Fake news. Biserica NU refuză să-i facă slujbă de înmormântare creatorului de modă Răzvan Ciobanu din cauză că ar fi fost „gay“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor ştiri vehiculate de unele publicaţii, Biserica Ortodoxă Română ar refuza să-i facă slujba de înmormântare creatorului de modă Răzvan Ciobanu, decedat luni într-un accident de circulaţie, din cauza „orientării sexuale” a bărbatului.

Nu a zis nimeni că Biserica refuză să-i facă slujbă lui Răzvan Ciobanu – şi nu există nici o poziţie oficială în acest sens. Se pretinde că un preot ar fi afirmat că e neclar dacă i se va putea face slujbă de înmormântare, în condiţiile în care se specula că e posibil să fi fost vorba despre sinucidere. În ceea ce priveşte identitatea preotului care ar fi făcut afirmaţia, eu unul nu am reuşit să găsesc numele acestuia nicăieri. Altfel, potrivit tradiţiei şi canoanelor Bisericii, nu se oficiază slujbă de înmormântare pentru sinucigaşi, dacă se dovedeşte că aceştia nu erau „ieşiţi din minţi" – tradiţia e valabilă şi în Biserica Ortodoxă, şi în Biserica Catolică. 


De asemenea, era neclar dacă rudele vor cere Bisericii să i se facă slujbă, de vreme ce Răzvan Ciobanu declarase, în repetate rânduri, că el nu mai face parte din Biserica Ortodoxă şi că „nu este fiul lui Dumnezeu.” Caz în care e posibil ca apropiaţii să nici nu ceară preot la înmormântare – şi atunci, logic, nu i se va face nici slujbă. BOR nu poate fi obligată să facă gesturi care merg împotriva canoanelor sale – aşa cum nimeni nu poate obliga familia sau rudele unui decedat să cheme Biserica la înmormântare, dacă ei nu doresc acest lucru.

Dacă citim ştirea de pe huff.ro, o să găsim explicaţiile cu privire la suspiciunea de sinucidere şi la canoanele BOR în corpul ştirii; şi o să vedem că e vorba de o opinie care ar aparţine unui simplu preot al cărui nume nu este precizat, nu de opinia oficială a BOR. Şi, cu toate astea, titlul spune: „Decizie de ultimă oră a BOR. Preoţii refuză să-i facă slujba de înmormântare”; şi în primul paragraf citim: „Patriarhia a decis că preoţii nu au ce căuta lângă «un gay».” Nici un cuvânt din corpul ştirii, din ce scrie dincolo de primul paragraf, nu susţine această idee.

Un alt fake news este acesta că localnici ajunşi la locul accidentului şi-ar fi însuşit obiecte din maşina lui Răzvan Ciobanu. Conform Observator TV, după accidentul în care şi-a pierdut viaţa creatorul de modă „mai mulţi localnici prezenţi la locul tragediei i-au băut apa şi sucurile din maşină şi au plecat acasă cu obiecte din caroseria maşinii, care rămăseseră intacte: faruri, halogene şi alte obiecte de caroserie”. Ştirea a fost preluată de mai multe publicaţii în cheia „în a doua zi de Paşte, localnicii din comuna Săcele au furat obiectele personale ce i-au aparţinut unui om care a murit.”

„Ştirea” este însă infirmată de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Mihaela Munteanu: „Întrebată dacă este adevărat că localnicii ajunşi la locul accidentului şi-au însuşit obiecte din maşina lui Răzvan Ciobanu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Mihaela-Andreea Munteanu, a răspuns: „«Nu este adevărat»”.

Aceasta a declarat că persoanele care au luat obiectele aflate pe câmp le-au predat la postul de Poliţie din localitate. «La faţa locului au fost poliţiştii, care au ridicat toate bunurile găsite, bani, pentru că s-au găsit şi bani, documente, poşete. Au ridicat tot ce era important. După care, când a fost ridicată, s-au rupt anumite lucruri, părţi din caroserie şi au căzut anumite obiecte nerelevante pentru anchetă, pe care le-au luat localnicii şi le-au dus la postul de poliţie»”, a mai declarat Andreea Munteanu pentru Republica.

Aşadar, mă întreb – cine profită, în fapt, pentru a obţine diverse avantaje (trafic, rating, valuri mediatice) de pe urma morţii unui om

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite