„Frumuseţile“ României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii s-au săturat de mizerie. Poporul vrea ca mizeria să fie evacuată din filmele, piesele de teatru şi romanele autohtone. Cultura română să se afirme cu creaţii care vorbesc despre lucrurile frumoase din România.

Să se dea un Apel sau un Ordin de ministru către toţi artiştii români, indiferent de naţionalitate, religie, orientare sexuală, avere, pregătire profesională sau gradul de înzestrare cu talent, ca operele culturale produse de acum înainte să cuprindă fapte, sentimente, realizări şi întâmplări frumoase din viaţa poporului român. A venit momentul ca artiştii, după atâţia ani de întuneric, să iasă la lumină.

Poporul român, deşi nu este mare consumator de cultură, s-a săturat de filme care iau premii internaţionale numai cu porcării: avorturi, violenţe, înjurături, sărăcie şi droguri. Aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru cărţi, piese de teatru şi arte vizuale. Poporului i s-a acrit să vadă pe marile ecrane sau să citească în cărţi tot felul de degeneraţi care trăiesc în aceleaşi cartiere de blocuri murdare, pe aceleaşi străzi desfundate, printre oameni dezorientaţi şi bolnavi. Nu aceasta este realitatea României! De aceea, o direcţie trebuie dată artiştilor. Desigur, nu trebuie să repetăm „greşelile trecutului“, când partidul comunist dicta „Tezele din iulie ‘71“. Dar o direcţie către gusturile poporului n-ar strica să fie arătată artiştilor români care stau cu gândurile numai la străinătate. O cultură română pentru români!

A venit momentul ca artiştii români, după atâţia ani de întuneric, să iasă la lumină.

Care sunt lucrurile frumoase din România? Sunt destule, artiştii să le caute, de aceea sunt artişti! De exemplu, inaugurarea (cu abnegaţie) a trei-patru kilometri de autostradă nu este un lucru pozitiv pentru România? De ce să nu se facă un spectacol pe această temă la Teatrul Naţional condus de Ion Caramitru? Apoi, deschiderea unui mall într-o capitală de judeţ n-ar fi o mare realizare? Sau eroismul medicilor care folosesc dezinfectanţi măsluiţi, dăruirea profesorilor dintr-un sat fără electricitate, eforturile inspectorilor ANAF pentru recuperarea unor impozite neplătite de nişte patroni, nu ar fi subiecte artistice? Opera Română din Bucureşti ar fi locul potrivit în care aceste creaţii ar vedea luminile rampei. O poveste de dragoste între un muncitor la noua magistrală de metrou din Bucureşti şi o tânără antreprenoare care a accesat fonduri europene pentru a-şi deschide o florărie online n-ar fi de interes pentru cineaşti? Filmul să se numească „Salutări de la Metrou!“ şi să fie prezentat la Cannes. Sunt atâta frumuseţi în România şi artiştii noştri preferă să scormonească mizerii. Ce nedreptate pentru poporul român!

România să fie o ţară cu o cultură pozitivă. Astfel, cititorii români nu s-ar mai da în vânt după romanele unor japonezi, turci, evrei şi americani. De aceea, trebuie un Apel sau un Ordin frumos, entuziast, înălţător: avem talente, avem un viitor luminos, să încurajăm cultura frumoasă!

Se vor găsi destui spălaţi pe creier care să pună botul la aceste opere despre „frumuseţile“ României, făcute la Apel, la Ordin, la prosteală.

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite