Herta Müller protestează faţă de schimbarea statutului ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herta Müller a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009. Foto: Adevărul
Herta Müller a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009. Foto: Adevărul

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, scriitoarea de origine română Herta Müller şi poetul suedez Tomas Tranströmer, protestează faţă de schimbarea statutului Institutului Cultural Român, informează un comunicat ICR Stockholm, citat de Mediafax.

Guvernul român a decis, la jumătatea lui iunie, prin ordonanţa de urgenţă 27/13.06.2012, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era „mult prea politizată".

În urma publicării în cel mai important cotidian suedez, Dagens Nyheter, a unui articol despre schimbările în ceea ce priveşte conducerea şi strategia de programe a Institutului Cultural Român, lumea culturală suedeză a reacţionat printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi Senatului României, prin care se solicită „păstrarea ICR în forma sa actuală". Apelul este susţinut de aproape 200 de personalităţi culturale din Suedia, Finlanda, Norvegia şi Danemarca, acestora alăturându-li-se Herta Müller şi Tomas Tranströmer.

Scrisoarea deschisă se raportează la activitatea filialei suedeze a Institutului Cultural Român, care funcţionează la Stockholm din 2006, subliniind faptul că instituţia „a înregistrat succese excepţionale", că a promovat, de-a lungul timpului, artişti din diverse zone culturale, de generaţii şi convingeri diferite, şi că a activat pe întregul teritoriu al Suediei, ajungând, prin programele sale, la foarte mulţi oameni.

Scrisoarea a fost iniţiată de poeta şi traducătoarea Cecilia Hansson. Printre semnatari se regăsesc mai mulţi membri ai Academiei Suedeze, directorul Bibliotecii Nobel a Academiei Suedeze, Lars Rydquist, preşedintele PEN Clubului suedez, Ola Larsmo, şi alţi foşti şi actuali membri din conducerea PEN.

Textul scrisorii comune accentuează, de asemenea, faptul că activitatea de până acum a institutului a avut o mare diversitate şi reprezentativitate, iar ameninţările de politizare a acesteia inspiră „teamă şi îngrijorare", aceste tendinţe neavându-şi locul într-o democraţie.

Petiţia a putut fi semnată între 28 iunie şi 2 iulie, pe site-ul http://www.namninsamling.com/site/get.asp?protestbrev_RKIS. Luni, scrisoarea va fi trimisă Guvernului şi Senatului României, împreună cu lista semnatarilor şi comentariile acestora.

Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi. Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite