Este vaccinarea obligatorie o idee bună pe termen lung?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea Vaccinării va fi discutată în curând şi elementul de obligativitate stârneşte discuţii aprinse. Există 13 ţări în UE care au vaccinare obligatorie pentru anumite vaccinuri şi putem analiza experienţa lor în materie de păstrare a acoperirii vaccinale.

Acoperirea vaccinală este o metodă de a estima procentual cât din populaţie a fost vaccinată la vârsta potrivită cu vaccinurile necesare.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este necesară acoperirea vaccinală în proporţie de 95% pentru a preveni epidemii şi decese.

Întrebarea esenţială este dacă schimbarea legislaţiei va avea scopul scontat, respectiv creşterea acoperirii vaccinale. Şi dacă asta se întâmplă, va fi această politică una de succes pe termen lung?

Vaccinare ROR doza 1 (12 luni)

Pentru a răspunde la o astfel de întrebare am folosit Monitorul Global de Sănătate deţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, disponibil aici

Ţările raportează estimatele de acoperire vaccinală către Organizaţia Mondială a Sănătăţii de mulţi ani, ceea ce ne oferă ocazia unei comparaţii între ţările care au introdus vaccinarea obligatorie pentru anumite vaccinuri şi cele în care vaccinarea este opţională.

Graficele pun în evidenţă o informaţie importantă. Ţările care au legislaţie ce include obligativitate pentru anumite vaccinuri au întotdeauna o acoperire vaccinală mai mare.

Să vedem ce ne spun experienţele unor ţări precum Cehia, Slovacia, Slovenia, Franţa, Belgia, Ungaria şi multe altele.

Un caz specific ce trebuie observat cu atenţie este cel al vaccinării rujeolice, unde celebra fraudă a lui Andrew Wakefield a asociat vaccinul ROR cu o incidenţă crescută a autismului. 

În ţările cu vaccinare opţională acoperirea nu a ajuns nici în prezent la rata recomandată de 95%, chiar dacă frauda lui Andrew Wakefield a fost dovedită şi asocierea acuzată este falsă.


Fig. 2. Acoperirea vaccinală pentru vaccinul ROR, doza 2. Comparaţie între tările cu vaccinare opţională (verde) şi cele cu vaccinare obligatorie (roşu) între 2000 şi 2016.

Fig. 2. Acoperirea vaccinală pentru vaccinul ROR, doza 2.  Comparaţie între tările cu vaccinare opţională (verde) şi cele cu vaccinare obligatorie (roşu) între 2000 şi 2016.
Fig. 2. Acoperirea vaccinală pentru vaccinul ROR, doza 2. Comparaţie între tările cu vaccinare opţională (verde) şi cele cu vaccinare obligatorie (roşu) între 2000 şi 2016.

Prin comparaţie, ţările cu vaccinare obligatorie au oferit constant o acoperire bună populaţiei. 

În concluzie, ţările care au introdus în legislaţie vaccinarea obligatorie au rate de acoperire vaccinală semnificativ mai mari decât cele cu vaccinare opţională. 

Opinii

Mai multe de la Coalitia Romania Sanatoasa


Ultimele știri
Cele mai citite