Eschimoşii cei răi care l-au împuşcat pe Ceauşescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţii Ceauşescu „nu ar fi trebuit împuşcaţi ca nişte animale“, a spus Mihail Gorbaciov ieri, răspicat, la Bucureşti.

Mesajul ultimului preşedinte al Uniunii Sovietice este asemănător cu cel rostit aul trecut de ultimul preşedinte al Cehoslovaciei, Vaclav Havel, într-un interviu pentru „Adevărul".

Şi totuşi, o nuanţă există. Havel a spus că dictatorul român şi soţia sa „nu ar fi trebuit împuşcaţi", ci judecaţi. Gorbaciov a nuanţat: „nu ar fi trebuit împuşcaţi ca nişte animale", accentuând ultimele trei cuvinte. Probabil că trebuiau împuşcaţi civilizat, ca nişte oameni, dar fostul lider sovietic nu a intrat în amănunte pe marginea unui subiect care, evident, îl stânjenea.

„Un asemenea gest nu poate fi acceptat", a mai spus Gorbaciov. Ei, uite că poate. De altfel, l-a acceptat el însuşi chiar în decembrie '89, când a fost numai lapte şi miere cu noua putere de la Bucureşti. Atunci totul i s-a părut OK, inclusiv împuşcarea Ceauşeştilor precum urşii la vânătorile tovărăşeşti.

Gorbaciov şi-a arătat încă o dată stofa de politician uns cu toate alifiile. Când spunea că soţii Ceauşescu „nu ar fi trebuit împuşcaţi ca nişte animale", el se făcea că nu ştie cine a comis o aşa cruzime. Din tonul său părea că-l bănuieşte pe vreun eschimos din Groenlanda sau pe vreun aborigen din Australia.

În timp ce Gorbaciov, la cei aproape 80 de ani ai săi, făcea o asemenea gimnastică intelectuală, în stânga sa îşi juca rolul un cetăţean care tocmai a împlinit 80 de ani. Ion Iliescu, căci despre el e vorba, ne oferea un zâmbet larg, părând să-l confirme pe oaspetele de la Moscova: da, aşa e, nu ar fi trebuit împuşcaţi ca nişte animale... da, sigur, un asemenea gest nu poate fi acceptat... las' că într-o bună zi or să dea socoteală eschimoşii şi aborigenii...

Dacă se uita mai atent, Mihail Sergheevici Gorbaciov vedea că în stânga sa se află Vânătorul.

Dacă se uita mai atent, Ion Iliescu vedea că în dreapta sa se află şeful ocolului de vânătoare.

Cum care Iliescu? Bătrânelul acela cu privire nevinovată, pe care Gorbaciov l-a definit drept „fostul preşedinte, pe care l-am cunoscut de mult timp".

Chiar, cam de cât timp? Cumva, de pe vremea când trăgeau cu pistoale cu apă pe la petrecerile studenţeşti din Moscova anilor '50?... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite