Doar opt din 100 de companii româneşti de top sunt conduse de femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul afacerilor conduse de femei a crescut FOTO Shutterstock
Numărul afacerilor conduse de femei a crescut FOTO Shutterstock

În ultimii 10 ani, numărul afacerilor conduse de femei a crescut, însă doar opt din 100 de companii româneşti de top au la conducere o femeie. Concret, 12% dintre funcţiile de conducere în firmele cu o cifră de afaceri peste medie sunt ocupate de femei.

Potrivit ultimelor studii realizate de Institutul European pentru Egalitatea de Gen, absenţa femeilor din posturile de top management încă se pune pe seama unor preconcepţii, printre care şi aceea că femeile nu rezistă suficient de bine în condiţii de stres şi că nu sunt suficient de competente pentru a lua decizii la nivel înalt.

La nivel european, însă, situaţia este diferită. Spre exemplu, „firmele cu un număr echilibrat de femei şi bărbaţi în componenţă, au un profit mai mare decât cele în care funcţiile importante sunt deţinute exclusiv de bărbaţi”, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Estuar.

Reprezentanţii asociaţiei susţin şi că în opinia majorităţii românilor, „rolului femeii este să îşi petreacă timpul rezolvând probleme care ţin de gospodărie sau de creşterea copiilor”. Astfel, peste 73% dintre femei petrec mai mult de o oră pe zi gătind sau făcând treburi casnice şi peste 46% dintre ele petrec cea mai mare parte a unei zile îngrijindu-se de educaţia copiilor sau a nepoţilor.

40% dintre IMM-uri sunt conduse de femei

În schimb, rapoartele anuale făcute de Eurostat arată că femeile sunt mult mai active în sectorul micilor afaceri. Concret, 40% dintre IMM-urile cu o cifră de afaceri mică sau medie sunt conduse de femei, subliniază Fundaţia Estuar. Conform acesteia, tot mai multe femei îşi deschid afaceri în comerţ, în zona de servicii sau în învăţământ şi sănătate, afacerile dovedindu-se a fi profitabile.

De asemenea, 29% dintre posturile de middle-management ale acestor mici companii sunt ocupate de femei, procentul fiind într-o continuă creştere.

Pentru a veni în sprijinul acestor femei cu spirit de antreprenor, Fundaţia Estuar a pus la punct un proiect european, Respect şi Şanse Egale pentru Femei, în cadrul căruia vor fi instruite peste 500 de femei şi să le sprijine pe acelea care vor să îşi dezvolte propriile afaceri.

Pe aceeaşi temă:

Povestea antreprenorială a profesorului de ţară care ştie să spună „se poate“

Impedimentele care apar de fiecare dată când ai o iniţiativă sunt tot atâtea argumente să duci lucrurile la bun sfârşit. Pentru profesorul de sport Gheorghe Oneţ din Oradea, unul dintre câştigătorii competiţiei ”Şcoala lui Andrei” din 2013, impedimentele s-au numit barieră lingvistică şi o accidentare la picior.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite