INTERVIU - La Festivalul Oualor Incondeiate va canta Pavel Stratan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- ne spune presedinta ANTREC, d-na Maria Stoian

Agroturismul este din ce in ce mai apreciat, atat de romani, cat si de straini. Cu fiecare an care trece, creste numarul turistilor straini care aleg turismul rural romanesc. Cei mai multi oaspeti straini vin din Franta, Germania, Ungaria, dar si din Olanda, Austria si Israel. Despre ce programe a pregatit Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) pentru acest an ne-a povestit Maria Stoian, presedintele asociatiei.
- Cu ce programe noi atrageti turistii in acest an?
- Avem, intre 11-13 martie, la Ciocanesti, in Bucovina, "Festivalul Oualor Incondeiate". Turistii vor putea participa la un concurs de incondeiat oua si vor admira costumele populare din zona. Pe toata perioada festivalului, vom organiza concursuri, jocuri, programe folclorice si totul va culmina, in ultima zi, cu "Hora martisorului" in jurul focului de tabara. Turistii vor fi incantati de muzica Sofiei Vicoveanca, a Laurei Lavric, a Fanfarei "10 Prajini" si a lui Pavel Stratan. Un alt program din aceasta zona este "In Tara Dornelor... La cules de fructe de padure, ciuperci si plante medicinale". In prima zi, dupa micul dejun, turistii se pot duce sa culeaga diferite fructe de padure, in functie de perioada in care si-au planificat vacanta - fragi in luna iunie, afine in iulie sau zmeura in luna august. In plus, au parte de o excursie la o stana unde au ocazia sa vada cum se fac casul si urda. Gazdele ii vor invata cum sa aleaga speciile comestibile de ciuperci. Pretul pentru o astfel de vacanta este de 110 euro de persoana si include sase nopti de cazare, cu mic dejun si cina, patru dejunuri la iarba verde, o cina in jurul focului de tabara si un dejun la stana. Apoi, ca o noutate pentru acest an, vrem sa organizam sejururi in doua zone - una cunoscuta si alta care nu prea a fost exploatata din punct de vedere turistic. De exemplu, vom face un program in care turistii sa stea trei zile in Bran si alte trei in Bistrita sau trei zile in Salaj, dupa care pleaca trei zile in Bucovina.
- Cum va adresati turistilor straini?
- Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) a participat, recent, la cea de-a 70-a editie a Targului international "Saptamana verde" de la Berlin. Romania a fost una dintre cele 55 de tari care si-au promovat turismul in capitala germana. Tara noastra a fost prezenta printr-un pavilion national, organizat de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. in cadrul pavilionului romanesc au fost expuse produse precum miere si produse din miere, gemuri din fructe, lapte pasteurizat si produse lactate si vinuri. Am adus un plus de culoare standului Romaniei. Standul era un crampei de viata romaneasca. Toti se opreau sa vada demonstratiile mesterilor populari si spectacolul folcloric sustinut de dansatorii si instrumentistii din zona Bran - Moieciu. Am avut-o pe Rodica Berechea din Suceava, care "imbraca" oua in margele, si pe Antoaneta Nadu, care tesea covoare oltenesti, articole vestimentare din lana si facea obiecte de ceramica. Prin cantece si dansuri romanesti am adus Tara Barsei la Berlin.
- Care a fost scopul participarii ANTREC la targul de la Berlin?
- Participarea la acest eveniment a constituit o oportunitate pentru ANTREC de a promova satul romanesc ca destinatie turistica. Oferta turistica rurala romaneasca a starnit interesul celor prezenti la eveniment. Multi dintre ei ne-au spus ca sunt dornici sa-si petreaca vacantele in pensiunile romanesti din zone ca Sibiu, Bran - Moieciu, Neamt, Suceava si Tulcea. Klaus Wowereit, primarul general al capitalei germane si prim-ministru al landului Berlin, a vizitat pavilionul nostru si a fost impresionat de traditiile romanesti.
- Ce gasesc turistii straini in pensiunile agroturistice din Romania?
- Vom organiza un targ in Albac, judetul Alba, la care vom invita foarte multe agentii de turism. Ii vom plimba pe Valea Ariesului si in Muntii Apuseni, ii vom duce sa viziteze pensiuni si sa savureze mancarurile traditionale. In plus, le vom prezenta ce programe turistice am pregatit pentru aceasta zona: "Caiac-canoe pe Aries", "Coborare in pesteri" sau "Traieste natural". Targul se va incheia cu "Balul Vanatorilor", care se tine in fiecare an de Lasatul Secului. Dupa ce vor vedea ce potential are zona, mai mult ca sigur ca vor include in ofertele lor turistice aceste programe.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite