Fenomenul Fake News, pierdut de sub control. „Spălaţi-vă mâinile, nu creierele!”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
fn

Acum câteva zile am citit întâmplător pe Fecebook un îndemn, "Spălaţi-vă mâinile, nu creierele!". Acesta a fost şi momentul în care am realizat că fenomenul Fakenews în România a fost pierdut iar de sub control, fiind bombardaţi de informaţii false menite să crească nivelul de panică a populaţiei.

Efectul imediat pe care îl constat este fuga după măşti de protecţie care au ajuns să coste cât un gram de aur. Mai mult, comercianţii de alimente înregistrează vanzări record, influenţate artificial de această isterie. Interesant este cum rafturile de dezinfectanţi pe baza de alcool sunt aproape intacte dar conservele sunt deja o raritate.

Ieri s-a confirmat şi primul caz de infecţie cu coronavirus în România şi dacă nu menţinem starea de normalitate, riscăm să pierdem de sub control acest fenomen. Mă bucur totuşi că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) investeşte timp şi resurse în campanii publice, alocând un interes marit dezamorsării bombelor de dezinformare care au devenit virale pe reţelele de socializare. Cred că este sarcina noastră, a fiecăruia, este să combatem acest fenomen Fake News şi să distribuim cât mai mult informaţiile din surse oficiale, precum cele de mai jos.

Fake News: Coronavirusul (2019-nCoV) poate fi transmis prin muşcături de ţânţari

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Noul coronavirus NU poate fi transmis prin muşcături de ţânţar.

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în principal prin contactul cu o persoană infectată, prin picăturile respiratorii emise atunci când o persoană, tuşeşte sau strănută, sau prin salivă sau picături de secreţie nazală. Până în prezent, nu există informaţii sau dovezi care să sugereze că 2019-nCov ar putea fi transmis de către ţânţari. Pentru a vă proteja, evitaţi contactul cu cineva care are febră sau tuse şi practicaţi o bună igienă a mâinilor şi igienă respiratorie.

Fake News: Urina copiilor vă poate proteja împotriva noului coronavirus (2019-nCoV)

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Urina copiilor NU poate fi utilizată ca protecţie împotriva noului coronavirus.

Urina nu ucide virusurile şi bacteriile. De fapt, urina poate conţine cantităţi mici de material viral sau bacterian. Spălarea mâinilor cu urina unui copil sau utilizarea acestei urine pentru a spala suprafeţele nu vă protejează de noul coronavirus (2019-nCoV). Spălaţi-vă des pe mâini cu un produs hidroalcoolic sau cu apă şi săpun. Curăţaţi suprafeţele cu dezinfectanţi simpli.

Fake News: Vremea rece şi zăpada pot ucide noul coronavirus (2019-nCoV)

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Vremea rece şi zăpada nu pot ucide noul coronavirus (2019-nCoV).

Temperatura normală a corpului uman rămâne în jurul valorii de 36,5 ° C şi 37 ° C, indiferent de temperatură sau de vremea exterioară. Prin urmare, nu există niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sau alţi agenţi patogeni. Cel mai eficient mod de a vă proteja de 2019-nCoV este să vă spălaţi frecvent mâinile cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun şi apă.

Fake News: Cocaina poate proteja împotriva noului coronavirus (2019-nCoV)

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Cocaina NU protejează împotriva noului coronavirus şi poate fi periculoasă.

Cocaina este un produs stimulant care creează dependenţă. Utilizarea sa provoacă efecte nedorite grave şi dăunează sănătăţii umane.

Fake News: Noul coronavirus (2019-nCoV) poate fi transmis şi prin obiecte, cum ar fi monede şi bancnote

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Riscul de a fi infectat cu noul coronavirus (2019-nCoV) prin atingerea obiectelor, inclusiv monede, bancnote sau carduri de credit, este foarte mic. 

Datele preliminare indică faptul că noul coronavirus (2019-nCoV) poate supravieţui pe suprafeţe timp de câteva ore sau mai multSe poate întâmpla ca un obiect să fie contaminat de 2019-nCoV de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau care atinge obiectul. Cu o igienă bună a mâinilor, riscul de a fi infectat cu noul coronavirus (2019-nCoV) prin atingerea obiectelor, inclusiv monede, bancnote sau cărţi de credit, este foarte mic. Cea mai bună protecţie este să vă spălaţi frecvent mâinile cu un produs hidroalcoolic sau cu săpun şi apă.

Fake News: Noul coronavirus (2019-nCoV) se poate proiecta până la 8 metri de o persoană care tuşeşte sau strănută

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Picături respiratorii pot fi proiectate aproximativ 1 metru de către o persoană care tuşeşte sau strănută.

Atunci când o persoană infectată cu 2019-nCoV tuşeşte sau strănută, virusul este expulzat în picături care pot parcurge o anumită distanţă faţă de acea persoană. Prin urmare, pentru a vă proteja de orice virus respirator, evitaţi contactul strâns cu cineva care are febră sau tuşeşte şi spălaţi-vă frecvent mâinile cu produs hidroalcoolic sau săpun şi apă.

Fake News: Coronavirusul (2019-nCoV) se poate răspândi parcurgând distanţe lungi prin aer

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Coronavirusurile sunt viruşi care NU se răspândesc parcurgând distanţe mari prin aer. 

Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus respirator care se răspândeşte în principal prin picăturile eliberate atunci când o persoană infectată tuşeste sau strănută, sau prin picături de salivă sau secreţii nazale. Aceste picături sunt prea grele pentru a călători prin aer distanţe semnificative. De asemenea, vă puteţi infecta dacă vă atingeţi ochii, gura sau nasul după ce intraţi în contact cu o suprafaţă contaminată. Protejaţi-vă şi spălaţi-vă frecvent pe mâini cu un produs hidroalcoolic sau cu săpun şi apă.

Fake News: Uscătoarele de mână sunt eficiente pentru a ucide 2019 nCoV

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Nu. Uscătoarele de mână nu sunt eficiente pentru a ucide 2019-nCoV. Pentru a vă proteja de noul coronavirus, trebuie să vă spălaţi frecvent pe mâini cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun şi apă. Odată ce mâinile tale sunt curate, ar trebui să le usuci bine cu prosoape de hârtie sau un uscător de aer cald.

Fake News: Pot reutiliza o mască N95. O poţi spala şi o poţi steriliza cu dezinfectanţi pentru mâini

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Nu. Măştile de faţă, inclusiv măşti medicale plate sau măşti N95, nu trebuie reutilizate. Dacă aţi fost în contact strâns cu cineva infectat cu noul coronavirus sau care are o altă infecţie respiratorie, partea din faţă a măştii dvs. trebuie considerată contaminată. Trebuie să îndepărtaţi masca fără să-i atingeţi partea din faţă şi să o eliminaţi corect. După îndepărtarea măştii, trebuie să vă curăţaţi mâinile cu un produs hidroalcoolic sau cu săpun şi apă.

Fake News: O lampă de dezinfectare ultravioletă (UV) poate să omoare noul coronavirus (nCoV) 

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor părţi ale corpului, deoarece razele UV pot provoca eritem (iritarea pielii). Pentru a vă proteja de noul coronavirus, rămâneţi la curent cu toate măsurile pe care le puteţi lua.

Fake News: Pulverizarea de alcool sau clor pe tot corpul poate ucide noul coronavirus (nCoV)

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat deja în corpul vostru. Pulverizarea acestor substanţe poate fi dăunătoare pentru îmbrăcăminte sau mucoase (adică ochi, gură). Fiţi conştienţi că atât alcoolul, cât şi clorul pot fi utile în dezinfectarea suprafeţelor, dar ar trebui utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

Există mai mulţi paşi pe care îi puteţi face pentru a vă proteja de noul coronavirus. Începeţi să vă curăţaţi frecvent mâinile folosind un produs hidroalcoolic - cum ar fi un gel - sau cu săpun şi apă.

Fake News: Sunteţi în siguranţă dacă primiţi o scrisoare sau un pachet din China

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Da, sunteţi în siguranţă. Persoanele care primesc pachete din China nu prezintă riscul de a contracta noul coronavirus. Din analizele anterioare, ştim că coronavirusurile nu supravieţuiesc mult timp asupra obiectelor, cum ar fi scrisori sau pachetele.

Fake News: Animalele de companie pot răspândi noul coronavirus (2019-nCoV)

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru vă protejează de diverse bacterii comune, cum ar fi E.coli şi Salmonella, care pot trece de la animale de companie la om.

Fake News: Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva noului coronavirus

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic şi vaccinul Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu protejează împotriva noului coronavirus.

Virusul este atât de nou şi diferit încât necesită propriul său vaccin. Cercetătorii lucrează în prezent la dezvoltarea unui vaccin împotriva 2019-nCoV, iar OMS îi sprijină în activitatea lor.

Deşi aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva 2019-nCoV, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este foarte recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

Fake News: Poţi clăti nasul în mod regulat cu soluţie salină care ajută la prevenirea infecţiei cu noul coronavirus

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Nu. Nu există nicio dovadă că clătirea în mod regulat a nasului cu soluţie salină protejează oamenii de infecţiile cu noul coronavirus.

Există unele dovezi că această practică poate ajuta oamenii să se recupereze mai rapid dintr-o răceală comună. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat clătirea regulată a nasului pentru a preveni infecţiile respiratorii

Fake News: Dacă mănânc usturoi pot preveni infecţia cu noul coronavirus

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea anumite proprietăţi antimicrobiene. Cu toate acestea, în actuala epidemie nu există dovezi conform cărora consumul de usturoi îi protejează pe oameni de noul coronavirus.

Fake News: Utilizarea uleiului de susan împiedică coronavirusul să intre în organism

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Nu. Uleiul de susan nu ucide noul coronavirus. Există dezinfectanţi chimici care pot ucide 2019-nCoV pe suprafeţe. Acestea includ dezinfectanţi pe bază de înălbitor sau clor, solvenţi, etanol 75%, acid peracetic şi cloroform. Cu toate acestea, acestea au un impact mic asupra virusului dacă le pui pe piele sau sub nas. Poate fi chiar periculos să obţii aceste substanţe chimice pe pielea ta.

Fake News: Noul coronavirus afectează mai ales vârstnicii

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Persoanele de toate vârstele pot fi infectate cu noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni preexistente (cum ar fi astmul, diabetul, bolile de inimă) par mai susceptibile de a se îmbolnăvi grav de acest virus. OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând igiena respiratorie bună a mâinilor şi a căilor respiratorii.

Fake News: Antibiotice sunt eficiente în prevenirea şi tratarea infecţiei cu noul coronavirus

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Nu, antibioticele nu funcţionează împotriva virusurilor, ci doar împotriva bacteriilor.

Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus şi, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Cu toate acestea, dacă sunteţi spitalizat pentru infecţia 2019-nCoV, este posibil să vi se administreze antibiotice, deoarece este posibilă co-infecţia bacteriană.

Fake News: Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea infecţiei cu noul coronavirus

Răspuns OMS (Organizaţia Mondială a sănătăţii): Până în prezent, nu este recomandat niciun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea infecţiei cu noul coronavirus (2019-nCoV).

Cu toate acestea, persoanele infectate cu virusul ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor, iar cei care sunt grav bolnavi ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susţinere. Anumite tratamente specifice sunt studiate şi vor fi testate în studiile clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor de cercetare şi dezvoltare cu o gamă largă de parteneri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite