Gigi Becali, amintiri din copilărie: "M-am născut deţinut politic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali în copilărie, îmbrăcat în straie populare şi cu toiag de cioban în mână  Sursa: "Becali şi politica"
Gigi Becali în copilărie, îmbrăcat în straie populare şi cu toiag de cioban în mână  Sursa: "Becali şi politica"

În cei doi ani petrecuţi în puşcărie, Gigi Becali a trimis la tipar nu mai puţin de patru cărţi: una despre Steaua, una despre pelerinajele sale la muntele Athos şi două despre politică. Din cauza legislaţiei permisive, cărţile au fost considerate lucrări ştiinţifice şi i-au adus o diminuare a pedepsei.

“Adevărul” a scris pe larg despre valoarea îndoielnică a “operelor” lui Gigi Becali şi a dezvăluit că una dintre ele avea pagini întregi copiate dintr-un ziar de sport. Unde nu a plagiat, Becali n-a făcut altceva decât să-şi povestească viaţa într-un stil care n-avea nimic în comun cu munca de cercetare pe care s-a presupus că o desfăşoară în penitenciar. În “Becali şi politica”, patronul Stelei vorbeşte despre perioada copilăriei, despre istoria familiei sale şi despre sfaturile pe care tatăl i le-a lăsat pe patul de moarte.

“Am fost de mic un lăudăros”

Strămoşii lui Gigi Becali au ajuns pe teritoriul României la începutul secolului trecut, veniţi din Albania. A fost o perioadă în care mulţi machidoni şi-au lăsat familiile acasă şi au plecat peste Ocean să facă avere. Gigi Becali susţine că bunicul din partea mamei a ajuns pe Coasta de Est a Statelor Unite şi a lucrat la o ţesătorie din Bridgeport: “S-a întors după nouă ani şi a venit cu valize de bani din America”. În schimb, bunicul patern “era un om vesel căruia îi plăcea să cânte şi să petreacă şi a venit din America fără niciun ban”.

În 1951, bunicii şi părinţii latifundiarului au fost deportaţi de comunişti în mijlocul Bărăganului, unde, opt ani mai târziu, venea pe lume Gigi Becali. „Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi foşti deţinuţi politic a reieşit că în categoria deţinut politic intră toţi cei care şi-au pierdut libertatea, inclusiv cei deportaţi, precum şi urmaşii acestora născuţi în condiţii de lipsire de libertate. Dacă este adevărat, atunci eu, Gigi Becali, m-am născut deţinut politic”.

gigi la interior

În 1959, familia Becali a primit permisiunea autorităţilor comuniste pentru a se putea muta la marginea Bucureştiului, în Pipera. Copilăria lui Gigi Becali a fost marcată de figura tatălui, Tase Becali, care se ocupa cu oieritul şi era „un om mândru şi falnic care iubea să fie primul, iubea să aibă o oaie în plus faţă de celălalt”. În cartea „Becali şi politica”, patronul Stelei publică o poză din copilărie în care apare îmbrăcat în straie de cioban, ţinând pe după gât un berbec cuminte. Cum era copilul Gigi Becali? Aflăm din aceeaşi carte: „Am fost de mic un lăudăros, oricât a încercat mama mea să mă corecteze”.

150.000 de dolari şi 100 de oi

După ce s-a stabilit în Pipera, familia Becali a profitat de proximitatea Capitalei şi a început să adune avere. „Tata şi-a dat repede seama cât de lacomi şi corupţi erau anumiţi activişti de partid, ofiţeri de Miliţie sau Securitate. Avea multe oi şi mult surplus de lapte, brânză, smântână, carne. Avea suficient de mult din toate ca să le dea plocoane la toţi cu care intra în contact. Veneau la el tot felul de mari figuri din ierarhia comunistă ca să cumpere produse de calitate, iar el le dădea cadouri. Ei i-au permis să-şi extindă afacerile, să devină furnizor pentru hoteluri şi restaurante, pentru case de protocol. Aşa a ajuns chiar să trimită berbecuţi în diferite ţări arabe, cu permisiunea autorităţilor. Pentru asta plătea şpăgi substanţiale, dar a ştiu cum să facă aşa fel încât a trimis valută, dolari, la rudele sale din America. Cel mai bun profesor de afaceri pe care l-am avut a fost tata”, scrie Gigi Becali.

Tase Becali a murit pe 15 decembrie 1989, când fiul său avea 31 de ani. Pe patul de moarte i-a spus: „Ţi-am lăsat bani moştenire în America, o sută cinci zeci de mii de dolari. Să nu ţii mai mult de o sută de oi, pentru că poţi trăi din dobândă”.

Dar tânărul Gigi Becali nu s-a mulţumit să trăiască din dobândă, a început să facă bişniţă şi a ajuns printre cei mai bogaţi oameni din România: „Cu banii de la tata, am intrat puternic în afaceri. Erau afaceri legate mai ales de comerţ cu produse de tot felul aduse din Turcia, pe care le scoteam la vânzare în pieţele şi târgurile din ţară. Îmi plăcea să intru în domenii noi, să intru în combinaţii care să îmi aducă şi mai mulţi bani, într-un timp scurt”.

Tase Becali

Tase Becali, îmbrăcat la costum şi înconjurat de mioare                    Sursă: "Becali şi politica"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite