De ce facem herpes?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În formele uşoare ale herpesului, de cele mai multe ori deranjează aspectul inestetic. Mascat cu diferite unguente sau cu un simplu fond de ten, herpesul apărut la nivelul buzelor nu va fi

În formele uşoare ale herpesului, de cele mai multe ori deranjează aspectul inestetic. Mascat cu diferite unguente sau cu un simplu fond de ten, herpesul apărut la nivelul buzelor nu va fi băgat serios în seamă decât în momentul apariţiei senzaţiilor acute de arsură, urmate de o explozie de vezicule dureroase, care se întind rapid în jurul buzelor. (Material realizat de dr. Dana Harbuz Miricioiu)

Mulţi dintre cei care suferă de herpes consideră această boală ca pe o afecţiune banală, pe care o tratează cu tot felul de "leacuri": pastă de dinţi, scrum de ţigară, lingura de lemn încinsă şi alte asemenea "tratamente", care nu numai că sunt total ineficiente, dar care pot masca eventuale complicaţii ale unei boli extrem de contagioase. Herpesul este o afecţiune provocată de un virus, care, o dată intrat în contact cu organismul, provoacă recidive ale bolii şi complicaţii care nu sunt deloc de neglijat.

Virusul herpetic se transmite prin contact direct cu o persoană infectată. În acest moment are loc prima infecţie, care poate trece fără nici un fel de simptom. Virusul rămâne însă cantonat în celulele nervoase, iar la cel mai mic stimul se poate "trezi", provocând în acelaşi loc simptomele cunoscute ale infecţiei herpetice.
Imunitatea scăzută a organismului este prima care face loc apariţiei herpesului. Virusul poate fi reactivat însă şi cu alte ocazii: sarcină, stres emoţional, tratamente stomatologice, febră, menstruaţie şi, nu în ultimul rând, expunerea la soare.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că marii consumatori de ciocolată, alune şi mazăre cunosc o incidenţă crescută de apariţie a herpesului bucal. Aceste alimente conţin arginină, substanţă care stimulează virusul.
La polul opus, alimente cum ar fi carnea de pui sau cartofii, bogate în lizină, menţin virusul în stare latentă (adormit), limitând astfel apariţia recidivelor herpetice.

Unguentele care conţin substanţe antivirale - acyclovir - sunt utile în tratamentul herpesului. Eficienţa lor este cu atât mai mare cu cât au fost aplicate de la primele senzaţii de usturime sau mâncărime, care anunţă explozia herpetică. Este foarte important să ştiţi că leziunea, o dată apărută, nu trebuie acoperită cu plasturi şi nici nu trebuie tratată cu iod sau tot felul de creme. Vitamina C şi complexul B sunt deseori recomandate pentru efectul lor antioxidant şi pentru creşterea imunităţii. Tinctura de propolis are o puternică acţiune antivirală, antibacteriană şi regeneratoare. Aplicată peste veziculele herpetice, împiedică înmulţirea virusului şi ajută la vindecarea leziunilor.

Atenţie la infecţiile herpetice cu debut zgomotos şi care se întind pe o suprafaţă mare. În aceste cazuri, pentru a evita complicaţiile, este indicat să vă prezentaţi, de urgenţă, la dermatolog sau la specialistul în boli infecţioase.

Scrisoarea săptămânii

Ce efect au asupra pielii loţiunile de corp autobronzante? Există vreun risc pentru piele, în special pentru cea albă şi foarte sensibilă?

Pielea albă şi sensibilă este cea mai expusă la efectele nocive ale soarelui. De aceea, în fiecare zi trebuie protejată cu o cremă care să conţină factor de protecţie solară (SPF)! Dacă doriţi să aveţi o piele bronzată, cremele sau loţiunile autobronzante sunt cele mai potrivite. Cele de calitate conţin, pe lângă componenţii care produc pigmentarea, şi elemente hidratante şi nutritive pentru piele. Reţineţi însă că autobronzantele nu conţin SPF!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite