FOTO / AUDIO Elevi pedepsiţi pentru poze pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva elevi de la Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ au fost mutaţi disciplinar la un alt liceu pentru că unul dintre ei a publicat mai multe fotografii care înfăţişează viaţa celor din  clasa a XII-a. Pozele care au determinat Consiliul profesoral să decidă în unanimitate pedeapsa aplicată elevilor de a XII-a îi arată pe unii adolescenţi fumând sau jucând cărţi.

Proiectul care aproape a determinat exmatricularea lui Tudor Platon şi a cinci dintre colegii săi cuprinde o serie de 13 fotografii. Cele mai multe sunt imagini banale, care-i arată pe elevi şi pe profesori în timpul orelor de curs. Trei dintre fotografii au stârnit însă iritarea cadrelor didactice: într-una, câţiva băieţi fumau în subsolul şcolii. În cea de-a doua, elevii sunt (după ore) la o partidă de cărţi pe catedră, în timp ce în ultima, un site care arăta fete (îmbrăcate) era accesat la ora de informatică.

Vezi aici imagini cu Tudor Platon şi colegii săi.

Lecţie de viaţă

Autorul fotografiilor, Tudor Platon, încerca, după cum mărturiseşte, să respecte un principiu al documentaristicii: obţinerea unor fotografii cât mai apropiate de realitate. Tudor a cerut acordul profesorilor pentru realizarea fotografiilor şi nici nu ar fi putut să facă poze pe-ascuns. Aparatul pe care îl foloseşte, un Cannon D40, este destul de mare şi face un zgomot specific atunci când declanşează.

Acordul pe care dascălii l-au exprimat verbal nu a mai fost însă recunoscut de profesori odată ce pozele au fost publicate pe site-ul oskar.ro, al Şcolii de Fotografie Documentară la care este înscris şi Tudor. „I-a deranjat faptul că am pus pozele pe net, mai mult decât conţinutul lor", spune adolescentul.  El consideră că pedeapsa este exagerată, mai ales pozele că au fost scoase de pe site-ul respectiv imediat ce conducerea liceului i-a făcut cunoscută nemulţumirea sa în legătură cu publicarea fotografiilor. 

De cealaltă parte, conducerea colegiului susţine că fotografiile ar fi fost trucate, special pentru ca „imaginea liceului să fie denigrată". Cu o săptămână înainte de Paşte, Tudor a aflat că membrii Consiliului profesoral urmau să discute fie exmatricularea, fie transferul său disciplinar. Ultima soluţie a şi fost adoptată, cu unanimitate de voturi, atât pentru Tudor Platon, cât şi pentru cinci dintre colegii lui care apăreau în fotografii. 

Egyed Ufó Zoltán, responsabilul Şcolii de Fotografie Documentară Oskar, este scandalizat de această poveste. „Tudor este un începător, dar lucrează cu suflet şi reuşeşte să fie sincer în imaginile pe care le realizează. De aici vine şi valoarea de documentar a acestor fotografii. Cine nu ştie că în fiecare şcoală, cât de bună ar fi ea, există un colţ unde elevii fumează ori se ocupă cu jocul de cărţi? Astea sunt realităţi în şcolile nu doar din România, ci din toată lumea, iar profesorii lui Tudor trăiesc o criză de ipocrizie." 

Pedeapsa ar putea fi redusă

Inspectorul şcolar general în judeţul Neamţ, Luminiţa Vârlan, refuză să spună, deocamdată, dacă găseşte sau nu exagerată pedeapsa aplicată de conducerea Colegiului de Informatică din Piatra Neamţ. Ea a convocat însă pentru astăzi o şedinţă în care toate părţile să poată discuta faţă în faţă, iar pedeapsa cu transferul disciplinar ar putea fi reevaluată. Chiar dacă până la examenul de Bacalaureat mai este doar o lună, inspectorul Vârlan nu crede că performanţa şcolară a elevilor pedepsiţi poate fi afectată de această întâmplare. 

„Sunt convinsă că mutarea disciplinară cu atât de puţin timp înainte de examenul de maturitate nu mai poate influenţa decisiv modul în care elevii se vor prezenta. Dacă ne referim strict la evaluări, la note, situaţia lor nu poate fi afectată", declară pentru „Adevărul" Luminiţa Vârlan. Ea spune şi că, dacă reprezentanţii inspectoratului vor ajunge la concluzia „că decizia conducerii colegiului a fost exagerată, se va reveni asupra ei, indiferent cât de dificil ar fi de pus lucrul acesta în practică."

De cealaltă parte, Tudor Platon spune că nu ţine să revină la liceul în care a studiat în ultimii ani, să dea din nou ochii cu profesorii care l-au dezamăgit. I-ar plăcea însă ca „incidentul" să nu  se regăsească în foaia lui matricolă. Tudor se gândeşte deja la admiterea la Facultatea de Imagine Film din cadrul UNATC Bucureşti.  Speră ca acolo să înveţe în continuare să spună adevărul prin imagini, fără să mai primească prea multe lecţii de viaţă.

Ministerul intervine

Potrivit unei precizări făcute pentru „Adevărul“ de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, instituţia a cerut inspectoratului şcolar judeţean să verifice legalitatea măsurilor luate, dar şi să ţină cont de comportamentul şcolar general al elevilor de la Piatra Neamţ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite