Dictatura de la Domneşti. Primăria în care se pătrunde mai greu decât la Palatul Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria comunei Domneşti (Ilfov)
Primăria comunei Domneşti (Ilfov)

După ce a închis pagina de Facebook a primăriei din cauza comentariilor critice făcute de cetăţeni, Primăria comunei Domneşti (Ilfov) vine cu o nouă hotărâre desprinsă parcă din vremurile de glorie ale regimului comunist.

Pentru a nu mai fi deranjaţi de presă, edilii locali au emis un regulament de acreditare mass-media mai aspru şi mai stufos decât cel folosit de  Parlament sau de Preşedinţia României. În virtutea acestor reguli, un ziarist are şanse mai mari să-l ia la întrebări pe Klaus Iohannis, preşedintele României, decât pe Ninel Boşcu, primarul liberal al comunei ilfovene Domneşti.  

Preocuparea Primăriei faţă de relaţia cu presa a apărut în ultimele luni, după ce în localitate s-a înfiinţat primul partid la nivel de comună de pe teritoriul României: Alianţa pentru Domneşti, organizaţie condusă de tânăra Roxana Mihaela Vlad (35 de ani). Atrase de ineditul situaţiei, ziarele şi televiziunile au început să urmărească subiectul, lansând, totodată, întrebări tot mai incomode către liderii administraţiei locale: de ce sunt drumurile atât de proaste, de ce se fac acţiuni electorale din bani publici sau cum se cheltuie bugetul de peste 10 milioane de euro pe care comuna îl adună graţie unor mari companii din Bucureşti cu sediul social în Domneşti.  

Pentru a scăpa de aceste bătăi de cap în pragul campaniei electorale, Primăria a elaborat un proiect prin care orice ziarist care vrea să discute cu un membru al administraţiei locale sau să participe la o acţiune a Primăriei trebuie să obţină o acreditare specială.

Numai că nu e lucru uşor să te acreditezi la Primăria Domneşti. Dacă instituţii precum Parlamentul sau Preşedinţia României se mulţumesc cu un formular şi cu copii ale cărţii de identitate şi ale legitimaţiei de presă, Primăria Domneşti vrea să te verifice până la al şaptelea neam. Se cere: copia CUI a instituţiei de presă, certificat constatator de la Registrul Comerţului, mapă profesională cu articole relevante, recomandări din partea unor alţi jurnalişti şi câte şi mai câte.

Toate aceste condiţii sunt necesare, dar nu şi suficiente. Primăria Domneşti îşi rezervă dreptul de refuza acordarea acreditării în cazul în care constată „prezentarea tendenţioasă, jignitoare şi falsă a activităţii Primăriei Domneşti” sau „fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii Primăriei Domneşti”.



Am încercat să aflăm explicaţiile primarului Ninel Boşcu cu privire la aceste condiţii draconice pe care instituţia sa le impune presei. Evident că, nefiind acreditaţi,n-am reuşit să ajungem la edil. Ne-a stat în cale Doina Scripa, un fel de responsabil cu comunicarea al Primăriei Domneşti, care s-a răţoit la noi: „Astea sunt regulile noastre şi dacă vreţi să le respectaţi, bine, dacă nu, nu. Pe mine nu mă duceţi de nas, că eu sunt de meserie. Nu am timpul şi nici dispoziţia necesară să vă răspund la întrebări”.

acreditari

Ridicolul unei primării de comună care încearcă să reglementeze relaţia cu presa de pe poziţii mai înalte decât Administraţia Prezidenţială răzbate din fiecare paragraf al regulamentului postat pe site-ul www.primariadomnesti.ro. Astfel, se arată că: „Ziaristului acreditat i se elibereză o legitimaţie care îi permite accesul la toate manifestările şi activităţile publice, şedinţele publice şi conferinţele de presă organizate de Primăria comunei Domneşti pe toată durata acreditării”. Nimeni nu-şi aminteşte ca Primăria Domneşti să fi organizat vreodată o conferinţă de presă, iar facilitarea accesului la „manifestări şi activităţi publice” este o contradicţie în termeni din simplul motiv că accesul la astfel de evenimente nu poate fi interzis şi, în consecinţă, nici facilitat nimănui.

Pachet complet de adormire a electoratului: serbări şi alimente gratuite  

Dacă ar fi să ne luăm după expunerea de motive prin care se justifică această decizie, postată şi ea pe site-ul primăriei şi semnată de însuşi Ninel Boşcu, atunci ar trebui să ştim următoarele: „Administraţia publică locală a comunei Domneşti înregistrează la acest moment o nevoie în continuă creştere de comunicare cu cetăţenii. (...) Ca urmare a necesităţii unei cât mai eficiente, prompte, cu impact şi imparţiale comunicări a administraţiei locale cu cetăţenii, prin intermediul mass-media, considerăm că este necesară instituirea sistemului acreditărilor de presă”.

Dorinţa neostoită a administraţiei locale din Domneşti de a răspunde nevoilor de comunicare cu cetăţenii vine la numai câteva luni după ce edilii locali au închis pagina de Facebook a primăriei, retezând scurt şi brutal aceleaşi nevoi de comunicare pe care acum se preface că le apără. Viceprimarul Ştefan Costel a reunoscut, în urmă cu o lună, pentru „Adevărul”, că pagina de Facebook a fost sistată pentru că locuitorii din Domneşti criticau activitatea Primăriei: „O cam luase lumea pe arătură, pe-acolo. Se vorbeau prostii. Aşa că s-a închis“.

La adăpostul acestor măsuri de siguranţă şi al bugetului generos pe care îl administrează, Primăria Domneşti pregăteşte cu atenţie campania electorală pentru alegerile locale din luna iunie. Pe 29 februarie, în aceeaşi şedinţă de consiliu în care s-au elaborat procedurile de acreditare mass-media, s-au mai pus pe hârtie câteva proiecte importante.

Astfel, s-a hotărât ca toţi pensionarii de peste 60 de ani şi pensii mai mici de 900 de lei să primească lunar câte un pachet de alimente care va conţine: un litru de ulei, un kilogram de zahăr, un kilogram de făină, un kilogram de mălai şi un pui. Şi pentru că Paştele de anul acesta pică în plină campanie electorală, „cu ocazia sărbătorilor religioase de Paşte şi Crăciun, vor primi câte un pachet cu alimente şi alte persoane sau familii care se confruntă temporar cu probleme financiare”.  

De asemenea, s-a stabilit şi alocarea a 70.000 de lei pentru organizarea, pe 21 mai, a unui mega-spectacol de ziua comunei. Până în 2014, ziua comunei Domneşti se organiza în luna octombrie, însă din 2015 primăria a mutat sărbătoarea în luna mai, pentru ca anul acesta să pice fix în mijlocul campaniei electorale. Presa locală, aservită primăriei, a motivat cu patos această decizie: „Primăvara este un anotimp mai îndrăgit de către domneşteni”.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite