INFOGRAFIE O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde. Ce cred românii despre misoginie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, din cauza violenţei domestice FOTO Shutterstock
În România, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, din cauza violenţei domestice FOTO Shutterstock

SONDAJ Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 30,9% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice.

Alina l-a cunoscut pe cel care urma să-i devină soţ în mai 2008. În octombrie 2009, s-a născut primul lor copil, Maria, iar la scurt timp avea să vină şi cea de-a doua fetiţă, Claudia. Ceea ce se preconiza a fi o frumoasă poveste de familie s-a transformat destul de repede într-un coşmar. Pe fondul lipsurilor financiare, au început să apară şi discuţiile mai aprinse între cei doi soţi. Apoi, jignirile, urletele şi ţipetele la adresa soţiei ajunseseră să fie la ordinea zilei. De aici, până la bătaie nu a mai fost decât un singur pas.  De faţă cu cele două fetiţe, bărbatul  îşi lovea soţia  în cap şi o trăgea de păr, târând-o prin toată casa.

Pe 27 decembrie 2012, înainte să ia decizia de a-l părăsi pe cel care o terorizat-o, femeia a văzut realmente moartea cu ochii. „Nu am să uit niciodată acea zi. Mă lua de păr şi mă trântea de pământ. Îşi prindea pumnul de părul meu şi mă trântea de pământ. După care mă lovea şi cu pumnul în cap“.

O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde

Cazul Alinei nu este însă singular. Povestea ei este cea a zecilor de mii de femei care au trecut prin coşmarul de a fi bătute şi terorizate de soţi.

Statisticile arată că, în perioada 2010- 2012, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violenţă conjugală. Mai mult, în România, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, din cauza violenţei domestice. Cifrele mai arată că,  în ţara noastră, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.

Mentalităţi găunoase

Potrivit  sondajului „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului  „Adevărul“, peste 30% din subiecţi  sunt de acord că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor“.

Potrivit  aceluiaşi sondaj, 8,1% cred că „bătaia este ruptă din rai“, 6,4% apreciază că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat“, în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmaţia că „femeia este proprietatea bărbatului“.

Realizată în perioada 12-21 iulie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cercetarea a mai scos la iveală şi faptul că 37,5% din respondenţi consideră că, în România, violenţa împotriva femeii nu este pedepsită serios de autorităţi. În plus, 32,6% din subiecţi cred că acest gen de violenţe se datorează mai ales sărăciei, în timp ce 23,2% susţin că fenomenul s-a întâlnit dintodeauna în România.

Sprijin pentru 70 de femei bătute în 2013

Fundaţia „Anais“ din Bucureşti se numără printre asociaţiile umanitare care militează pentru lupta împotriva violenţei domestice. De la începutul anului şi până în prezent, 70 de femei au cerut  aici ajutor şi îndrumare. Mihaela Mangu, preşedintele acestei asociaţii, ne-a declarat că nimic nu poate justifica un act de violenţă, indiferent de cauze şi de conjunctură.

„Femeile care au venit la noi au ca medie de vârstă peste 45 de ani. La această tipologie de vârstă, violenţa în familia lor dura poate de mai bine de 20 de ani de căsnicie, adică a fost dintotdeauna violenţă. Şi ele au spus «trec cu vederea pentru copii», «lasă că o treacă», «se mai întâmplă», «mâine o să se schimbe»“, spune Mangu.

oana baluta

„Violenţa a existat şi în perioade de creştere economică, violenţa există nu doar în cuplurile care au venituri precare. După cum nu se limitează doar la cuplurile care au studii medii sau sub nivelul studiilor medii. Veniturile şi nivelul de educaţie sunt cel mai adesea două stereotipuri. Dar, într-adevăr, veniturile precare au o altfel de importanţă, respectiv arată dependenţa economică şi sunt mai puţine şanse ca o femeie să aibă mijloacele necesare să trăiască dacă părăseşte locuinţa. Dependenţa economică a victimelor de agresor face cu atat mai necesare adăposturile“, a explicat şi Oana Băluţă (foto dreapta), lector univertisar în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti şi blogger adevarul.ro.

„În mediul rural nu există nici adăpost“

În ceea ce priveşte mentalitatea că „bătaia este ruptă din rai“ sau că „femeia este proprietatea bărbatului“, sociologul Mihail Carp a declarat pentru „Adevărul“ că aceste mentalităţi se regăsesc în special în mediul rural.

„Tot ce aţi spus se regăseşte în mediul rural. Aici încă mai funcţionează tradiţia că femeia este supusă bărbatului, că femeia nu trebuie să comenteze, nu trebuie să aibă opinii. Femeile din mediul urban sunt mai bine informate. În mediul rural, ele nici măcar nu îşi cunosc drepturile. Aici,  în cel mai bun caz apelează la poliţistul din sat sau vorbesc cu o vecină la care se descarcă şi care îi spune „lasă, că o să treacă, se schimbă el“. Ceea ce vreau să punctez este că, în mediul rural, partea de asistenţă socială tinde spre zero. Nu există un centru de consiliere, nu există adăpost“, a declarat acesta. 

Cum le protejează legea pe femeile maltratate

În martie 2012, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Legea prevede că victima violenţei în familie poate cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor. Victima are dreptul să solicite ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar instanţa poate să-i interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, să-l oblige să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale sau de judecată. De asemenea, victima poate să ceară ordin de restricţie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minimum 200 de metri faţă de persoana vătămată, interzicerea oricărui contact telefonic, corespondenţe. Acest ordin de interdicţie nu poate depăşi doi ani.

infografie violenta domestica
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite