puteţi petrece săptămâni întregi ca să reuşiţi să vedeţi pe îndelete locurile importante, principalele atracţii din Tel Aviv vă iau câteva zile.

De neratat este Jaffa, un orăşel drăguţ, cu o marină micuţă, care nu se poate lăuda cu cine ştie ce trafic în zilele noastre (deşi acum 4.000 de ani era unul dintre marile porturi ale Mediteranei), dar care atrage cu aerul lui arăbesc destui turişti. Clopotele de vânt, cafenele cu vedere la mare, galeriile cu obiecte de artă, atmosfera pitorească, lămâiul suspendat sunt câteva din punctele forte ale Jaffei.

Târguieli pe Via Dolorosa

În fiecare zi, sute de evrei se reculeg la Zidul Plângerii din Ierusalim

În fiecare zi, sute de evrei se reculeg la Zidul Plângerii din Ierusalim

Ierusalimul vă va lasă fără cuvinte. Mai mult decât frumos, acest centru al spiritualităţii este leagănul a trei credinţe: iudaice, creştine şi islamice. Într-o singură plimbare, veţi vedea creştini rugându-se în linişte la Biserica Sfântului Mormânt, evrei murmurându-şi rugăciunile la Zidul Plângerii, musulmani pupând pământul la Moscheea Al Aqsa.

În oraşul vechi, un labirint de alei şi străduţe cu ziduri înalte şi clădiri vechi vă conduce către bazarul aglomerat, bună parte din el aflat chiar pe faimoasa Via Dolorosa. În timp ce încercaţi să refaceţi traseul final al lui Isus, comercianţii arabi vă trag de mânecă: "Nu vreţi nişte covoare persane ieftine şi de calitate? Le dau la super preţ... Poate vă tentează o geacă de piele. Sau de ce nu-i luaţi soţiei aceste frumoase bijuterii de aur?".

Mai spre sud, dar sub pământ, se află oraşul lui David, unde aveţi ocazia să vă simţiţi un fel de Indiana Jones care traversează nişte canale reci şi întunecoase. În Ierusalimul de Est sunt găzduite cele mai multe consulate, muzee, dar şi oraşul arăbesc, în timp ce Ierusalimul de Vest este leagănul israelian. Aici locuiesc cei mai mulţi evrei ultraortodocşi.

Cluburile din Eilat sunt pline de turişti şi de soldaţi americani aflaţi în perioada de odihnă

Cluburile din Eilat sunt pline de turişti şi de soldaţi americani aflaţi în perioada de odihnă

Îmbrăcaţi în negru, aceştia poartă obligatoriu pălării sau căciuli de blană, din care ies ca nişte ciucuri şuviţe lungi de păr ondulat. După ce treceţi în revistă toate obiectivele istorice, inclusiv Grădinile Ghetsimani şi locul unde se presupune că ar fi avut loc Cina cea de taină, dacă vă tentează viaţa de noapte, e bine să ştiţi de străduţele Ben Yehuda şi Nahalat Shivaa, zone bântuite mai ales de tineri israelieni şi de turişti din toate colţurile lumii, cu baruri, puburi, discoteci, cluburi şi restaurante.

Spa de milioane la Marea Moartă

Călătoria către Marea Moartă, unde veţi găsi unele dintre cele mai bune hoteluri de spa din lume, se face cu autocarul, direct prin deşert. Mai cu un chibuţ în dreapta, mai cu o tabără a armatei israeliene în stânga, mai cu un sat de beduini aruncat pe un deal, timpul trece destul de repede până la Masada, muntele care se ridică extrem de spectaculos chiar deasupra mării.

Turismul de spa este înfloritor, nămolul atât de curativ pentru o serie de afecţiuni reumatice sau de piele este free pentru oricine ajunge acolo, cu condiţia să intre în mare. În hoteluri sunt centre comerciale unde se vând produse cosmetice cu minerale extrase din mare, deloc ieftine, dar frumos ambalate.

Eilatul este o staţiune luxoasă, situată la malul Mării Roşii, între alte două zone turistice, Aqaba iordaniană şi Taba egipteană. Hotelurile terasate cu grădini suspendate, parcuri luxuriante şi piscine răcoroase răsar direct din deşertul roşiatic. Atmosfera aminteşte de Miami, prin cluburile de noapte pline de fete şi soldaţi americani din R&R (Rest and Rehabilitation), este totuşi detronată de turismul de scuba-diving şi snorkeling.

Acoperiţi-vă umerii la obiectivele religioase!

Tel Aviv, un oraş cu o viaţă de noapte tumultuoasă

Tel Aviv, un oraş cu o viaţă de noapte tumultuoasă

Conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe, începând cu data de 1 martie 2008, cetăţenii români care călătoresc în Israel în scopuri turistice nu mai au nevoie de viză. Este bine să aveţi la voi euro sau dolari. Puteţi plăti direct aproape peste tot sau îi puteţi schimba în moneda locală, sekelul israelian nou (NIS sau, în altă varianta, ILS). 1 RON = 1.28 sekeli sau 1 euro = 4.91 sekeli.

La obiectivele turistice de factură religioasă este recomandat să aveţi haine cât mai decente, umerii trebuie să fie acoperiţi, iar fusta/pantalonii trebuie să fie sub genunchi. Nu faceţi poze şi nu filmaţi în ziua de sabat (sâmbăta). La porţile de acces nu vi se va opri aparatul de fotografiat sau camera video, însă cei de la security vă vor ruga să nu le folosiţi. Chiar dacă aveţi senzaţia că nu vă vede nimeni, există persoane care "veghează".

Vacanţă în Israel

Circuit Israel şi Iordania, hoteluri de 3/4 stele, de la 870 euro de persoană: transport cu avionul, opt nopţi de cazare cu demipensiune, două nopţi în Tiberias, două nopţi la Amman, patru nopţi în Ierusalim/Bethleem, intrări la obiectivele turistice. Paralela 45, www.paralela45.ro.

Pelerinaj în Ţara Sfântă, hoteluri de 4 stele, de la 485 euro/persoană, transport cu avionul, cinci nopţi cazare cu demipensiune, intrări la obiectivele turistice, ghid vorbitor de limba română. Christian Tour, www.christiantour.ro.

Moscheea este una dintre principalele atracţii din orăşelul Jaffa

Moscheea este una dintre principalele atracţii din orăşelul Jaffa
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite