Domnul Boc, struţul şi filosofia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai prosteşti şi mai nesimţite reacţii ale politicianului român, atunci când i se cere socoteală pentru ce a făcut sau, mai ales, pentru ce n-a făcut, este să bage capul în nisip ca struţul.

Observaţia nu e nouă. A punctat-o ieri, chiar în rubrica de faţă, colegul Ion M. Ioniţă, notând ce cred propagandiştii partidului de guvernământ despre situaţia din ţară: “Ceea ce vedem nu există. Sunt doar exagerări ale presei duşmănoase”.

Carevasăzică, guvernanţii momentului ne dau de înţeles că l-or fi citit pe Fichte. Cum care? Johann Gottlieb Fichte, filosoful, unul din fondatorii curentului cunoscut sub numele de idealism. Care ne învaţă, nu-i aşa, că realitatea constă în ceea ce percepem, nu în ceea ce există.

M-am liniştit. Şi eu care credeam că dl Gheorghe Ialomiţianu, de pildă, nu-i decât un biet conţopist pedelist, promovat în scaunul de ministru al finanţelor în lipsă de altă soluţie. Când colo, ce să vezi? Dânsul nu ştie doar să calculeze TVA-ul, dar în timpul liber o fi vreun mare amator de clasici germani.

Revenind la problemele noastre, să observăm că şi dl Emil Boc arată să-l fi citit pe Fichte. Când tot mai mulţi români protestează, întâmpinându-i cu “huo” pe cei care le taie lefurile sau pensiile, actualul premier pare să nu ştie a spune decât: “N-avem”, “Nu se poate” sau “Nu există”.

Bun, una e să le răspunzi protestatarilor că, din cauza crizei, bate vântul prin visteria statului. Şi alta că situaţia grea care i-a scos în stradă nu este decât o invenţie a televiziunilor şi a ziarelor. Adică a jurnaliştilor plătiţi de “mogulii” cei răi. Care, dacă m-aş lua după declaraţiile dlui Boc şi ale şefului său de la Cotroceni, nu vor decât să răstoarne competentul nostru guvern şi incoruptibilul nostru preşedinte.

Am priceput. Adică reporterii n-ar relata, de fapt, ce se întâmplă cu adevărat, ci ceea ce-i pun patronii lor să scrie sau să filmeze. Aha. Atunci, am şi eu nişte întrebări. Noi am inventat salariile şi pensiile de cinci-şase sute de lei cu care milioane de oameni ar trebui să supravieţuiască în fiecare lună? Noi am inventat fluturaşii pe care protestatarii ni-i pun sub nas la fiecare grevă sau demonstraţie? Noi am inventat minciunile, bâlbâielile, birocraţia, corupţia şi prostia de la putere?

Până mă scoate dl Boc din nelămurire, aştept nerăbdător următoarea ocazie în care dânsul ne va explica, la oră de maximă audienţă, cum stă treaba în realitate. Realitatea propriu-zisă, nu aia TV. Dacă nu cumva premierul îşi va băga iarăşi capul în nisip ca struţul. Ceea ce, la înălţimea domniei sale, nici n-ar fi foarte dificil!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite