Guvernul Grindeanu a împrumutat deja 4 miliarde euro, consecinţă a unui Program de guvernare varză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevederile sumbre ale analiştilor economici se adeveresc de la o lună la alta. Socoteala din Programul de guvernare nu se „pupă” de nici o culoare cu realitatea economică a României. Încasările la buget pe primele patru luni ale anului 2017 sunt  sub prevederi, astfel încât guvernul Grindeanu s-a împrumutat deja 4 miliarde euro, pe piaţa internă şi externă.

Un miliard euro pe lună, cand n-au intrat încă la plată majorările salariale promise.

Datoria României va creşte ameţitor

În ritmul acesta, împrumuturile totale ale României vor fi de cel puţin 16 miliarde euro pe tot anul 2017. Doar că abia de la 1 iulie ar urma să intre în plată salariile bugetare pravăzute în Legea de salarizare, aflată acum în dezbatere parlamentară, şi punctul de pensie de 1000 lei.

În aceste condiţii este foarte probabil ca împrumuturile României să crească în 2017 la 20-24 miliarde euro, aruncând în aer deficitul bugetar, atrăgând măsurile de retorsiune prevăzute de tratatele europene la care suntem parte.

Mai grav. Creditorii au devenit mult mai precauţi, după ce s-au „fript” cu Grecia. În aceste condiţii este posibil să crească şi costurile împrumuturilor noastre, pe măsura deteriorării echilibrelor macroeconomice, care ar oferi garanţia  returnării împrumuturilor.

A crescut ponderea creditorilor străini (în titlurile de stat româneşti) de la 5% la circa 25%. Acest  lucru aduce beneficii, dar  mai multă volatilitate şi riscuri, când piaţa se „mişcă".

Este exact filmul din 2008-2010, din care n-am învăţat nimic. Guvernul Tariceanu a lăsat un deficit de 5,5% din PIB, care a distrus încrederea creditorilor şi a urcat la cer dobânzile la împrumuturile României.

Buffer-ul  (rezervă în valută) din Trezorerie era la finalul anului  de 5,9 miliarde euro, potrivit Ministerului Finanţelor,  şi în prezent se află la  un nivel similar.

Cu alte cuvinte, nu pentru constituirea buffer-ului împrumutăm bani, ci pentru asigurarea cheltuielilor curente ale statului.

Cine va plăti datoriile făcute de noi acum, dar nu pentru investiţii, ci pentru ca să trăim bine? Urmaşii noştri, pe care nu-i întreabă nimeni dacă sunt de acord să ne achite nouă facturile de mâncare şi băutură.

Durerea cea mare este că din banii europeni prevăzuţi în buget nu vine mai nimic, iar cheltuielile cu investiţii sunt neînsemnate.

O chestiune de aritmetica elementara

Este de nivelul de înţelegere al unui elev de gimnaziu. Scazi fiscalitatea, simultan cu creşterea consistentă a veniturilor bugetarilor şi pensionarilor, ba din 2018 nu mai încasezi, timp de un an şi jumătate, niciun ban din impozite pe venituri, pentru că se va aplica impozitarea globală pe gospodărie. De unde bani pentru plata cheltuielilor curente ale statului?

Această dilemă ilustrează autismul, dacă nu chiar prostia şi incompetenţa actualilor guvernanţi. Din visele exotice cuprinse în Programul de guvernare se alege praful,   nu poate fi asigurată finanţarea ţării. Iar Dumnezeu te iartă de păcate, de datorii niciodată.

Guvernul Grindeanu a trecut la acţiune

Că lucrurile nu sunt în ordine o recunoaşte şi guvernul Grindeanu. La ultima şedinţă de guvern au fost decise măsuri de reducere a cheltuielilor statului şi de ridicare a unor taxe, astfel:

  • Introducerea obligaţiei de plată de la 1 iunie 2017 a contribuţiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru salariaţii cu timp parţial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei.
  • Plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la un nivel maxim curprins între 5.000 şi 10.000 de lei.
  • Nivelul accizei la ţigarete va creşte cu peste 1%.
  • Repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, pentru societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi pentru regii autonome.
  • Creşterea eficienţei de control a pieţei de retail a metalelor preţioase
  • Până la 1 iunie 2017 se va înfiiinţa o direcţie în cadrul Secretariatului General al Guvernului „care va urmări reducerea numărului agenţiilor şi instituţiilor aflate în subordinea Guvernului”
  • Reducerea cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor publice cu 5-10%
  • Achiziţia centralizată a bunurilor şi serviciilor pentru autorităţilor centrale, în scopul diminuării acestor cheltuieli cu aproximativ 10 – 15%
  • Revizuirea subvenţiilor acordate companiilor de la bugetul de stat

Şi acesta este doar începutul. Ministrul Finanţelor Publice a şi declarat că vor fi efectuate tăieri de la cheltuieli, pentru încadrarea în deficitul bugetar de 3%.

  Programul de guvernare, praf in ochii alegătorilor

  Pe măsură ce trece timpul este tot mai clar că Programul de guvernare a fost praf aruncat în ochii alegătorilor.

  • Creşterea economică de 5,2% nu se vede
  • Încasările bugetare nu se realizează
  • Banii europeni nu vin
  • Investiţii nu se fac pentru că nu sunt bani
  • Guvernul a început să taie din cheltuieli, să crească taxe şi să confişte 90% din profitul companiilor de stat, de la cele care fac profit, să le falimenteze şi pe acestea.

  Este clar, pentru cei care mai judecă, faptul că actuala guvernare se îndreaptă spre un eşec de proporţii.    Iar dacă insistă să aplice Programul de guvernare, format din poveşti de adormit copiii, vom plăti noi cu toţii.

  Exemplele Greciei, Venezuelei, cel puţin, sunt dovada vie a ce se poate întâmpla cu populaţia unei ţări când aduce la putere sau acceptă conducători habarnişti, care nu stăpânesc fenomene şi legităţi economice.




 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite