Finii primarului din Iaşi confiscă brandul Copou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele celui mai cunoscut cartier din capitala Moldovei este în proprietatea unei firme deţinute de soţii Gabriel şi Elena Popa, finii edilului Gheorghe Nichita, care au înregistrat Copoul ca

Numele celui mai cunoscut cartier din capitala Moldovei este în proprietatea unei firme deţinute de soţii Gabriel şi Elena Popa, finii edilului Gheorghe Nichita, care au înregistrat Copoul ca marcă la OSIM

În Buletinul Oficial de Proprietate Industrială din luna decembrie a anului trecut a fost publicată decizia de atribuire a mărcii Copou către firma Laser Co, unde sunt acţionari Gabriel şi Elena Popa. Atribuirea a fost făcută pe clasele publicitare, gestiunea afacerilor comerciale, administraţie comercială, lucrări de birou, asigurări, afaceri financiare, monetare şi imobiliare, servicii de alimentaţie publică şi cazare.

Oricine va dori să utilizeze cuvântul Copou pentru a promova un anumit produs va fi obligat să plătească o taxă firmei Laser Co. De exemplu, finii primarului vor avea posibilitatea să solicite bani Primăriei Iaşi pentru că foloseşte titulatura "Grădina Copou".

Deocamdată, nimeni nu a cuantificat cât ar valora Copou ca marcă, însă este cert că proprietarii s-ar îmbogăţi peste noapte. "Titularul mărcii este îndreptăţit să folosească exclusiv acest cuvânt şi totodată să interzică oricărei alte persoane utilizarea cuvântului Copou pentru produsele şi serviciile pentru care şi-a înregistrat el marca", a explicat Liviu Vătavu, consilier autorizat în domeniul mărcilor.

12 zile pentru contestaţie

În termen de trei luni de la publicarea Buletinului, orice persoană juridică sau fizică are dreptul să conteste la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) avizul favorabil dat în cazul mărcii Copou.

Din cele trei luni au mai rămas doar 12 zile, timp în care poate fi formulată o contestaţie. "Copou nu este un cuvânt obişnuit şi nu poate fi înregistrat în condiţii normale ca oricare alt cuvânt. Este o indicaţie geografică, este un cuvânt care desemnează o arie teritorială cunoscută la nivel naţional şi opinia mea este că nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi înregistrat ca marcă", susţine Liviu Vătavu.

Reprezentanţii OSIM au părut deranjaţi de întrebările noastre şi ne-au invitat să depunem personal contestaţie. "Faceţi contestaţie! Dacă cineva face contestaţie, se întruneşte o comisie extra OSIM care va analiza solicitarea", ne-a spus Valeriu Geambazu, purtător de cuvânt la OSIM.

Dacă primarul Gheorghe Nichita, în calitate de reprezentant al ieşenilor, va contesta solicitarea finilor, rămâne de văzut. El nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. În schimb, subordonatul său, viceprimarul Constantin Neculau, a avut o poziţie radicală.

"Poate să fie vorba chiar şi de finul lui Băsescu. Consider că această marcă nu poate fi înregistrată şi chiar în acest moment voi da ordin juriştilor să caute căile legale de atac", a declarat Constantin Neculau, menţionând că nu a apucat să se consulte cu şeful său pe scară ierarhică.

Când naşul e la putere, afacerile finilor înfloresc

Potrivit datelor obţinute de la Oficiul Comerţului, firma Laser Co aparţine soţilor Gabriel şi Elena Popa. Numele soţilor Popa şi a primarului Gheorghe Nichita au fost implicate în mai multe scandaluri. Înainte de a deveni primar, Gheorghe Nichita a fost director la Regia de Apă a Iaşiului (RAJAC).

Coincidenţă, finii primarului, prin intermediul firmelor la care sunt acţionari - Laser Co şi Publimedia - au obţinut în acea perioadă contracte cu RAJAC în valoare de jumătate de milion de euro. Imediat ce Gheorghe Nichita a ajuns primar, soţii Popa au fost răsfăţaţi de Primărie cu 800 milioane de lei vechi pentru tipărirea a 1.750 de albume despre oraşul Iaşi.

În urma unui puternic scandal local de presă, afacerile finilor cu instituţiile conduse de naş au încetat. "Nu vreau să acord niciun interviu. Am înregistrat zeci de mărci, nu văd care este problema. Cât despre domnul primar, el nu are nicio legătură cu ce facem noi şi nici nu cred că ştie", ne-a retezat-o Gabriela Popa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite