Fenomenul „sharenting“. Ce spun copiii despre părinţii care distribuie poze cu ei pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 3 din 10 copii din România spun că părinţii au publicat informaţii despre ei pe internet fără acordul lor. 17% declară că profesorii au făcut acelaşi lucru. Asta arată studiul „Acces, utilizări, riscuri şi oportunităţi ale internetului pentru copiii din România”  de Platforma Digital Lives Research. Education. Intervention (DigiLiv-REI).

Termenul „sharenting” a fost creat prin alăturarea dintre „share” şi „parenting” şi denumeşte distribuirea, de către părinte, pe site-urile  de socializare a imaginilor, filmuleţelor sau a poveştilor despre copil. 

Prin această practică, părintele creează o „amprentă digitală” a copilului cu mult înainte ca acesta să îşi înceapă propria sa viaţa digitală sau, în alte cazuri, paralel cu aceasta dar devenind parte din identitatea digitală a copilului, pentru care acesta nu îşi dă consimţământul. 

28% dintre copiii implicaţi în studiu (935 de fete şi băieţi) spun că părinţii sau cei care au grijă de ei au publicat informaţii despre ei (cum ar fi texte, imagini sau filmuleţe) pe internet fără să îi întrebe înainte dacă îşi dau acordul acest lucru. 

Mai mult, 23% dintre copii declară disconfort emoţional (au fost supăraţi) din cauza a ceea ce părinţii au publicat online despre ei, în timp ce 21% raportează urmări neplăcute ca urmare a acestor postări ale părinţilor. 

30% dintre copiii între 9-12 ani declară că au cerut părinţilor sau celor care au grijă de ei să şteargă lucrurile publicate pe internet despre ei. 

    

Şi profesorii postează informaţii despre copii fără acordul lor

17% dintre copiii respondenţi spun că profesorii au postat informaţii despre ei fără să îi consulte în prealabil. Raportul remarcă faptul că profesorii expun în aproape aceeaşi măsură date despre copiii de 9-12 ani şi despre cei de 13-17 ani. 

Pericolele sharenting-ului

În raport se arată că sharenting-ul transformă copilul şi experienţele acestuia într-o ”marfă” pe care platformele de socializare online o vor vinde mai departe, pentru profitul lor.

Mai grav, există ”prădători online” şi pedofili care caută poze pe reţelele de socializare şi pe care le pot reposta pe alte site-uri. 

Astfel, părinţii şi persoanele care au minori în grijă sunt direct responsabili în ceea ce priveşte protecţia şi asigurarea drepturilor online ale acestora şi au obligaţia de a cere consimţământul copiilor înainte de a urca orice informaţie sau poză despre copil pe internet.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite