Decontul puciului: cazul Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aventura pucistă din vara acestui an continuă să aducă surprize neplăcute în tabăra USL. Din păcate, şi în contul României.

Să începem cu partea a doua. Subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost scos de pe agenda Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) care se desfăşoară azi şi mâine în Luxemburg. Discuţia a fost amânată pentru şedinţa următoare, programată pe 6-7 decembrie. Asta înseamnă că aderarea la Schengen poate fi luată în calcul din 2013 încolo. Graţie trioului pucist Voiculescu-Ponta-Antonescu, anul 2012 a fost ratat. Paguba este a României.

Tabăra USL a încasat-o rău marţi seară, la Bruxelles, unde Parlamentul European a respins prin vot candidatura lui Leonard Orban pentru un post la Curtea Europeană de Conturi. Şi a început jelania: vai, vai, vai, ce deficit de românism, câtă lipsă de sentimente naţionale! Era un român de-al nostru, iar trădătorii de la PDL au votat împotriva lui... Ca şi cum cei 11 europarlamentari ai PDL ar fi fost suficienţi pentru a bloca geniala propunere a Guvernului Ponta. Iar sutele de europarlamentari prezenţi la şedinţă ar fi urmat ca oile îndemnul antipatriotic al lui Cristian Preda şi al Monicăi Macovei...

"Nu pot să nu notez faptul că disensiunile politice interne au fost transferate la nivel european, ceea ce e o chestiune din care nu câştigă nimeni. Unele forţe politice din ţară au făcut lobby împotriva candidaturii mele. De altfel, unii au şi recunoscut public că au votat contra mea", a bâiguit Leonard Orban, curajos ca un parameci. Acesta a suferit a doua înfrângere, după ce în Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European înregistrase, recent, 12 voturi "pentru" şi 14 "împotrivă".

De fapt, Orban decontează imensa-i eroare de a se asocia cu autorii golăniei politice din iulie-august. N-a dat cu ranga în statul de drept, dar a ţinut de "şase". Ca ministru al Afacerilor Europene, a tăcut chitic în toate şedinţele de Guvern în care nişte derbedei politici violau democraţia şi sodomizau statul român. Europeanul domn Orban se afla la câţiva metri de caraghiosul războinic Ponta când acesta mitralia instituţii, legi, speranţe şi bun-simţ politic. Delicatul domn Orban tăcea oportunist când iresponsabilul vesel arunca vorbe grele - jigniri şi minciuni - la adresa foştilor şefi ai aceluiaşi Orban: Traian Băsescu (care îl numise consilier prezidenţial), Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu (care-i oferiseră un post de ministru).

Cum să vegetezi ca o legumă când noul tău şef înfierează "guvernul de hoţi" din care şi tu ai făcut parte? Un bărbat adevărat se ridica şi spunea: domnule prim-ministru, eu nu pot fi părtaş la un politicianism abject, vă rog să luaţi act de demisia mea! Dar ţi-ai găsit omul... Un oportunist perfect. O trestie care se îndoaie după cum bate vântul. Oricât ai scormoni mămăliga, n-ai să găseşti vreo urmă de coloană vertebrală.

Leonard Orban nu este victima vreunui complot politic ţesut la Bruxelles. El plăteşte propria-i lipsă de bărbăţie. Şi propria-i lipsă de caracter.

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite