Forţele lui Gaddafi primeau instrucţiuni să nu aibă "niciun fel de milă pentru prizonieri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele dintre rebeli şi forţele lui Gaddafi continuă în Libia
Luptele dintre rebeli şi forţele lui Gaddafi continuă în Libia

Forţele colonelului Muammar Gaddafi primeau ordine să nu trateze deţinuţii rebeli ca pe prizonieri de război şi "să le acorde drepturile lor". Afirmaţia a fost făcută luni de către un grup de  22 de membri ai serviciilor de securitate care au dezertat din rândul forţelor colonelului Muammar Gaddafi în sudul Libiei, relatează AFP.

Patru dintre aceştia au declarat presei la Benghazi, fieful rebelilor din est, că aveau instrucţiuni să nu aibă "niciun fel de milă pentru prizonieri", pe care regimul în prezintă ca având legături cu Al-Qaida.

Un fost căpitan al armatei, Mohammed Ahmed Salih Al-Tabowy, a afirmat, prin intermediul unui interpret, că superiorii le-au ordonat "să nu le acorde prizonierilor drepturile lor".

Dezertorii, prezentaţi presei de Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor, au explicat că încearcă de patru luni să se alăture rebelilor din estul ţării, trecând pe la frontierele cu Niger şi Ciad. Ei au ajuns săptămâna trecută la Sarir, la sud-est de Benghazi.

Prizonierii de război nu trebuie să fie supuşi relelor tratamente, potrivit convenţiilor de la Geneva.

În 16 mai, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Luis Moreno-Ocampo, le-a cerut judecătorilor să elibereze mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii pe numele lui Muammar Gaddafi, al fiului acestuia Seif Al-Islam şi al şefului de serviciului de informaţii libian, Abdallah Al-Senoussi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite