IRES: Şase din zece români sărbătoresc Ziua Femeii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile primesc cadouri de 8 martie FOTO Adevărul
Femeile primesc cadouri de 8 martie FOTO Adevărul

Românii sărbătoresc Ziua Femeii şi obişnuiesc să ofere cadouri cu această ocazie, arată un studiu IRES, intitulat „Ziua Femeii - percepţii şi reprezentări”. Cercetarea arată că şase din 10 români sărbătoresc Ziua Femeii, iar opt din 10 oferă cadouri de 8 martie.

Concret, proporţia celor care declară că sărbătoresc această zi este mai mare în rândul bărbaţilor, a celor cu studii superioare şi a celor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani.

Potrivit studiului, principalul mod de a sărbători Ziua Femeii pentru 38% dintre participanţii la studiu este ieşitul în oraş, în timp ce aproape un sfert dintre intervievaţi menţionează că sărbătoresc 8 Martie acasă, cu familia (24%), ceilalţi sărbătorind oferind cadouri.

Femeile, pe de altă parte, îşi doresc să primească flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare sau cosmetice, arată cercetarea. Cel mai adesea, cele care primesc flori sunt soţiile, iubitele şi mamele.

Datele arată că opt din zece respondenţi cred că este nevoie de o zi specială pentru a sărbători femeile iar despre faptul că începând din 2016 a fost instituită oficial şi Ziua Bărbatului au auzit 79% dintre cei intervievaţi.

Calităţile şi defectele femeilor şi ale bărbaţilor

Printre calităţile enumerate de respondenţi în ceea ce priveşte femeile sunt frumuseţea, blândeţea, tandreţea, gingăşia şi delicateţea, iar defectele menţionate de cei intervievaţi sunt faptul că sunt guralive, că bârfesc şi că sunt cicălitoare.

În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, datele arate că principalele calităţi sunt realismul, hărnicia, puterea de muncă, siguranţa, stăpânirea de sine şi respectul faţă de femei pe când alcoolismul, infidelitatea şi orgoliul sunt menţionate ca principalele defete ale acestora.

Femeia are ultimul cuvânt

O treime dintre respondenţii care sunt căsătoriţi sau trăiesc în uniune consensuală declară că femeia este cea care are ultimul cuvânt, iar aproximativ un sfert menţionează că bărbatul este cel care are ultimul cuvânt.

„Majoritatea respondenţilor la acest studiu sunt mulţumiţi de viaţa lor de familie, de viaţa de cuplu, de cea socială şi de cea profesională. Satisfacţia cea mai ridicată este exprimată cu privire la viaţa de familie, iar procentul cel mai ridicat al nemulţumirilor e exprimat în privinţa vieţii sociale”, se arată în studiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite