Demolarea Justiţiei, cu aprobare de la USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 13 iulie, Victor Ponta (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL) şi Daniel Constantin (PC) şi-au pus semnătura pe un acord cu mai multe ONG-uri, care cer desfiinţarea Curţii Constituţionale, ANI, DNA şi CNSAS.

Ziarul „Adevărul" a intrat în posesia unor documente care dovedesc în premieră că actuala putere nu se dă înapoi să pună în discuţie independenţa Justiţiei. Este vorba de un acord încheiat, la zece zile după declanşarea operaţiunii de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, între liderii USL şi un grup de 53 de organizaţii şi asociaţii, grupate sub titulatura Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC).

Acordul este semnat, din partea USL, de copreşedinţii Victor Ponta (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL) şi Daniel Constantin (PC), iar din partea CNSC de către Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. De remarcat că primii trei fac parte şi din Guvernul României.

Prin acest acord, USL aprobă „în principiu"" lista propunerilor susţinute de CNSC. La capitolul „obiective imediate" se găseşte o formulare fără echivoc: „desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS etc".

Ponta: „Am semnat un acord de o pagină"

Victor Ponta a recunoscut că a purtat discuţii cu reprezentanţii CNSC, dar a încercat să se apere, ieri, într-o conferinţă de presă. „Eu am semnat un acord de o pagină în care se spune foarte clar că, începând cu 18 iulie şi până la debutul campaniei electorale parlamentare, deci până în noiembrie, fiecare punct va fi redactat de comun acord în baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecărei structuri", a declarat premierul.

În schimb, colonelul Dogaru afirmă că le-a prezentat liderilor USL toate punctele acordului şi că aceştia au ştiut ce semnează, întrucât au avut hârtiile spre analiză încă din primăvara acestui an. „USL şi-a dat acordul de principiu pentru toate punctele şi urmează ca fiecare sindicat şi organizaţie să aibă un dialog separat pentru implementarea punctelor pe care le-a propus fiecare.

Unele au început deja să fie puse în practică. Da, susţinem desfiinţarea Curţii Constituţionale, DNA, ANI şi a celorlalte instituţii inutile care fac şantaj politic! Curtea Constituţională dublează Înalta Curte, DNA-ul dublează Parchetul General, sunt inutile, sunt nişte false instrumente ale democraţiei. Curtea Constituţională nu este decât un instrument politic şi este o aberaţie să fie deasupra preşedintelui şi a Executivului. Dacă vom continua aşa, ne întoarcem în anii '50, la cea mai pură esenţă stalinistă!", ne-a declarat, ieri, Dogaru.

Maior: „DNA este o Inchiziţie modernă"

Majoritatea reprezentanţilor celor 53 de asociaţii şi organizaţii care au semnat acordul cu USL confirmă autenticitatea înţelegerii şi susţin obiectivele prevăzute în protocol. „Da, trebuie să desfiinţăm aceste instituţii, iar motivele sunt clare. DNA-ul este un instrument de tortură politică. DNA-ul nu lasă clasa politică să se exprime, toţi sunt traumatizaţi. Această instituţie este un fel de Inchiziţie modernă, trebuie să dispară!", spune Dorin Lazăr Maior, preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor şi membru PSD.

Primele pagini ale acordului, unde apar semnăturile liderilor USL şi „obiectivele imediate“ precum desfiinţarea Curţii Constituţionale şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Primele pagini ale acordului, unde apar semnăturile liderilor USL şi „obiectivele imediate“ precum desfiinţarea Curţii Constituţionale şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie



Marius Nistor, lider al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret", a negat mai întâi existenţa unui astfel de document, apoi a explicat că sindicatele fac parte din societatea civilă, iar el doreşte ca toţi românii să fie liberi, să se exprime fără frică, nu cum se întâmplă acum. „Da, am semnat documentul respectiv şi îmi asum responsabilitatea pentru cele cerute acolo", ne-a declarat sindicalistul.

Dogaru: „UE, o adunătură de gangsteri"

Semnatarii acordului nu par deloc îngrijoraţi de eventualele reacţii ale oficialilor de la Bruxelles faţă de solicitările lor de a desfiinţa principalele instituţii ale Justiţiei. „Uniunea Europeană este moartă, un spanac de expresie germană manipulat de ruşi. Ea s-a îndepărtat definitiv de obiectivele iniţiale, ce a mai rămas acum din UE nu este decât o adunătură de gangsteri. De unde atâta preocupare? Te pomeneşti că nu mai poate căuta baba Dochia găina de ou, de grijă că se supără Uniunea Europeană!", declară, cu nonşalanţă, Mircea Dogaru.

Chiliman îi cere socoteală lui Chiţoiu

Documentul a stârnit indignarea chiar şi a unor membri ai USL. Liberalul Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a publicat pe blog o scrisoare deschisă preşedintelui interimar al PNL, Daniel Chiţoiu. „Am luat act cu stupoare de informaţiile publicate în mass-media, conform cărora dumneavoastră, în calitate de co-preşedinte al USL, aţi fi semnat un protocol prin care angajaţi Partidul Naţional Liberal în susţinerea unui «punct programatic de guvernare» ce prevede desfiinţarea unor instituţii democratice fundamentale ale statului român, precum
Curtea Constituţională, CNSAS, DNA sau ANI.

Consider că ne datoraţi explicaţii mie şi sutelor de mii de liberali din România. Aceste măsuri sunt în contradicţie flagrantă cu valorile şi principiile pe care România şi le-a asumat atunci când a ales drumul european al libertăţii şi democraţiei. Principiile şi valorile libertăţii şi ale democraţiei, asumate şi promovate de PNL, pentru care mulţi români şi-au sacrificat vieţile, nu se negociază. Se afirmă şi se respectă! În orice situaţie, fie ea şi de război politic", scrie Chiliman.

Primarul Sectorului 1 îi cere lui Chiţoiu să răspundă la trei întrebări: dacă într-adevăr şi-a pus semnătura pe documentul care prevede "desfiinţarea unor instituţii esenţiale pentru democraţie", dacă a consultat, înainte de a semna, statutul PNL şi dacă s-a gândit la implicaţiile unui asemenea document pe plan european.

"Aceste măsuri sunt în contradicţie flagrantă cu valorile şi principiile pe care România şi le-a asumat atunci când a ales drumul european al libertăţii şi democraţiei. ''
Andrei Chiliman primar Sector 1, membru PNL

Trocul lui Dogaru cu Puterea

Acordul dintre USL şi cele 53 de entităţi grupate în aşa-numitul Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC) este, de fapt, dovada unui troc între cele două tabere. Istoria lui poată fi creionată cu uşurinţă din anunţurile făcute de Mircea Dogaru pe site-ul CNSC. La 1 martie 2012, Dogaru anunţa că a obţinut o întrevedere cu liderii USL. La întrevedere, CNSC a promis susţinere totală în lupta anti-PDL şi anti-Băsescu, iar USL a promis îndeplinirea unor revendicări atunci când va lua puterea.

Pe 14 martie, Mircea Dogaru prezenta lista obiectivelor CNSC propuse viitoarei guvernări, unde fiecare categorie socială reprezentată de cele 53 de asociaţii şi organizaţii îşi expunea dorinţele. Militarii cereau înapoi pensiile tăiate, revoluţionarii indemnizaţiile pierdute şi aşa mai departe.

Pe 11mai, CNSC anunţa că protocolul a fost redactat şi va fi supus votului conducerii USL, iar pe 1 iunie, supăraţi că semnarea acordului întârzie, treceau la ameninţări: „dacă nu vor găsi timpul necesar până în 12 iunie, ne vom întruni şi vom schimba strategia în ceea ce priveşte alegerile generale. Suntem dispuşi să mai asşteptăm maxim două săptămâni".

Pe 11 iunie, la o zi după alegerile locale, Dogaru le scria o scrisoare deschisă lui Ponta şi Antonescu, atenţionându-i că rezultatele excelente se datorează contribuţiei CNSC care „a făcut tot ce s-a angajat să facă. Am stat în stradă, indiferent de vreme, în Capitală şi în ţară, din 12 ianuarie până în 1 Mai şi am avut o contribuţie majoră la căderea guvernelor Boc şi Ungureanu".

 În 27 iunie, Dogaru anunţa organizarea unui miting de avertisment în Piaţa Victoriei pe data de 14 iulie, întrucât „toţi am sprijinit Guvernul Ponta în alegerile locale, iar domnul Ponta nu a iniţiat nimic din ceea ce a promis". Mitingul de avertisment nu a mai avut loc, pentru că pe 13 iulie, cu o zi înainte, USL a cedat şi a semnat protocolul prin care s-a angajat să le îndeplinească revendicările celor care i-au ajutat să vină la putere.

Cine sunt semnatarii controversatului acord

info

Mircea Dogaru, liderul Consiliului Naţional al Societăţii Civile 

Multe dintre cele 53 de asociaţii şi organizaţii care semnează acordul cu USL în numele Consiliului Naţional al Societăţii Civile sunt conduse de personaje controversate, care de-a lungul anilor şi-au dovedit fidelitatea faţă de actuala putere. Colonelul Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, s-a remarcat prin participarea, alături de oamenii săi, la toate protestele anti-Băsescu, dar şi la numeroase emisiuni televizate.

Unul dintre semnatari este fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior, liderul Blocului Naţional al Revoluţionarilor. Acesta a fost, la rândul său, un vârf de lance al mişcărilor de stradă din ultimul an, mobilizând sute de revoluţionari la demonstraţii. Maior a avut şi probleme cu legea, fiind reţinut de DNA în 2006, şi a fost acuzat de trafic cu certificate de revoluţionar. Între altele, i-a acordat un titlu de revoluionar secretarei sale care avea doar 10 ani în decembrie 1989.
Pe lista iniţiatorilor mai apare şi numele lui Dorin Popa, în calitate de lider a două organizaţii, o asociaţie de revoluţionari din Piteşti şi „Asociaţia Română Antidrog - Argeş".

Acesta a fost acuzat, de-a lungul timpului, că a vândut certificate de revoluţionar în schimbul a 500 de euro. Revoluţia l-ar fi prins la Câmpulung, unde era angajat la o exploatare minieră. Presa locală a scris că, la chemarea lui Ion Iliescu, Popa ar fi mers la Bucureşti în iunie 1990, în fruntea a peste 1.000 de mineri din Câmpulung. În martie 2004, controversatul revoluţionar a fost acuzat că a eliberat o legitimaţie de membru al asociaţiei antidrog unui traficant prins de poliţie cu o pungă de cocaină asupra sa.

Un alt susţinător al revendicărilor este sindicalistul Marius Nistor, lider al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret", organizaţie afiliată la CNSLR-Frăţia. Confederaţia a fost apropiată PSD şi a încheiat de-a lungul timpului mai multe acorduri electorale de susţinere a acestui partid.

Mircea Dogaru, liderul Consiliului Naţional al Societăţii Civile

De asemenea, în listă este menţionat şi Constantin Creţan, lider al Federaţiei Naţionale a Muncii (FNM), unul dintre foştii locotenenţi ai lui Miron Cozma. A fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru mineriada din 1999, dar a stat după gratii doar trei ani şi două luni.

Printre iniţiatorii propunerilor CNSC apare şi Oana Florea, preşedinte al Fundaţiei FACIAS. Aceasta a fost înfiinţată de Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, care face parte din USL.

Ziua mitingurilor: rezervişti, USL, PDL

În jur de 150 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) au participat ieri după amiază la un miting împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Protestatarii, înarmaţi cu steaguri şi pancarte, s-au strâns în faţa Muzeului Antipa din Bucureşti. Mircea Dogaru, preşedintele SCMD, dădea tonul strigăturilor: „Afară, afară, javră ordinară!" şi „Să vină elicopterul!"

Protestul nu a fost lipsit de incidente. O femeie a fost ridicată cu ambulanţa după ce i s-a făcut rău, iar doi bărbaţi, aflaţi în stare de ebrietate, s-au luat la bătaie. Organizatorii mizau pe prezenţa a 700 de persoane, dar prezenţa a fost de cinci ori mai mică. Demonstraţia s-a destrămat în jurul orei 19.00 când, potrivit unuia dintre protestatari, ar fi trebuit să li se alăture şi participanţii la mitingul USL de la Romexpo. Aici, s-au adunat în jur de 40.000 de oameni, aduşi din toată ţara.

De la manifestaţia anti-Băsescu nu au lipsit preşedintele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta, înconjuraţi de un pluton de lideri ai celor trei partide din coaliţia aflată la putere. În parcarea de la Romexpo erau peste 100 de autocare, cea mai mare parte cu numere de provincie, din judeţele apropiate Capitalei.

În acelaşi timp, avea loc şi mitingul organizat de PDL şi susţinătorii lui Traian Băsescu, în Piaţa Revoluţiei, la care au participat aproximativ 10.000 de oameni.
Maria Apostol, Cătălina Mihu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite