Cum ţinem corect postul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacă nu îţi schimbi viaţa, la ce mai posteşti? Schimbarea bucatelor nu ajută la nimic” - Sf. Ioan Gură de Aur. Dupa părerea mea, postul are un aspect material şi un aspect spiritual. Postul reprezintă nu numai perioada în care renunţăm la mâncăruri de dulce (produse de origine animală), dar înseamnă şi o perioadă de linişte sufletească, de împăcare cu sine însuşi (în primul rând) şi cu cei din jur, de iertare şi de bunătate.


Bineînţeles că nu numai în această perioadă de post ar trebui să ne revizuim stilul de viaţă, alimentaţia şi comportamentul în general şi în particular, să gândim pozitiv: putem oricând să adoptăm o dietă sănătosă, să renunţăm la atâtea obiceiuri nocive, să fim mai buni cu cei din jurul nostru, putem face fapte bune (chiar dacă aceasta înseamnă o vorbă sau un gest prietenesc, de încurajare) şi ar trebui să facem tot timpul anului.

Postul este benefic pentru sănătatea şi detoxifierea organismului. Din punct de vedere medical, postul nu este nici o perioada de înfometare extremă, nici de supraalimentare cu produse permise. Alimentaţia trebuie să fie şi în această perioadă una echilibrată, diversificată şi moderată cu produse de post!

Proteina de origine animală (din carne, peşte, lapte şi derivate) poate fi înlocuită cu proteina vegetală din soia, ciuperci, alge, dar şi din leguminoase: mazăre, fasole, linte, năut; seminţe, nuci.

E bine să revenim la mâncarea gătită în casă în timpul postului şi putem consuma cu încredere: supe şi ciorbe din legume, care hidratează şi aduc un aport de vitamine şi minerale, legume crude sau ghiveci, salate asortate, cât mai colorate, asezonate cu ulei de măsline, din sâmburi de struguri, plante aromatice (ghimbir, busuioc, mentă, oregano, scorţişoară, cuişoare, ardei iute, cimbru de cultură, chimen, coriandru, dafin, hrean, mărar, usturoi, şofran, rozmarin, maghiran, fenicul).  

În această perioadă sunt indicate şi fructele uscate (curmale, stafide, smochine, prune uscate), sunt energizante, conţin antioxidanţi, fier şi calciu, dar şi fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic). 

Să nu uităm de vestitele noastre murături (în special varză murată) care sunt foarte gustoase, dar şi sănătoase, deoarece conţin vitamina C (care ajută la absorbţia fierului), calciu, magneziu, fibre (prebiotice) şi substanţe antioxidante. 

  

În zilele de dezlegare putem consuma peste (păstrăv, ton, cod, somon, macrou, hering, sardină), foarte benefic sănătăţii prin aportul de acizi graşi omega 3. 


Şi dacă tot suntem în post şi mâncăm mai sănătos, mai moderat, ar fi bine să ajutăm organismul să se purifice, prin folosirea unor ceaiuri din plante, cu efecte depurative, diuretice. Acestea îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi digestia, îmbunătăţesc funcţionarea aparatului biliar, detoxifică şi în acelaşi timp regenerează ficatul, accelerează metabolismul, îmbunătăţesc circulaţia, înlătură stresul, anxietatea, relaxează şi calmează. Recomandate sunt: socul, mesteacănul, anghinarea, păpădia, cicoarea, armurariul, coada-şoricelului, ghimbirul, teiul, ginkgo-biloba, sulfina galbenă, lavanda şi sunătoarea. 

  

De asemenea, putem apela şi la sucul de orz verde, care - prin compoziţia sa deosebit de bogată în aminoacizi, proteine, vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi, are efecte detoxifiante, energizante, reparatorii, încetineşte procesele de îmbătrânire celulară; aceleaşi efecte benefice îl au şi extractele de spirulină şi chlorella. 

  

Este important, totodată, să nu uităm să ne hidratam pe perioada postului: apă plată, apă cu suc lămâie, ceai verde, ceai alb, ceai oolong. 

Atenţie la produsele de post din comerţ!

Produsele de soia din comerţ (pate, crenvurşti) conţin E-uri, modificatori de gust şi aromă, conservanţi, deci prin consumul lor zilnic nu doar că nu detoxificăm organismul, dar îl şi încărcăm cu toxine care, pe perioadă scurtă sau lungă de timp, pot provoca dezechilibre (endocrine, metabolice) sau chiar afecţiuni grave (cancer, alergii, scăderea imunităţii organismului). 

  

În ceea ce priveşte soia, este bine să consumăm alimente naturale din soia, preparate în casă. 

Sfaturi pentru a posti fără probleme  

  

În general, înainte de a începe un post, trebuie să consultăm un medic, să facem un set de analize şi să adaptăm postul la vârstă, la afecţiuni, la starea de sănătate sau la boală.  

  

Atente trebuie să fie în primul rând persoanele vârstnice, care suferă de mai multe afecţiuni cronice, metabolice, cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare, pentru care un post prelungit şi restrictiv este contraindicat, pentru că le pune în pericol nu doar sănătatea, ci chiar şi viaţa. 


Dr Ruxandra Constantina este medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite