Elev sărac, elev bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un elev din Apuseni, distanţa de condiţiile unei şcolii private nu se măsoară doar în kilometri În Ardeal, la unele şcoli de la ţară încă se mai bea apă din găleată. La

Pentru un elev din Apuseni, distanţa de condiţiile unei şcolii private nu se măsoară doar în kilometri

În Ardeal, la unele şcoli de la ţară încă se mai bea apă din găleată. La oraş, elevii pot învăţa în sistem privat şi se distrează în ludoteci.

Mădălina Nicula (foto) a intrat sfioasă în sala de clasă a şcolii generale din satul Dealul Negru, aflat la 70 de kilometri de Cluj-Napoca.

A aşteptat de trei luni prima zi de şcoală. Nu a avut noroc. Festivitatea de deschidere a fost anulată, în lipsa oficialităţilor locale, care au avut alte priorităţi.

Pentru începutul anului şcolar, părinţii i-au luat haine noi. Ca să-şi poată trimite la şcoală ambele fete pe care le au, soţii Nicula şi-au vândut viţelul. Cu tot ce au nevoie la şcoală, părinţii au cheltuit peste 700 de lei. Mădălina a aşteptat cu emoţie să primească Abecedarul.

Până la intrarea învăţătorului, a fugit afară, la latrinele din spatele curţii şi, la revenire, a sorbit o înghiţitură de apă din găleţile de la intrare. "Instalaţiile sanitare au fost amenajate, dar nu a fost încă conectată sursa de apă", ne-a explicat Mioriţa Giurgiu, directorul şcolii. Mădălina a aşteptat cu înfrigurare toată vacanţa să înceapă şcoala. "Vreau să învăţ, să devin doctor", ne spune, cu ochii în pământ.

Peste vară, singura ieşire din sat pe care a făcut-o a fost în centrul de comună Călăţele, unde a mâncat o îngheţată. "Vom merge în excursie la băi, la Felix", le-a promis învăţătorul. "O excursie organizată fac copiii în fiecare an", ne-a asigurat şi directorul şcolii.

Acum, că sora ei a plecat la Huedin la internat, se va lăfăi singură în patul de acasă. Stă cu părinţii, în casa bunicilor. În aceeaşi cameră, folosită şi ca bucătărie, mai dorm şi părinţii. Pe singura masă din cameră, unde mănâncă cu toţii, îşi va face lecţiile.

Şcoala "delfinaşului"

Pentru Anandu Gherghel (foto), de la Şcoala Internaţională Cluj-Napoca, prima zi de şcoală "a fost plictisitoare". Băiatul a fost înscris în sistemul privat de când avea un an şi trei luni. După cum a povestit mama sa, aceasta este o tradiţie de familie. "Şi tatăl său a învăţat la o grădiniţă privată, cu predare în limba germană", a explicat Ruxandra Gherghel.

Anandu s-a născut sub apă. "Am căutat pe internet clinici în care se practica acest gen de naştere. Singura pe care am găsit-o a fost în oraşul Victoria", povesteşte mama băiatului, o prosperă femeie de afaceri din Cluj-Napoca. Aceasta susţine că "delfinaşii", aşa cum sunt numiţi copiii care se nasc în apă, "au o inteligenţă ieşită din comun".

Cu mobil de la 5 ani

Băiatul a primit primul telefon mobil încă de la vârsta de cinci ani. Cât despre computer, micuţul are acces la biroul părinţilor, unde poate folosi calculatorul tatălui său. Anandu va fi trimis la cât mai multe cursuri extraşcolare. "De mic am încercat să-l ţin ocupat prin ludoteci.

După aceea l-am trimis şi la cursul de dans sportiv", a spus Ruxandra Gherghel. Tatăl copilului ar vrea însă să-l trimită la cursuri de arte marţiale şi de şah. "Educaţia este cea mai bună zestre pe care i-o putem lăsa. Aici nu e loc de economie", a spus Horaţiu Gherghel.

Preţul pe care-l plătesc părinţii pentru o lună de şcolarizare privată este de 1.000 de lei, pe lângă cei 10 lei/zi pentru masă şi pe lângă costurile rechizitelor. Mama băiatului a precizat că pentru cursuri suplimentare, costurile ar fi crescut.

Mădălina Nicula

Profesie părinţi: mama - casnică, tatăl - asistat social
Timp liber: se joacă cu vecinii şi ajută în gospodărie
Teme: la unica masă din camera-bucătărie-dormitor
Vacanţe: la fân, la cules cartofi şi prin gospodărie
Vrea să devină: medic sau poliţist

Anandu Gherghel

Profesie părinţi: mama - director companie, tatăl - avocat
Timp liber: cursuri extraşcolare
Teme: la şcoală, în sistem "after-school"
Vacanţă: Cervinia, Italia, la schi
Vrea să devină: astronaut

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite