Haideţi să rezolvăm problema maidanezilor!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectul pe care o să-l abordez în acest articol nu are nicio legătură cu domeniul meu de activitate, însă ca cetăţean al Bucureştiului, mă preocupă foarte tare. Este vorba de prezenţa câinilor pe străzi. Din păcate, niciun primar de până acum nu a dorit cu adevărat să rezolve  această problemă, care se agravează vizibil de la un an la altul.

Ca iubitor de animale, dar şi ca locuitor al capitalei unei ţări membre a Uniunii Europene, consider că prezenţa câinilor pe străzi este total inacceptabilă. Problema trebuie rezolvată eficient şi fără patimi. Pentru că nu-i aşa, până la urmă, câinii, chiar dacă unii dintre ei sunt agresivi şi au creat incidente neplăcute, nu au nicio vină că au ajuns pe străzi. Tot noi, oamenii, suntem responsabili pentru asta.

Am discutat, în ultima vreme, cu mai multe persoane implicate în acest fenomen, atât din ţară, cât şi din străinătate, pentru vedea care este cea mai eficientă soluţie de a nu mai avea maidanezi prin oraş. Concluzia a fost una singură: sterilizare masivă, inclusiv a câinilor fără drept de montă, din curţile cetăţenilor, dublată de un program intens de adopţii, chiar internaţionale. Sigur că problema nu se va rezolva peste noapte, dar sterilizarea este singura metodă eficientă pentru a scăpa de câinii vagabonzi. 

Ştiu că anumiţi cititori care vor reacţiona vehement faţă de această soluţie şi vor cere ca maidanezii să fie căsăpiţi, exterminaţi. Eutanasia nu va rezolva cauza, ci doar efectul problemei. Mai mult, autorităţile nu au capacitatea de a omorî câinii, în ritmul în care ei se înmulţesc. Şi atunci, banii cheltuiţi pe această metodă barbară se vor duce pe Apa Sâmbetei. Chiar Organizaţia Mondială a Sănătaţii a publicat, la sfârşitul anilor '80, un raport privind lupta împotriva rabiei umane în ţările subdezvoltate, în care a menţionat că omorârea câinilor fără stăpăn este ineficientă şi costisitoare. 

Citeam că în Oradea, populaţia canină de pe străzi s-a redus cu 80% în cinci-şase ani, ca urmare a unui program de sterilizări masive. Deci se poate!

Pentru a rezolva problema în Bucureşti, este foarte important ca, pe lângă un program susţinut de castrare a câinilor vagabonzi, să fie sterilizaţi şi câinii comunitari din curţile oamenilor, deoarece aceştia reprezintă o sursă importantă de maidanezi care ajung pe stradă.

Ştiu că lipsa resurselor financiare reprezintă o mare problemă în acest caz. Cu un pic de creativitate lucrurile se rezolvă însă. Spre exemplu, pot fi create anumite centre de profit prin intermediul cărora sunt  finanţate  programe masive de sterilizări. 

Personal, mă voi ocupa în acest an de o anumită zonă din Bucureşti, unde voi pune în practică un proiect-pilot care prevede sterilizarea masivă a maidanezilor şi iniţierea unui program de adopţii internaţionale. Iar pentru a face rost de bani, voi organiza un târg itinerant, similar celui de la Viena, în parteneriat cu mai multe companii, iar profitul obţinut va fi direcţionat pentru finanţarea sterilizării maidanezilor, dar şi pentru alte proiecte sociale.

Dacă şi edilii locali vor fi creativi şi vor încerca să găsească surse alternative pentru a face rost de fondurile necesare stopării înmulţirii câinilor fără stăpân, atunci maidanezii vor fi o amintire peste câţiva ani. Esenţial este să facem totul organizat, cu calm şi fără patimi inutile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite